Účastníci vernisáže o Přemyslu Otakaru II ochutnali rovněž pokrmy ve stylu jeho doby

pátek 7. září 2018 9:55 Autor: Zuzana Urbánková

2018 08 premysl 3

HLUČÍN, OPAVA - Prostory hlučínského muzea zaplnily v podvečer posledního srpnového dne desítky návštěvníků. Přilákala je vernisáž výstavy o zakladateli Hlučína Přemyslu Otakaru II. Výstavu můžete navštívit až do 25. listopadu 2018.

Součástí vernisáže byla ochutnávka pokrmů ve stylu tohoto krále „železného a zlatého“, které v rámci experimentální retrogastronomie připravili pedagogové a studenti Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě společně s proděkankou pro studijní záležitosti a organizaci Prof. PhDr. Irenou Korbelářovou, Dr.

2018 08 premysl 4„Vycházeli jsme ze dvou originálních dobových receptářů: Libellus de arte coquinaria obsahujících recepty ze sbírky Henrika Harperstraenga, lékaře dánského dvora, na němž žila královna Dagmar neboli také Markéta Přemyslovna - dcera krále Přemysla Otakara I., která se  sňatkem s dánským králem Valdemarem II. stala dánskou královnou. Druhým receptářem byl nejstarší jazykově německý receptář z let 1345-1355 Daz buoch von quoter spise,“ uvedla profesorka Korbelářová.

Návštěvníci výstavy tak například ochutnali zapečenou paštiku se špekem a šalvějí, perníkovou omáčku, pučálku (naklíčený nasucho nebo na tuku osmahnutý hrách), chléb, mandlové mléko s růžovými okvětními lístky či kandovanými pomeranči, kořeněné perníčky a Rýnský ryzlink.

2018 08 premysl 1Podle slov Ireny Korbelářové naši předci sladili třtinovým cukrem dováženým z Asie, hodně kořenili a celkově lze říci, že jejich jídla měla sladko kyselou chuť. „Pokud se tedy chceme přiblížit středověkým zvyklostem urozených vrstev, je třeba pokrmy včetně pokrmů masitých hodně osladit a ochutit octem. Mnohé nám současníkům přesto chutnají až nečekaně dobře,“ doplnila.

U stolu obsluhovaly v dobových kostýmech studentky Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Veronika Melová z Opavy a Lenka Mudráková z Havířova. Shodly se, že studium je baví mimo jiné i pro značné množství absolvované praxe, možnost dostat se v druhém ročníku do zahraničí i jeho celkově zajímavý obsah, který vylučuje jakoukoli nudu

2018 08 premysl 2

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015