Fakulta veřejných politik členem Asociace vysokoškolských vzdělavatelů v nelékařských zdravotnických profesích

pátek 28. listopadu 2014 9:38

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Péči Fakulty veřejných politik (FVP) o rozvoj studijního oboru Všeobecná sestra ve studijním programu Ošetřovatelství dokládá též její členství v Asociaci vysokoškolských vzdělavatelů v nelékařských zdravotnických profesích. Asociace byla zástupci dvou desítek subjektů ustavena 3. září loňského roku a FVP k nim patří od samotných počátků.

„První pozvání došlo oficiálně na adresu děkanátu, a jak jsme byli posléze v dějišti setkání na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích informováni, z 25 oslovených institucí jich čtyři pětiny reagovaly tak jako my, tedy vstřícně. Považujeme to za výraz velkého zájmu vysokoškolských vzdělavatelů v nelékařských zdravotnických profesích o dění v této oblasti. Nemohli jsme a samozřejmě ani nechtěli zůstat stranou,“ přiblížila cestu ke vzniku nového volného sdružení proděkanka Mgr. et Mgr. Marta Kolaříková, Ph.D., která v něm FVP s právem hlasovat zastupuje. Obvykle ale na jeho zasedání nejezdí sama. Jednání plén asociace se účastní rovněž PhDr. Jana Haluzíková, Ph.D., vedoucí Ústavu ošetřovatelství FVP. „Zajímám se zvláště o to, jak se náš obor staví k požadavkům praxe,“ potvrdila.

Z vlastních zkušeností může nejlépe posoudit, jakých změn doznal v ošetřovatelství proces vzdělávání. „Pokud se soustředím pouze na všeobecné sestry, jsou dnes vybaveny naprosto jinými kompetencemi než v minulosti. Nároky na ošetřovatelskou péči stále rostou, a tak už během studia posluchače vedeme k tomu, aby si uvědomili, že zdaleka ne všichni budou moci zastávat vedoucí posty,“ konstatuje dr. J. Haluzíková, a proto považujeme nedávnou kritiku o přílišné délce přípravy sester a jejich přínosu za nepoučenou a skutečný stav zkreslující. Za pravdu jí ostatně dává otevřený dopis adresovaný na počátku září předsednictvem Asociace vysokoškolských vzdělavatelů v nelékařských zdravotnických profesích představitelům vlády a Parlamentu ČR (jeho celé znění zde).

Foto: Ivan AugustinV současné době žije u nás celá odborná veřejnost přípravou novely zákona č. 96/2004 Sb. o nelékařských zdravotnických povoláních. „Mohu doložit, že 8. prosince se na Ministerstvu zdravotnictví uskuteční pracovní porada k této závažné problematice, na niž byla přizvána též předsedkyně naší asociace prof. PhDr. Valérie Tóthová, Ph.D., děkanka Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích,“ připomíná dr. J. Haluzíková. Úlohu asociace však vidí rovněž v iniciování koordinace pracovních skupin Akreditační komise z obou zainteresovaných ministerstev a jejich operativní reakci na aktuální požadavky jak vysokoškolských vzdělavatelů nelékařských zdravotnických profesí, tak praxe. „V zorném poli asociace, jak věřím, zůstanou též otázky spolupráce s Ministerstvem zdravotnictví ČR a hlavní sestrou ČR Mgr. Alenou Šmídovou, jakož i tíživá problematika publikační činnosti a vědecké práce v oboru, a to v podobě intenzivního úsilí o rozšíření databáze RIV, která na něj zatím nemyslí,“ objasňuje vedoucí Ústavu ošetřovatelství FVP.

„Je nezbytné udělat maximum pro to, aby nelékařské zdravotnické obory byly začleněny do metodiky hodnocení vědy a výzkumu v ČR. Není totiž pro ně jednoduché publikovat v časopisech zařazených do renomovaných databází. V této souvislosti vyvstává otázka, kam vlastně tyto obory patří,“ specifikovala na jednom ze zasedání asociace prof. V. Tóthová a dodala, že už v minulosti stála za takovým dotazem, jenž byl ze Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích směřován na Radu vlády pro výzkum, vývoj a inovace. „Protože jsme v první fázi relevantní odpověď z Ministerstva zdravotnictví, na něž se Rada vlády v této věci obrátila, nedostali, obracíme se nyní na tento orgán prostřednictvím asociace, k čemuž bylo její předsednictvo plénem zmocněno,“ uvedla.

K dosud poslednímu zasedání pléna asociace došlo za účasti zástupkyň FVP 11. listopadu na Fakultě zdravotnických studií Univerzity Pardubice (její děkan prof. MUDr. Arnošt Pellant, DrSc., zastává spolu s doc. PhDr. Miroslavou Kyasovou, Ph.D., z Masarykovy univerzity a Mgr. Zdeňkou Mikšovou, Ph.D., z Univerzity Palackého v Olomouci v asociaci funkci místopředsedy). „Z původního počtu 20 se k dnešku asociace rozrostla na 22 subjektů, když o přijetí požádaly dvě lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Dost si slibujeme od spolupráce s Asociací zdravotnických fakult Slovenské republiky, ustavené sice teprve letos, nicméně dostatečně agilní, stejně jako se jeví celé slovenské ošetřovatelství. V Pardubicích to osobně prezentoval její předseda prof. MUDr. Jaroslav Slaný, CSc., z Trnavské univerzity,“ hodnotí dr. M. Kolaříková. V obou asociacích vidí užitečnou platformu nejen pro řešení společných problémů, ale rovněž pro navazování dalších potřebných kontaktů mezi vysokoškolskými vzdělavateli v nelékařských zdravotnických profesích.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015