Rozvoj informačních a komunikačních technologií se na Slezské univerzitě zaslouženě těší trvalé podpoře

pondělí 3. února 2014 14:27

Foto: Ivan AugustinPřiložený rastr dává tušit, že problematika, o níž jsme se vás rozhodli informovat, nebude jen tak lehce srozumitelná. Protože se však na Slezské univerzitě (SU) dotýká prakticky všech, nechceme ji opomíjet. Ostatně projekt Rozvoj informačních a komunikačních technologií a jejich služeb se neobjevil v Institucionálním rozvojovém plánu (IRP) SU loni poprvé.

Při závěrečném hodnocení projektů IRP za rok 2013 se nad ním 23. ledna v přítomnosti prorektora pro rozvoj doc. Františka Koliby zamyslel jeho řešitel a hlavní koordinátor Mgr. Jan Nosek, vedoucí Centra informačních technologií SU. Prezentace projektu doprovázená komentářem byla ze strany posuzovatelů přijata pozitivně - řešení projektu si vysloužilo hodnocení „splněn bez připomínek“.

„Předně bych chtěl vyzvednout, že s velkou dynamikou se rozvíjející problematika rozvoje informačních a komunikačních technologií (ICT) je na univerzitě permanentně sledována a podporována. Pozornost jí věnuje také resortní ministerstvo, přesto hlavní díl odpovědnosti za její řešení leží přímo na naší instituci,“ uvozuje Mgr. J. Nosek, jenž se jí zabývá s plnou intenzitou, z postu vedoucího CIT od roku 2008. „Je důležité, že se postupuje kontinuálně, ve smyslu střednědobé koncepce celouniverzitního pracoviště tvořeného třemi odděleními - správy sítě, informačních systémů a e-Learningu,“ potvrzuje.

Z celkového objemu finančních prostředků vyhrazených pro IRP byla v loňském roce pro projekt ICT stanovena částka 3,5 mil. Kč. „Na jedné straně není jistě zanedbatelná, na straně druhé si je potřebné uvědomit, že do této oblasti by se dalo smysluplně investovat mnohem víc,“ konstatuje vedoucí CIT. Proto se řešitelé projektu, jimiž nebyli pouze jeho kolegové na pracovišti, ale také odborní pracovníci všech univerzitních součástí a dokonce i pracovníci dvou oddělení rektorátu (rozvoje a dále veřejných zakázek a smluvních vztahů), mj. snažili o ekonomicky maximálně efektivní přístup. Umožnil jim dosáhnout úspor, které se podařilo využít pro realizaci dodatečně stanovených cílů, např. rozšíření opavského páteřního prvku síťové infrastruktury, resp. pro dosažení nových relevantních ukazatelů výkonu, příkladně v podobě pořízení nových 10 GE karet a potřebných modulů do stávajícího páteřního prvku síťové infrastruktury v Karviné.

Relevantní ukazatele dosaženého výkonu při řešení projektu
Výběr, pořízení, instalace, konfigurace, testy a uvedení do provozního režimu
1. Nové aktivní prvky síťové infrastruktury
2. Nové klimatizační jednotky
3. Kamerový systém se záznamem
4. Nové čtečky čipových identifikačních karet a jejich napojení na přístupový systém
5. Server s iSCSI polem pro logy a zálohování
6. SSD disky pro zvýšení kapacity fibrechannel diskového pole
7. Systém pro sjednocení účtů Active Directory s celouniverzitním systémem jednotného přihlašování
8. Nový systém výroby a distribuce identifikačních karet
9. Nové interaktivní tabule

„Projekty se vždy připravují na podzim předcházejícího roku, kdy jejich rozpočty reflektují v té době aktuální ceny. Jejich hladina se v průběhu vlastního řešení projektu, k němuž může v některých aspektech dojít až s ročním skluzem, obvykle snižuje,“ připomíná Mgr. J. Nosek bouřlivost rozvoje ICT. Za neméně podstatnou příčinu úspor pak pokládá kvalitní přípravu projektu a přesnou formulaci zadání. „Pokud jsou zadávací podmínky k soutěži formulovány pregnantně, nebývá výjimkou, že její vyhlašovatel může ve svůj prospěch vysoutěžit nikoliv nepodstatné snížení ceny a takto ušetřené prostředky použít jinde,“ objasňuje.

Z hlediska střednědobého naplňování potřeb SU v oblasti ICT vidí Mgr. J. Nosek hlavní pozitivní rys v tom, že další rozvoj této oblasti umožní i nový projekt IRP pro rok 2014. Je tu tedy předpoklad, že započatý proces nebude přerušen. Uvážíme-li jeho poměrnou složitost od specifikace konceptů jednotlivých zařízení nebo služeb, přes zpracování podkladů pro výběrová řízení, přípravu zadávacích dokumentací a realizaci poptávkového řízení či veřejné zakázky, až po dodávku, instalaci a konfiguraci zařízení, testovací provoz a uvedení zařízení do provozního režimu, je to pro SU životně důležitá skutečnost.

„Za dosahované výsledky v této oblasti se rozhodně nemusíme stydět. Ale nelze si za nimi představovat toliko odborné pracovníky CIT. Poděkování za ně přísluší všem spoluřešitelům projektů napříč celou SU. Jedná se tedy o kolegy na všech součástech, a pokud jde o rektorát, vedle již zmiňovaných, tedy oddělení rozvoje a oddělení veřejných zakázek a smluvních vztahů, se sluší jmenovat také investiční oddělení,“ shrnuje vedoucí CIT.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015