„Vzbudit zájem o latinu v prvé řadě znamená víc o ní mluvit,“ ví Karla Vymětalová z Ústavu historických věd

pátek 7. února 2014 8:37

Foto: Ivan AugustinI když byl do projektu „Popularizace nejnovějších výzkumných a vědeckých výsledků Ústavu historických věd Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v oblasti historických věd v rámci středoevropské komparace“ zařazen nad původní rámec, získal si v něm seminář k dějinám latinského jazyka a k moderním způsobům jeho výuky svébytné postavení.

Vivat latina reserata! Tato ústřední myšlenka motivovala účastníky odborného setkání, kteří ve dnech 31. ledna a 1. února zaplnili posluchárnu H3 výukového areálu na Hradecké ulici v Opavě. Zaujala i posluchače připravených referátů, o něž se podělili jak odborní pracovníci Ústavu historických věd (ÚHV), tak přizvaní hosté nejen z Prahy, Olomouce, Bratislavy, Košic a Trnavy, ale též třeba z Říma, jak doložila účast Mgr. Jiřího Čepeláka vyučujícího na tamější akademii Vivarium novum. Dvoudenní program prokázal, že atraktivních témat se sešlo víc než dost, a přesvědčil o zájmu organizovat podobné diskuse o významu latinského jazyka pro současnost častěji.

„Základní cíl, totiž prezentovat latinu v širších historických souvislostech a zamyslet se nad novými způsoby, jak ji poutavě vyučovat, byl naplněn,“ hodnotí průběh semináře jeho garant za ÚHV PhDr. Karla Vymětalová, jedna z koordinátorek výše citovaného projektu. V Opavě působí od počátku minulého desetiletí, ale její praxe s výukou latinu se blíží třem desetiletím. „Seminář, z něhož bude vydán sborník přednesených příspěvků, zdařile navázal na 18. ročník Letní školy klasických studií, kterou na počátku července 2010 právě v Opavě společně uspořádaly Kabinet pro klasická studia Filosofického ústavu Akademie věd ČR, Asociace učitelů klasických jazyků ALFA, naše pracoviště a katedra klasické filologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci,“ přibližuje Karla Vymětalová. Letní škola si tehdy vytkla téma „Osudy antických textů a předmětů (Habent sua fata et textus et res)“ a dr. Vymětalová do jejího obsahu přispěla vystoupením Osudy knihy a knihoven v antice.

Tentokrát své zamyšlení „Nihil novi sub sole“ věnovala boji o klasické jazyky na středních školách ve druhé polovině 19. století a vedle ní se za pořadatelské pracoviště prezentoval také jeho vedoucí doc. Jiří Knapík příspěvkem o latině na římských mincích. „Nerada bych ale opomněla úvodní vystoupení dr. Artura Sommera z Ústavu cizích jazyků, jenž zajímavě zavzpomínal na výuku latiny na Univerzitě Palackého v letech 1949-1955,“ doplňuje dr. K. Vymětalová (více o tomto tématu zde). „A byť tu jistě nelze vypočítávat celý program semináře, prakticky nebylo vystoupení, jež by svým obsahem posluchače neoslovilo. V tomto směru určitě setkání, připravované v rekordně krátké době necelých tří měsíců, naše očekávání dokonce předčilo,“ potvrzuje jeho hlavní organizátorka, jíž na ÚHV vydatně pomáhali především Mgr. David Váhala a Mgr. Irena Šindlerová.

Foto: Ivan AugustinPro potřebnost latiny by mohla dr. K. Vymětalová snést řadu argumentů. „Formuje logické myšlení, učí přesnosti, důkladnosti a též disciplíně, cizeluje komunikační schopnosti a tříbí zpětný vztah k mateřštině,“ jmenuje jen ty hlavní a je pevně přesvědčena o tom, že dnešní, pro latinský jazyk kritická doba, bude i zásluhou podobných aktivit, jakou byl opavský seminář, překonána. „Největší šance na jeho obrodu u nás nebyla sice v devadesátých letech využita, to ovšem nic nemění na skutečnosti, že latina zůstává potřebná pro mnoho disciplín. A protože adepti studia historie, jazyků, medicíny, práv, teologie a jiných oborů přicházejí na univerzity s různou úrovní základů latiny, věřím, že to vyvolá postupně sílící tlak na střední školy, aby její výuku znovu zintenzivnily,“ říká s tím, že vzbudit zájem o ni znamená v prvé řadě o ní více a ze všech úhlů pohledu mluvit.

Na ÚHV proto nadlouho nezůstane pouze při jediném semináři vyznavačů latinského jazyka. Ještě před ukončením projektu „Popularizace nejnovějších výzkumných a vědeckých výsledků ÚHV v oblasti historických věd v rámci středoevropské komparace“ je tu na závěr dubna připravován inovativní seminář s názvem Cherchez la femme (za vším hledej ženu). „Chceme jím dále rozvinout získané kontakty s příslušnými pracovišti Akademie věd ČR i českých a slovenských univerzit. Tato spolupráce, jak se zatím ukazuje, by totiž mohla být pro Slezskou univerzitu velmi přínosnou,“ netají dr. K. Vymětalová svůj nejbližší záměr.

Přitom se ale dívá také dál dopředu. „Nezapomeňte, že naše pracoviště řeší i další projekty. A tak jsme si už zařadili do pracovního programu podzimní pořádání workshopu pro latináře v rámci projektu Historizace střední Evropy,“ říká na závěr znalkyně latiny a starověkých dějin.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015