Z University of Florida je matematička Lenka Rucká zase doma ve Vítkově a v Opavě. Bohatší o velkou zkušenost.

pondělí 9. června 2014 8:13

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Než přišla RNDr. Lenka Rucká, Ph.D., z Matematického ústavu na chuť atmosféře velkých mezinárodních konferencí na americkém kontinentu a vystoupením na nich, jezdívala o prázdninách do Skotska sbírat maliny. Od té doby se u ní sice dost věcí změnilo, ale přesto zůstává stejně usměvavá. A k úsměvu má důvod i po posledním návratu z USA.

Čtyři a půl měsíce strávila v rámci projektu Rozvoj vědeckých kapacit Slezské univerzity v Opavě (CZ.1.07/2.3.00/30.0007) manažera RNDr. Karla Hasíka, Ph.D., na University of Florida. „Nevidím na tom nic tak výjimečného a hlavně nejsem sama. Do projektu jsme zapojeni čtyři, z našeho ústavu ještě kolegyně Natascha Neumärker a pak dva informatici,“ říká skromně dr. L. Rucká, ale současně připouští, že to byl pro ni dosud nejdelší výjezd. „Aligátorů, horka i pomerančů jsem si na Floridě užila dost,“ přiznává milovnice ovoce, která si stáž domluvila při loňské letní škole z dynamických systémů v Koutech nad Desnou s prof. Louisem Blockem.

S ním se pustila do spolupráce na důkazu hypotézy vyslovené prof. Michalem Misiurewiczem z University of Indianapolis. „Důkaz se nekonal, naopak hypotézu jsme vyvrátili,“ konstatuje dr. L. Rucká a jen tak mimochodem dodává, že jejich spolupráce vedla k definici topologické entropie pro obecná zobrazení včetně těch nespojitých. „Abychom ale mohli prokázat její užitečnost, je potřeba definovat základní vlastnosti pravidel pro entropii a hledat ekvivalenci s dalšími už existujícími definicemi pro speciální případy,“ přibližuje mladá matematička problém, jemuž se bude nyní věnovat.

Na University of Florida byla ovšem zapojena též do týmu prof. Jamese Keeslinga a výzkumu teorie front. Výstupem z něj má být společná publikace. „Netvrdím, že to bylo nezajímavé, ale dynamickým systémům zůstávám věrná,“ potvrzuje dr. L. Rucká, která kdysi na Matematický ústav (MÚ) přišla studovat z Vítkova. Už za středoškolských studií absolvovala olympiády a vztah k matematice má v krvi po obou rodičích. Původní obor Aplikovaná matematika pro řešení krizových situací ovšem brzy vyměnila za Aplikovanou matematiku a v magisterském studiu se její vyvolenou disciplínou stala matematická analýza. Její diplomovou práci vedl prof. Vladimir I. Averbuch, rigorózní a disertační prof. RNDr. Jaroslav Smítal, DrSc. Titul Ph.D. si Lenka za jméno mohla připsat v prosinci 2012, kdy disertaci Irregular recurrence in compact metric spaces úspěšně obhájila a vykonala státní doktorskou zkoušku.

Foto: Ivan AugustinLetního sympozia z reálné analýzy se v USA poprvé zúčastnila v roce 2008. Tehdy se konalo v Chicagu a bylo v pořadí dvaatřicátým. Uvedla se příspěvkem „Spojitá zobrazení intervalu a čtverce vyvracející hypotézy o Hausdorffově dimenzi a invariantních měrách“. O rok později znovu vystoupila na stejném odborném setkání na South Eastern Oklahoma State University v Durantu, kde prezentovala téma Distribuční chaos a iregulární rekurence. „Dál, prosím, ani nepokračujte, vždyť kromě matematiků nebude nikdo vědět, o co se vlastně jedná,“ zastavuje Lenka výčet dalších účastí na zahraničních konferencích.

I tak se k nim znovu musí dostat, když reaguje na otázku po příštích plánech. „Nejprve pojedu v červenci s doc. Zdeňkem Kočanem a RNDr. Janou Doleželovou zase na letní sympozium z reálné analýzy, jehož pořadatelství tentokrát získala Praha (před 11 lety bylo svěřeno MÚ a konalo se v Hradci nad Moravicí - pozn. autora), a na počátku září nebudu chybět na dalším z ročníků letní školy,“ představuje Lenka nejbližší profesní plány.

Jejich naplnění ale záhy poté doprovodí i jeden osobní. Dovolila prozradit, že v říjnu se stane maminkou. „Prvorozeným bude syn, o jménu zatím není rozhodnuto,“ usmívá se a naznačuje, že ani mateřské povinnosti ji od výzkumu tak zcela neodvedou. „Na Matematickém ústavu nebudu takovou první a ani poslední,“ ujišťuje a věří, že po zdárném ukončení současného projektu „Rozvoj vědeckých kapacit SU“, s jehož řešením se začalo v červnu 2012 a skončí se v květnu 2015, přijdou třeba projekty další. „Nebo se objeví nějaké jiné možnosti, kdo ví,“ nemá Lenka o svou budoucnost obavy. Ale tím se v této chvíli opravdu nezabývám,“ tvrdí.

Pobyt v USA v manželově společnosti jí poměrně utekl, a angličtina se tak nestala jedinou dominantní řečí, v níž komunikovala. „Pokud jde o šířku floridského poloostrova, pobývali jsme vlastně v jeho středu, takže k moři to bylo jak ve směru na západ, tak na východ asi sto kilometrů,“ ilustruje polohu města Gainesville, jež je univerzitním centrem už od roku 1853, a vcelku pohodlnou dostupnost Mexického zálivu a západního amerického pobřeží Atlantiku. Co jí tedy v USA mohlo nejvíce chybět? „Abych byla upřímná, pravý český chleba,“ loučí se sympatická matematička.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015