Nabídka menzy v Karviné? Na ochucovadla s glutamáty zapomeňte
KARVINÁ – Jídla nejen pro klasické strávníky, ale také pro vegetariány či vegany, připravená klasickou metodou bez použití polotovarů. To je základní charakteristika nového menu, které od 8. září nabízí strávníkům Obchodně podnikatelské fakulty (OPF) v Karviné nový provozovatel menzy.
Stravování v rámci karvinské fakulty se na základě výběrového řízení ujala ostravská společnost MAMÁNEK - zařízení školního stravování, s.r.o., která je součástí firmy Maleda, s.r.o., působící na českém trhu od roku 2010. Mužem, který za vším stojí, je jednatel společnosti Leon Ligocki a jeho služby již využívají v areálech VŠB – TU Ostrava, Podnikatelském inkubátoru v Porubě, v Divadle loutek v centru Ostravy či ve Fakultní nemocnici Ostrava Poruba.
„Menza v univerzitním areálu na Univerzitním náměstí v Karviné bude v provozu každý všední den v době od 11 do 15 hodin. Už na první pohled jistě naše zákazníky překvapí nově obnovený interiér a vybavení jídelny,“ říká Leon Ligocki a pokračuje: „Většinu jídel, pokud je to sezónně možné, připravujeme ze surovin regionálních dodavatelů. Nepoužíváme dochucovadla s glutamáty a dbáme na dostatečné množství zeleniny buď přímo v recepturách, nebo ji případně podávané jako přílohu k jídlům. S konkrétní nabídkou se ale každý musí seznámit sám.“
Chybět nebude ani nabídka tzv. minutkových jídel. „Většinu polotovarů pro tento typ stravovaní si připravujeme a zamrazujeme sami bez použití různých nástřiků vody apod.,“ zdůrazňuje jednatel společnosti.
V prostorách menzy je vydáváno pouze menu dle platného jídelního lístku včetně čaje nebo ochucené pitné vody a případně doplňkově nealko nápoje dle platného ceníku. Ostatní doplňkový prodej případně dotovaná studená jídla (bagety a obložené pečivo) jsou nabízena v prostorách sousední kavárny Meleda.
Samozřejmostí je, že jídla v menze jsou dotovaná prostřednictvím studentských karet. K jednoduššímu odbavování při výdeji doporučuje provozovatel menzy co nejširší používání objednávkového sytému ISKaM. „Zamezíme tím nedostupnosti některého typu menu v pozdějších hodinách a naopak rovněž plýtvání nespotřebovaného jídla, což je jeden z aspektů, na který bereme, obzvláště v dnešní době velkých rozdílů v ekonomických poměrech jednotlivých skupin obyvatel, velký ohled,“ vysvětluje nový provozovatel menzy OPF s tím, že společnost považuje za velmi nevhodné jídlo vyhazovat nebo likvidovat, když existují skupiny obyvatel, kteří si mohou dovolit jen velmi skromné stravování. Způsob objednávání jídla nám všem pomůže chovat se zodpovědně a s určitou pokorou vůči těm, kteří stejné možnosti jako ostatní nemají.
Pro ty, kteří systém ISKaM, neznají, malé vysvětlení: Studenti i pracovníci mají možnost objednat si a platit oběd v menze elektronicky (ale stejně tak řešit ubytování na kolejích). Vše mohou obsluhovat pomocí internetového portálu ISKaM 4. „Tato služba funguje od akademického roku 2012/2013, principem je, že si student vytvoří konto, ze kterého automaticky hradí stravu, kolejné a další své potřeby bezhotovostně,“ popisuje systém Vlasta Avlojarisová, vedoucí oddělení Vysokoškolské koleje a menzy. Logickou podmínkou je tak kladný účet. Těm, kteří se pak nemohou dostavit a své jídlo odebrat, slouží tzv. burza jídel. Do doby před ukončením vydávání stravy mohou svoji porci nabídnout někomu jinému, ten si jídlo odebere a zaplatí, původnímu objednavateli tak nepropadne jeho objednávka.
Jaká je nabídka stravování v menze najde každý na webu Kolejí a menz OPF, kde každý najde přístup na všechny ostatní odkazy a služby tohoto oddělení včetně návodu na objednávkovou službu stravovacího systému ISKaM.
Jak už jsme vás informovali, na OPF už během prázdnin začala fungovat také Kavárna Meleda, která nahradila bývalý bufet. Ta vedle kávy a dalších nápojů nabízí široký výběr chlebíčků, od klasických šunkových, přes sýrové a zeleninové variace až k rybičkovým. „Vyhledávanou specialitou již od prvního dne otevření je chlebíček na cereální vece s jemným holandským sýrem buko a italským rajčetem v olivovém oleji. Pochoutkou pro opravdové gurmány jsou variace s lososem, očky či uzenými šproty,“ upozorňuje už konkrétněji Leon Ligocki s tím, že nezapomínají ani na milovníky sýrů, zeleniny či ovoce¨, ale ani na vyznavače šunkové klasiky a dalších uzenin. Také zde je nabídka doplněna produkty z vlastní výroby, jako jsou obložené bagety a pečivo, saláty, zákusky, domácí buchty a deserty.
Zajímavou novinkou pro zaměstnance i studenty nejen OPF je možnost objednávky produktů na různé oslavy a rauty (možnost objednávek prostřednictvím e-shopu a rozvozu objednaného zboží na místo určení).
„Teď se naše snaha bude soustředit na areál kolejí Na Vyhlídce, kde rovněž připravujeme otevření kavárny s teplým jídlem. I zde prochází interiéry výraznou obnovu interiéru a vznikne prostor, kde bych si uměl představit třeba vernisáž výstavy z tvorby některého umělecky založeného studenta,“ říká závěrem jednatel společnosti Leon Ligocki.