Členové Akademického senátu Slezské univerzity se už připravují k volbě kandidáta na příštího rektora

středa 24. září 2014 12:00

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Ve znamení blížící se volby kandidáta na příštího rektora probíhalo 238. zasedání Akademického senátu Slezské univerzity. Za řízení předsedy Mgr. Petra Slováčka, Ph.D., mu byli přítomni také rektor prof. PhDr. Rudolf Žáček, Dr., prorektoři doc. RNDr. František Koliba, CSc., a PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D., a kvestor Ing. Jaroslav Kania.

V úvodu předsedající popřál senátorům mnoho zdaru v jejich odpovědné práci v započatém akademickém roce 2014-2015. Ve stejném smyslu pak členy Akademického senátu Slezské univerzity oslovil rektor R. Žáček. „Věřím, že vaše práce bude nadále přispívat k rozvoji naší instituce, a samozřejmě vám přeji šťastnou ruku při volbě kandidáta na příštího rektora,“ řekl a při prezentaci pracovního programu jednání požádal o stažení projednávání změny Statutu Slezské univerzity v Opavě. Z toho důvodu přikročili senátoři k posouzení dvou základních dokumentů Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné (OPF).

Foto: Ivan AugustinNavrhovanou změnu v nich okomentoval Ing. Werner Bernatík, Ph.D. Spočívá v doplnění organizační struktury této univerzitní součásti o Institut interdisciplinárního výzkumu. „Jeho posláním má být příprava vědeckých analýz zpracovávaných ve spolupráci s podnikatelským sektorem v regionu. Možná si někteří vzpomenou, že podobnou organizační jednotku, Ústav malého a středního podnikání, již karvinská fakulta v minulosti měla. Není to ale úplný návrat k němu, protože doba pokročila. Právě proto ovšem potřeba co nejužšího propojení fakulty s podnikatelskou sférou v Moravskoslezském kraji nabývá na důležitosti. Cílem vedení OPF je, aby se Institut interdisciplinárního výzkumu stal do dvou let samofinancovatelným,“ uvedl W. Bernatík. Záměr se ukázal senátorům dostatečně srozumitelným, a tak bez další rozpravy přikročili k hlasování, v němž změnu statutu a organizačního řádu OPF s účinností od 1. října jednomyslně schválili.

Na výzvu rektora pak další bod programu - dodatek č. 2 k rozpisu příspěvku a dotace součástem Slezské univerzity v Opavě pro rok 2014 - představil kvestor J. Kania. Informoval o tom, že se dodatek týká účelových prostředků, jež byly získány v letním období. „Budou využity dílem pro podporu projektů karvinské fakulty, konkrétně třeba na pořízení projektové dokumentace rekonstrukce dalších objektů areálu Na Vyhlídce v objemu 1,960 mil. Kč,“ konstatoval kvestor a pro úplnost informace sdělil, že celý projekt představuje investiční akci v objemu 100 mil. Kč. Dále připomněl kapitálovou dotaci na akci Rekonstrukce a přístavba objektu Bezručovo nám. 14, Opava ve výši 70 mil. Kč. Ani k tomuto materiálu nevznesli senátoři připomínky a vyslovili s ním v podobě, jak byl předložen, souhlas.

V personálních záležitostech, po počátečním představení nového senátora, studenta Pavla Poloka z Fakulty veřejných politik, který nahradil svého předchůdce Bc. Vladimíra Baráka, a to v souvislosti s jeho ukončením studia, byla projednána otázka přípravy výběru zástupců Slezské univerzity do Rady vysokých škol na funkční období 2015-2017, přičemž senátoři byli informováni o stávajícím zastoupení v tomto orgánu.

V té části programu, který se věnoval dalším tématům, vystoupil nejprve předseda volební komise RNDr. Vladimír Sedlář, CSc. Dostalo se mu ujištění, že v období nadcházející volby kandidáta na rektora pracuje senát v plném složení. Poté předseda volební komise informoval o otevírání obálek se jmény navržených kandidátů (24. září v 11 hodin) a zveřejnění těchto jmen (25. září). Potvrdil, že ve smyslu přijatého harmonogramu voleb bude bezprostředně po rozpečetění obálek jednat s navrženými o jejich časových možnostech pro konání veřejné prezentace jejich záměrů. Uskuteční se v týdnu od 29. září do 3. října v Opavě i v Karviné. „Doporučuji vám účast na obou těchto prezentacích, protože na kandidáty mohou padnout jiné otázky,“ vyzval V. Sedlář své kolegy k odpovědnému přístupu k rozhodování, jež na ně čeká v prvních dvou kolech volby v týdnu od 13. října, v případném třetím kole v týdnu od 20. října.

Foto: Ivan AugustinPředseda studentské komory Ing. Radim Řihák pak vznesl dotaz na záměr dalšího využití opavských kolejí na Vávrovické ul., které se v současné době vyrovnávají s nízkým počtem ubytovaných. „Objekt je v péči Filozoficko-přírodovědecké fakulty a zatím v této záležitosti žádné informace vedení univerzity nemá,“ reagoval kvestor J. Kania a PhDr. Petr Vojtal jeho slova doplnil o informaci, že předmětná věc byla projednávána na posledním zasedání senátorů jmenované součásti. „Necítím se však být kompetentní, abych uvažované záměry, jak koleje efektivněji využít, specifikoval,“ doplnil P. Vojtal.

Poměrné obsáhlá rozprava se rozvinula ve vztahu k problematice činnosti pracovních komisí senátu. V ní se pro ně i proti nim vyslovila řada diskutujících. Na návrh doc. PhDr. Heleny Kolibové, CSc., bylo rozhodnutí, zda komise ustavit či nadále pracovat bez jejich existence, odloženo. „Možná bude užitečné zeptat se na názor kandidátů na rektorský post,“ vysvětlila svůj přístup H. Kolibová a vyzvala k vyjádření také rektora R. Žáčka. „Je zcela na rozhodnutí senátu, jak bude nastolenou problematiku řešit. Ze své praxe nemám pocit, že by senátoři bez pracovních komisí měli ke svému rozhodování nedostatek informací, na druhé straně nemohu posoudit, jak by existence těchto komisí kvalitu práce senátorského sboru ovlivnila, i když si myslím, že v podmínkách Slezské univerzity se jejich absence negativně neprojevila,“ uvedl rektor R. Žáček.

Členové Akademického senátu Slezské univerzity se poté rozešli v očekávání nejbližších informací členů volební komise pro volbu kandidáta na příštího rektora.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015