Letošní Akademický den Slezské univerzity připomene patnáctiny Matematického ústavu v Opavě

pondělí 29. září 2014 9:54

Foto: Ivan AugustinOPAVA – Dosavadní více než patnáctiletá cesta v pořadí třetí součásti Slezské univerzity (SU), Matematického ústavu, bude připomenuta při Akademickém dni 30. září. Matematika patřila na SU k prvním oborům a v průběhu devadesátých let v podobě Ústavu matematiky a informatiky spoluutvářela strukturu Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě.

Ústav matematiky a informatiky vedl prof. RNDr. Jaroslav Smítal, DrSc., který byl vedle toho od 1. dubna 1995 prorektorem pro vědu, výzkum a zahraniční styky. Prorektorský slib složil na Akademickém dni SU 2. května 1995 v přítomnosti rektorů Univerzity Palackého, Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava a Ostravské univerzity prof. Josefa Jařaba, prof. Tomáše Čermáka a prof. Jiřího Močkoře.

Jeho představy o budoucnosti SU a rozvoji vědy na ní nejlépe dokumentuje vystoupení, jež při uvedení do funkce přednesl. „Vysoce si vážím pocty, které se mi dostalo jmenováním do funkce statutárního zástupce rektora Slezské univerzity a prorektora Slezské univerzity pro vědu, výzkum a zahraniční styky. Stejně jako moji kolegové (prof. Ing. Vítězslav Balhar, CSc., prorektor pro pedagogickou práci, sociální záležitosti a legislativu, a doc. PhDr. Jiří Urbanec, CSc., prorektor pro rozvoj a výstavbu - pozn. autora) si uvědomuji velkou zodpovědnost a náročnost úkolů, které před námi stojí.

Některé z výrazných úspěchů
matematického pracoviště SU

První státní doktorská zkouška,
obhajoba disertační práce
a získání titulu Ph.D. na SU
RNDr. Jaroslav Štefánek, 1996

První rigorózní řízení
a získání titulu RNDr. na SU
Marta Babilonová, Lubomír Klapka
Zdeněk Kočan, Michal Málek,
Josef Mikeš, David Pokluda,
Jana Šeděnková, 1999

První habilitační řízení na SU
RNDr. Michal Marvan, CSc., 2000

První profesorské řízení na SU
Doc. RNDr. Štefan Schwabik, DrSc., 2000

První udělení Ceny ministra školství
pro mladou vědeckou osobnost ze SU
RNDr. Marta Babilonová, Ph.D., 2000

Udělení prvních čestných doktorátů na SU
Prof. RNDr. Jaroslav Kurzweil, DrSc.
Prof. Dr hab. Andrzej Mariusz Trautman, 2001

Cena Učené společnosti ČR
v kategorii vědeckých pracovníků
Prof. RNDr. Miroslav Engliš, DrSc., 2007

Cena učené společnosti ČR
v kategorii mladý vědecký pracovník
Doc. RNDr. Marta Štefánková, Ph.D., 2008

Získání titulu Fakulta roku
na základě hlasování v anketě
České studentské unie
v kategorii veřejných vysokých škol
v oborech matematika a fyzika,
2012, 2013, 2014

Naše univerzita vznikla před necelými čtyřmi lety a jako jediná z univerzit založených v ČR po roce 1989 nemá za sebou tradice jiné vysokoškolské instituce. Přináší to mnohé nevýhody. Jednou z nich je to, že univerzita ještě nemá své insignie, kromě žezla a řetězu rektora. Ale i tento problém bude brzy vyřešen a s podporou sponzorů budou realizovány výtvarné návrhy, které byly představeny opavské veřejnosti na výstavě zahájené minulý týden.

Insignie jsou jedním, nikoliv nejdůležitějším z atributů univerzity. Mnohem důležitější je úroveň vědních oborů, pěstovaných na univerzitě, a její mezinárodní reputace. Jsem velmi rád, že vedení univerzity právě tomu přikládá zásadní význam. Svědčí o tom několik vědních oborů pěstovaných na Slezské univerzitě na velmi dobré úrovni, a to na obou fakultách, Filozoficko-přírodovědecké v Opavě i Obchodně podnikatelské v Karviné, svědčí o tom rozrůstající se vědecká spolupráce s jinými institucemi doma i v zahraničí. Jedno z jejích pracovišť - Ústav matematiky - má již nyní mezinárodní úroveň a je samozřejmé, že je respektováno i v České republice. Není náhodou, že toto pracoviště má jako jediné na Slezské univerzitě akreditaci i na doktorandské studium.

Jedno pracoviště je ale málo. Cílem musí být kvalitní univerzita, a to v relativně krátkém čase. Že je to možné, o tom svědčí mnohé příklady nově založených univerzit v západní Evropě stejně jako v Americe. Podle kritérií UNESCO i OECD instituce, která chce nést název univerzita, musí být pochopitelně univerzální vzdělávací institucí poskytující magisterské vzdělání na vysoké úrovni. Univerzita ale musí být i vrcholným, mezinárodně uznávaným vědeckým pracovištěm alespoň v několika vybraných oborech a musí být schopna samoreprodukce, což zahrnuje výchovu nových vědeckých pracovníků (doktorandů), habilitace docentů a jmenování profesorů, zase alespoň v několika vědních oborech.“

Ústav matematiky a informatiky Filozoficko-přírodovědecké fakulty věnoval pod vedením prof. J. Smítala od počátku velkou péči hodnostnímu růstu odborných pracovníků. Už v roce 1994 získal na Univerzitě Komenského v Bratislavě titul doktora věd (DrSc.) Vladimir Iosifovič Averbuch. K 1. listopadu 1996 byla jmenována docentkou RNDr. Olga Krupková, CSc., (habilitace se uskutečnila na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity), v červenci 1997 byl jmenován profesorem doc. RNDr. Jozef Kelemen, CSc. (jmenovací řízení proběhlo na Ekonomické univerzitě v Bratislavě), v září 1997 obhájil na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy disertační práci Ing. Petr Sosík. Také tyto skutečnosti umožnily, že k 1. lednu 1998 došlo k rozdělení stávajícího pracoviště na samostatný Ústav matematiky a nově vzniklý Ústav informatiky.

Odtud už vedla přímá cesta ke vzniku Matematického ústavu jako univerzitní součásti SU, k němuž došlo rozhodnutím rektora prof. RNDr. Demetera Krupky, DrSc., k 1. lednu 1999. Prof. Krupkovi jsem vděčný, že přes poměrně silnou opozici prosadil zřízení Matematického ústavu jako samostatné univerzitní součásti. Z argumentů pro bych s odstupem let jmenoval dva základní - vysoké procento finančních prostředků na vědu, které naše pracoviště Slezské univerzitě přináší, a skutečnost, že se při případné kategorizaci univerzit může vykázat pracovištěm, které do nejvyšší kategorie patří,“ říká jeho ředitel prof. J. Smítal.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015