Akademický den Slezské univerzity zahájil rok řady změn a nových skutečností

středa 1. října 2014 8:13 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA – U příležitosti zahájení nového akademického roku 2014/2015 se 30. září sešla v prostorách opavského kostela sv. Václava akademická obec Slezské univerzity na svém Akademickém dnu. Organizačně ho připravil Matematický ústav, jenž si tím připomněl 15 let samostatnosti v rámci struktury univerzity v podobě vysokoškolského ústavu.

I proto se slavnostního zasedání zúčastnili členové všech univerzitních součástí a pracovišť, hosté zastupující veřejnou správu a samosprávu i univerzity na obou stranách česko-polské hranice.

Ve svém úvodním projevu označil zahájený akademický rok rektor Slezské univerzity prof. PhDr. Rudolf Žáček, Dr., jako rok, ve kterém čeká akademickou obec řada změn
a nových skutečností. Zdůraznil, že za několik málo dnů proběhne volba kandidáta na funkce rektora univerzity, v horizontu několika málo měsíců mohou akademici očekávat po léta připravovanou novelu vysokoškolského zákona, která patrně zcela změní způsob akreditace studijních programů, a že se ke svému konci blíží stávající programové období evropských projektů. „Na všechny tyto změny bude muset Slezská univerzita a její nové vedení zareagovat,“ upozornil mimo jiné rektor Žáček.

Přesto se také ohlédl do nedaleké minulosti univerzity. Poděkoval všem pracovníkům, kteří se zasloužili o budování dobrého jména univerzity a připomněl blížící se čtvrtstoletí od jejího vzniku, patnáct let Matematického ústavu stejně, jako loňské pětiletí Fakulty veřejných politik. I přes všechny negativní faktory, jakými jsou snižování populační křivky a tedy méně zájemců o studium, dlouhodobé snižování kvality těchto uchazečů a také důsledky chyb bývalého managementu jedné z jeho součástí, což v médiích občas bývá prezentováno jako boj univerzity o život, ujistil rektor všechny pracovníky i studenty Slezské univerzity, že je školou, jejíž pracovníci v řadě oborů dosáhli vynikajících vědeckých výsledků v republikovém i mezinárodním srovnání.

„Jsme školou, která má u řady oborů oprávnění k realizaci habilitačního a profesorského řízení a školou, jejíž rozhodující část je v dobré finanční kondici, která může umožnit řešit problémy jedné ze svých součástí za určitých podmínek především vlastními silami,“ pronesl mimo jiné rektor Slezské univerzity a zdůraznil, že univerzita působí v regionu českého Slezska, v regionu zasaženého rozsáhlými strukturálními proměnami ekonomiky dlouhodobě spojenými s vysokou nezaměstnaností, odlivem části zejména mladých obyvatel a řadou sociálních problémů. I proto Slezská univerzita zvedá prestiž regionu, poskytuje zaměstnání několika stům jeho obyvatel, tisíce studentů oživuje kulturní a společenský život obou univerzitních měst Opavy a Karviné a poskytuje vzdělání všem, kdo o jeho získání mají skutečný zájem.

Foto: Martin KůsTaké ředitel Matematického ústavu v Opavě prof. RNDr. Jaroslav Smítal, DrSc., ve své následné řeči připomněl několik mezníků jím řízeného pracoviště a zdůraznil několik významných úspěchů, kterých opavští matematici za uplynulých 15 let dosáhli.
Na začátku položil plénu otázku, proč vlastně Matematický ústav vznikl: „Šlo tu o nějaké osobní ambice a nebo rozhodly závažnější důvody, totiž umožnit efektivnější fungování pracoviště? A hned vyslovil svoji odpověď: “Kdyby převládala převážně osobní ctižádost zakladatelů, nemyslím si, že by tak byla zaručena jeho úspěšná, dnes už patnáctiletá, perspektivní existence. Matematika je natolik svébytnou disciplínou, že může být i organizačně samostatná,“ řekl mimo jiné ředitel Matematického ústavu. Připomněl, že ústav měl už při svém vzniku právo na habilitační a doktorské řízení z matematické analýzy a měl dobré jméno v odborném matematickém světě.

V další části se zastavil také u personálního obsazení ústavu, kdy se počet odborných pracovníků za uplynulá léta podstatně zvýšil, když v době svého vzniku měl 14 kmenových akademických pracovníků a dnes jich má dvacet šest s věkovým průměrem 40 let. „Na ústavu působí dva profesoři z Chile a Ruska, několik zahraničních postdoktorantů, před vědeckou radou bylo od roku 2007 úspěšně zahájeno i dokončeno sedm doktorských řízení v oboru matematická analýza, a také 16 habilitačních řízení dokonce ve třech oborech, dvakrát jsme se stali Fakultou roku,“ vyčetl některá fakta ze života Matematického ústavu Jaroslav Smítal.

Slavnostní atmosféru pozvedlo i ocenění několika zaměstnanců medailemi Slezské univerzity a křest knihy Rozdělování sociálních nerovností pod patronací státu, na jejímž vzniku se podílely Fakulta veřejných politik a Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě.
 
Foto: Martin KůsZ rukou rektora Slezské univerzity si tak zlatou medaili jako ocenění dlouhodobě vykonávané funkce předsedy Akademického senátu Slezské univerzity v Opavě převzal RNDr. Jindřich Vaněk, Ph.D., stříbrné medaile pak RNDr. Stanislav Hledík, Ph.D., za přínos vědě a garanci studijních předmětů Ústavu fyziky FPF, Ing. Vlastimil Kočvara, předseda Matice Slezské za dlouholetou spolupráci se SU, plk. Ing. Radovan Kryegel, vedoucí územního odboru PČR Opava za dlouhodobou spolupráci při rozvoji oboru Sociální patologie a prevence. Ivan Augustin, tiskový mluvčí Slezské univerzity, oceněný za zásluhy a upevňování významu Slezské univerzity v rámci vysokého školství, si medaili osobně nepřevzal.

Bronzové medaile pak převzali doc. Eva Sikorová, CSc., za dlouholetou pedagogickou činnost a příkladnou péči o osoby se zdravotním postižením, Ing. Dominik Vymětal, DrSc., za pedagogickou a organizační činnost a Věra Matoušková za mimořádný úspěch v práci ve prospěch rozvoje univerzity. Čtvrtá medaile byla určena JUDr. Marii Sciskalové, Ph.D., za dlouholetou pedagogickou a organizační činnost, ale laureátka si ji osobně nepřevzala.

Foto: Martin KůsPoslední částí programu byl již zmiňovaný křest. O ten se postarali kromě rektora Rudolfa Žáčka, který se tak stal kmotrem knihy, také děkan FVP Dušan Janák, děkan FPF Zdeněk Stuchlík a kolektiv autorů, kteří se na vzniku publikace Rozdělování sociálních nerovností pod patronací státu – situační analýza Osoblažska a možností jeho socioekonomického rozvoje rovněž podíleli.

Než zazněla studentská hymna Gaudeamus igitur, zazpívaná Komorním pěveckým sborem Slezské univerzity a ukončující slavnostní zasedání, vyslechli si ještě hosté akademického dne čtyři skladby tohoto tělesa vedeného sbormistryní Vladimírou Vašinkovou.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015