Dokument o holokaustu, na kterém se podíleli také studenti, bude mít premiéru

pondělí 13. října 2014 8:17 Autor: Martin Kůs

Foto: Monika Horskáková

OSTRAVA, OPAVA – Studenti oboru Audiovizuální tvorba Slezské univerzity zvou 14. října na slavnostní premiéru dokumentu Holokaust v Čechách a na Moravě – hlasy, na které se nesmí zapomenout. Premiérové promítání filmu začíná v 17 hodin v prostoru Antikvariátu a klubu Fiducia.

Snímek představuje osudy tří pamětníků – Věry Andrysíkové, Luďka Eliáše a Michala Salomonoviče, kteří genocidu Židů za 2. světové války přežili. Vznik snímku, jenž je svojí koncepcí určen především pro střední školy, inicioval Český svaz bojovníků za svobodu Ostrava a za podpory Krajského úřadu Moravskoslezského kraje jej vyrobila produkční společnost Cinerite s. r. o.

Foto: repro z filmuNa námět Luďka Eliáše film scenáristicky zpracovali Mikuláš Odehnal a Monika Horsáková, která se společně s Klárou Řezníčkovou ujala také režie snímku. Redakčně se na snímku podílel i Filip Linhart. Za kamerou stál Tomáš Hoffmann Polenský a Pavel Borovička, střih zajistil Tomáš Pchálek a zvuk Jaroslav Zajíček a Viktor Pokorný.

„Čtyřicetiminutový snímek, který jsme natočili díky podpoře Moravskoslezského kraje, nabízí zajímavé informace o propagandistickém snímku Hitler daroval Židům město, jehož natáčení se Věra Andrysíková coby dítě zúčastnila. Michal Salomonovič vzpomíná třeba na první evropský transport Židů do Niska nad Sanem, na ghetto v Lodži nebo na otrockou práci v továrnách a bombardování Drážďan. A s Luďkem Eliášem jsme se vydali přímo do Terezína a tábora Osvětim-Březinka,“ upřesňuje vedoucí oddělení audiovizuální tvorby Ústavu bohemistiky a knihovnictví Filozoficko-přírodovědecké fakulty Monika Horsáková.

Celý 14. říjen bude ve Fiducii vůbec patřit období 2. světové války. V souvislosti se 70. výročím karpatsko–dukelské operace se zde od 16 hodin uskuteční beseda s PhDr. Petrem Petruželou, plukovníkem v.v. a lektorem Československé obce legionářské Ostrava, věnovaná právě bojům, po nichž v říjnu roku 1944 vstoupily spojené československé a sovětské vojenské jednotky na území Československa. Beseda je pořádána ve spolupráci s ostravským výborem Českého svazu bojovníků za svobodu.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015