O kandidátovi na rektora první ani druhé kolo voleb nerozhodlo. Senátoři svou přízeň mezi uchazeče rozdělili.

středa 15. října 2014 9:42

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Těžištěm zasedání Akademického senátu Slezské univerzity konaného 14. října byla volba kandidáta na rektora. Rozhodnutí ale v prvním ani ve druhém kole nepřinesla, a tak se budou oba uchazeči - prof. PhDr. Zdeněk Jirásek, CSc., a prof. Ing. Daniel Stavárek, Ph.D., ucházet o hlasy 22 senátorů znovu. Třetí kolo voleb se koná v Opavě 21. října.

Fotoreportáž z volby kandidáta na rektora Slezské univerzity najdete zde

Po zahájení jednání a uvítání kandidátů dal předseda volební komise RNDr. Vladimír Sedlář, CSc., prostor pro dotazy. Z. Jirásek i D. Stavárek se nejprve v reakci na ně kladně vyslovili k možnosti fungování prodejny s prezentačními předměty a tlumočili své dojmy z volební kampaně. Senátor Mgr. Jiří Siostrzonek, Ph.D., vyslovil politování nad skutečností, že do ní zasáhla kolující elektronická informace o výši příjmů Z. Jiráska, a vyslovil naději, že volba kandidáta na rektora nepovede k polarizaci senátu a ohrožení jeho další práce jako orgánu spoluzodpovědného za chod a rozvoj univerzity.

Foto: Ivan Augustin„V průběhu kampaně jsem nezaznamenal žádné animozity, i když se mi samozřejmě nepřímo donesly názory o tom, jak vrážím klín mezi rektorát a fakulty či mezi opavské a karvinskou součást. Nevím, čím jsem si je zasloužil. V mých očích jde o emotivní postoje těch, jimž se nedostávalo věcné argumentace,“ uvedl D. Stavárek. „Žádné nekorektní jsem nezaregistroval, a pokud se jedná o zmíněný e-mail, nemohu se k němu vyjádřit, protože jsem ho nedostal. Ve vztahu ke svým příjmům konstatuji, že všechny samozřejmě podléhají daňovému přiznání, jak je lehce prokazatelné a ověřitelné,“ řekl Z. Jirásek.

V dalších odpovědích se D. Stavárek vyjádřil ke svému dřívějšímu působení v Akademickém senátu Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné a ve vedení této součásti. „Hospodaření fakulty se nedalo ovlivnit, protože děkan Bohumil Fiala a tajemník Bohuslav Rychtar k němu diskusi nepřipustili,“ informoval. Na otázku po zapojení do řešení celouniverzitních úkolů pak Z. Jirásek připomenul svůj podíl na evropském projektu Historizace střední Evropy a dále angažovanost v podpoře žádosti Slezské univerzity o navýšení počtu financovaných studentů, D. Stavárek se vykázal členstvím v řešitelském týmu individuálního projektu národního pro oblast terciárního vzdělávání, výzkumu, vývoje a inovací KREDO a z titulu proděkana pro zahraniční styky podporou projektů zahraničních mobilit.

Poněkud odlišný byl pohled dotazovaných na využití v budoucnosti případně získaných prostředků pro větší počet financovaných studentů. Zatímco D. Stavárek v této souvislosti akcentoval navazující magisterské studenty, Z. Jirásek položil důraz na vyváženost využití těchto zdrojů na všech univerzitních součástech. Podporu oba kandidáti projevili konceptu společenské odpovědnosti univerzit, shodu nalezli v postoji k početnímu obsazení pracovního týmů vedení univerzity. „O personálním obsazení postů prorektorů jsme nejednali,“ potvrdili a ve vztahu k jejich počtu se přiklonili ke stávajícím třem prorektorům.

Po informaci, že se oba uchazeči individuálně setkali také se členy studentské komory senátu, byla rozprava ukončena a předseda volební komise vysvětlil způsob označení volebních lístků při hlasování, jež jednotliví hlasující převzali oproti podpisu. Poté se postupně odebrali k tajné volbě. V I. kole voleb získal D. Stavárek 11 hlasů, Z. Jirásek 10 hlasů, přičemž jeden hlas byl klasifikován jako neplatný.

Foto: Ivan AugustinStanovené hodinové přestávky před II. kolem voleb využili senátoři k projednání Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti Slezské univerzity na rok 2015 a také Institucionálního plánu Slezské univerzity na rok 2015. Dokumenty v přítomnosti dalších členů vedení, prorektorů doc. RNDr. Františka Koliby, CSc., a PhDr. Radmily Dluhošové, Ph.D., a kvestora Ing. Jaroslava Kanii, představil rektor prof. PhDr. Rudolf Žáček, Dr. Po diskusi a podané informaci, že již byly projednány s představiteli součástí a rovněž ve vědecké a správní radě, došlo přes návrh, aby se k nim senátoři mohli vyjádřit dodatečně korespondenční formou (per rollam), k hlasování. S prvním z dokumentů souhlasilo 15 přítomných senátorů, dva byli proti a tři se zdrželi hlasování, druhý podpořilo 16 přítomných členů senátu, nikdo nehlasoval proti a tři se zdrželi hlasování. V různém mj. Mgr. Petr Slováček, Ph.D., informoval o volbách do Akademického senátu Fakulty veřejných politik a o stížnosti na jejich průběh, kterou řeší příslušná volební komise.  

Ve II. kole voleb se počet odevzdaných hlasů pro oba kandidáty zcela vyrovnal, když Z. Jirásek a D. Stavárek získali shodně přízeň 11 senátorů. O kandidátovi na rektora se tak bude rozhodovat ještě ve III. kole voleb, k němuž se členové Akademického senátu Slezské univerzity v Opavě v zasedací místnosti rektorátu sejdou 21. října ve 13 hodin. V případě, že nikdo z uchazečů nadpoloviční většinu hlasů všech 22 senátorů nezíská, budou na základě příslušných ustanovení Volebního a jednacího řádu Akademického senátu Slezské univerzity v Opavě vyhlášeny nové volby.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015