Slezská univerzita se prezentuje nejen na veletrhu Gaudeamus

pátek 17. října 2014 11:00 Autor: Martin Kůs

 

OPAVA – V Nitře začal 16. října první letošní Evropský veletrh pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus. Podobně jako v uplynulých více než dvaceti letech historie těchto výstav, ani tentokrát zde nechybí stánek a zastoupení Slezské univerzity v Opavě. Nitra však není jediným místem, kde se s prezentací dobrého jména naší univerzity můžeme setkat.

Foto: Martin KůsDalším takovým místem je přímo hlavní město Praha. Zde se 17. října v Národní technické knihovně otevře multižánrová ročníková výstava autoportrétů studentů 2. ročníku oboru Audiovizuální tvorba (AVT) spojená s uměleckými instalacemi plastik a dalších objektů, grafikami a filmovými projekcemi prací, které v dílně AVT vznikly a vznikají. Další úspěšné prezentace už mají posluchači AVT za sebou. Především je to premiéra dokumentu Jiřího Vávry “Tělo plné štěstí“ na 40. ročníku mezinárodního festivalu Ekofilm v Ostravě, která byla navíc “okořeněna“ jednou z hlavních festivalových cen, kterou si tvůrci filmu převzali 4. října.  Zde je ale nutno také dodat, že další z festivalových cen si odnesla letošní absolventka oboru Multimediální techniky Žaneta Milatová za snímek “Kdyby zhasnul svět“.

Foto: Monika HorsákováOstravský okrašlovací spolek se 9. října zamýšlel nad souvislostí mezi kreativitou a šílenstvím. V rámci tzv. Poetického atentátu se vedle textů Ivana Blatného, Jakuba Demla, Zuzany Brabcové, Milana Krupy, Emanuela Frynty, Christiana Morgensterna, Sylvie Plath nebo Alfreda Kubina mohli hosté večera seznámit také s fotografiemi studentů Audiovizuální tvorby. Jen nedávno, 14. října, se pak uskutečnila premiéra dokumentu Holokaust v Čechách a na Moravě – hlasy, na které se nesmí zapomenout v ostravském Antikvariátu a klubu Fiducia. Snímek vznikl z iniciativy Českého svazu bojovníků za svobodu Ostrava a za podpory Krajského úřadu Moravskoslezského kraje jej z velké části vyrobili právě opavští studenti.

Už 20. října začíná další z “vlajkových lodí“ Slezské univerzity, multižánrový festival studentského i profesionálního divadla Na cestě, již tradičně organizovaný posluchači oboru Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo. Do Opavy festival opět přinese čtyři dny dobré hudby, kvalitní literatury, poezie, filmového umění či odborných workshopů. Podrobnosti zájemci najdou na www.festivalnaceste.cz.

Foto: Martin KůsNejširší záběr šíření povědomí o Slezské univerzitě jednoznačně mají současní posluchači a pedagogové, ale i absolventi Institutu tvůrčí fotografie v Opavě. Prakticky nepřetržitě probíhají na různých místech výstavy, ať už autorské či společné, kde se s jejich díly můžeme potkat. Vedle tradičního prostoru opavského Domu umění v současné době nabízí výstavu fotografií opavského institutu třeba Galerie Opera Divadla Jiřího Myrona v Ostravě.

Asi nejatraktivnější výstava se zastoupením Institutu tvůrčí fotografie se ale veřejnosti teprve otevře. Bude to na Staroměstské radnici v Praze od 21. listopadu (do 31. ledna 2015), kdy zde budou představeny nejlepší fotografie dvacátého ročníku soutěže Czech Press Photo. Mezi 3 360 snímky zaslanými 267 fotografy zaujala odbornou porotu řada prací právě opavských fotografů. Mezi nimi jsou také snímky Romana Vondrouše, který uspěl už loni natolik, že mu prof. Rudolf Žáček předal Cenu rektora Slezské univerzity v Opavě. Uspěchu opavských fotografů je na našem portálu věnován samostatný příspěvek.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015