Ze tříkolových voleb kandidát na příštího rektora nevzešel. Budou další uchazeči o tento post úspěšnější?

středa 22. října 2014 8:26

Foto: Ivan AugustinOPAVA - S výjimkou dotazu na případná jednání o budoucích prorektorech kandidáti na funkci rektora prof. PhDr. Zdeněk Jirásek, CSc., a prof. Ing. Daniel Stavárek, Ph.D., žádným dotazům na zasedání Akademického senátu Slezské univerzity 21. října nečelili, a tak mohla volební komise ihned přistoupit k distribuci hlasovacích lístků pro III. kolo voleb.

Foto: Ivan AugustinV něm se zcela zopakovala situace z kola prvního, když prof. Z. Jirásek získal 10 a prof. D. Stavárek 11 platných hlasů. Zbývající hlas byl neplatný. Nikdo z uvedených tedy znovu na potřebnou nadpoloviční většinu hlasů všech senátorů nedosáhl. Předseda volební komise RNDr. Vladimír Sedlář, CSc., proto oběma kandidátům, kteří výsledek přijali s úsměvem, poděkoval. „Přejeme vám, aby další uchazeči o post kandidáta na rektora Slezské univerzity byli úspěšnější než my,“ shodně reagovali oba soupeři a zasedací místnost rektorátu opustili za uznalého potlesku.

Předseda Akademického senátu Slezské univerzity Mgr. Petr Slováček, Ph.D., posléze vznesl téma přípravy volební komise pro nové volby. „Vzhledem k tomu, že se její složení osvědčilo, navrhuji, aby pracovala beze změn,“ uvedl. K jeho návrhu nebyly vzneseny žádné připomínky a všech pět znovu oslovených se k práci ve volební komisi pro další volby vyslovilo kladně. Bezprostředně po ukončení zasedání se všichni do komise znovuzvolení senátoři ujali svých povinností. Ještě dříve byl nastíněn rámec harmonogramu nových voleb kandidáta na rektora. „Předpokládám třítýdenní lhůtu pro podávání návrhů kandidátů, v průběhu čtvrtého týdne pak prezentaci jejich programu a v dalším týdnu už I. a II. kolo voleb. S ohledem na skutečnost, že výsledky je potřebné předložit resortnímu Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR, odkud jsou po ověření postoupeny Kanceláři prezidenta republiky, přílišnou časovou rezervou nedisponujeme,“ připomněl V. Sedlář. Funkční období současného rektora Slezské univerzity prof. PhDr. Rudolfa Žáčka, Dr., končí k 28. únoru příštího roku.

Foto: Ivan AugustinV diskusi RNDr. Ing. Roman Šperka, Ph.D., navrhl, aby se hlasování členů Akademického senátu Slezské univerzity tentokrát uskutečnilo na půdě Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné. Návrh byl po kratší výměně názorů akceptován. Senátoři se shodli na tom, že vyhlášení nových voleb kandidáta na rektora a zpracování jejich harmonogramu je nyní záležitostí členů volební komise.

V různém informoval předseda P. Slováček o stížnosti na průběh voleb do Akademického senátu Fakulty veřejných politik v Opavě a dále o skutečnosti, že volební komise vyhlásila opakování hlasování, nikoliv, jak se iniciátoři stížnosti dožadovali, opakování voleb. K této informaci se rozvinula širší rozprava, v jejímž závěru senátoři vyjádřili naději, že se spornou záležitost podaří vyřešit takovým způsobem, aby nenarušila kontinuitu činnosti akademického orgánu na jmenované součásti. Senátoři pak byli informováni o studentské konferenci, která se za účasti zástupců studentské komory Akademického senátu Slezské univerzity konala na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, a o veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus v Nitře, kde výstavní stánek naší univerzity jak prostorově, tak svým designem dominoval.

Příští zasedání Akademického senátu Slezské univerzity se bude konat 18. listopadu od 13 hodin v Karviné. Veškeré informace o nových volbách kandidáta na rektora (včetně protokolu ze III. kola voleb konaného 21. října) jsou členům akademické obce i dalším zájemcům k dispozici v operativně aktualizované rubrice „Volba kandidáta na rektora Slezské univerzity v Opavě 2014“ umístěné v záhlaví titulní stránky www.slu.cz.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015