Magdalena Vášáryová hovořila v Karviné o radostech i úskalích práce v diplomacii

pondělí 27. října 2014 9:14 Autor: Martin Kůs

Foto: Lenka Kučerová

KARVINÁ - Se svými zkušenostmi z politiky i diplomacie, ale také s moudrostí života se podělila se studenty Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské univerzity v Opavě Magdalena Vášáryová. Její přednáška měla název Diplomácia, vysnené povolanie?

Foto: Lenka KučerováNa akademické půdě uvítal hosta osobně děkan Pavel Tuleja. Hned v úvodu Magdalena Vášáryová poděkovala za to, že byla pozvána právě na ekonomicky zaměřenou fakultu, protože právě ekonomické a také právnické vzdělání je podle ní základem pro dobrého reprezentanta státu v zahraničí. „Jestli mi něco při práci ve Vídni, kam jsem byla poslána prezidentem Havlem, chybělo, tak to bylo právě ekonomické vzdělání,“ svěřila se diplomatka, která vystudovala sociologii s tím, že druhou věcí, kterou postrádala ve svém vzdělání, bylo právo.

V následné přednášce vysvětlila původ a důvody, ale nebezpečnost instituce velvyslance, kde jako klíčový pojem vidí slovo důvěra. Upozornila, že velvyslanec je pouze státní úředník, který má za povinnost jednat a zastupovat svůj stát a prezidenta. „Důležité je umět se chovat a dokázat vyslechnout svého partnera, není zde místo pro nikoho, komu čouhá sláma z bot. Být slušným a dobře vychovaným člověkem je jeden ze základů,“ konstatovala mimo jiné diplomatka, která také upozornila na nezbytnost znalosti jazyků, pro evropskou diplomacii alespoň dva, a odolnost vůči nekonečnému papírování. Vzpomenula některé své zážitky, kdy došlo právě z důvodu slovního vyjádření k problémům. „Diplomat je řízem ministrem zahraničí a nad ním jsou politici,“ upozornila na fakt, že ani velvyslanec si nemůže dovolit vlastní vyjádření, ale musí vše konzultovat.

Magdalena Vášáryová

po ukončení herecké kariéry vstoupila do politického života a v posledních letech společného státu Čechů a Slováků pracovala jako velvyslankyně ČSFR v Rakousku, později reprezentovala Slovenskou republiku v Polsku a tajemnicí ministerstva zahraničí pro bezpečnost. V současné době je poslankyně Národní Rady Slovenské republiky. Je rovněž předsedkyní Správní rady nadace VIA CULTURA, kterou založila. Mimo politický život se věnuje literatuře, a to jako autorka i čtenářka. 

Ve druhé části přednášky zavzpomínala Magdalena Vášáryová na některá světová diplomatická esa, na studenty vytáhla až nečekaně humorné historky např. s Madeleine Albrightovou, kterou osobně poznala a která je představitelkou určitého rodinného klanu diplomatů.

Jako znepokojující označila Magda Vášáryová fakt, že řada dodnes aktivních velvyslanců získala své vzdělání při studiu na komunistické diplomatické škole v Moskvě za doby před listopadem 1989.  I když se bývalý ministr zahraničí Zielienec těchto „odborníků“ zbavil, dnes už zase pracují jak na českých, tak slovenských ministerstvech a dokonce působí i jako komisaři v bruselské centrále Evropské unie. „Já si myslím, že toto je určité nebezpečí, že ze strategického hlediska je otázka, zda je to dobře,“ řekla bývalá velvyslankyně a hned dodala, že jako současný politik si může takové prohlášení dovolit, kdyby však byla stále v diplomatických službách, dovolit by si to nikdy nesměla.

V závěru pak oslovila Magda Vášáryová ty, kteří si na diplomatickou kariéru myslí. „Pokud chcete v diplomacii pracovat, musíte si nejprve položit několik strategických otázek: chcete žít každé čtyři roky jinde? Po třiceti, čtyřiceti letech takového života ztrácíte své kořeny a stáváte se cizincem ve své zemi,“ naznačila první vážné rozhodnutí dnešní politička. Za velké dilema pak označila rozhodování ženy – není prý jednoduché najít si manžela, který bude snášet toto neustálé stěhování a navíc se starat o děti a další věci, nehledě na to, že jako manžel diplomatky v cizí zemi nebude moci pracovat. „Musíte si položit otázku, zda budete mít rádi ty cizí lidi, kteří často umí být velmi nepříjemní, ve chvíli, kdy si myslíte, že už vše znáte a víte, vás zpravidla někdo něčím překvapí, nebo si musíte uvědomit, že vaše děti budou dospívat každé v jiné zemi,“ shrnula některá negativa diplomacie Magda Vášáryová.

V následném rozhovoru pro studentskou televizi OPF TV se Magdaléna Vášáryová svěřila, že ani pro ni nebyla diplomacie tím vysněným povoláním a že proto raději odešla z diplomatických služeb do politiky. Celý rozhovor si můžete pustit zde.

 

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015