„Zvolený model konference Proměny rodiny s následným workshopem vyhovoval,“ míní účastníci odborného setkání

pondělí 10. listopadu 2014 14:37

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Na každoroční tradici zahájenou v roce 2006 navázalo i letos celodenní odborné setkání, jež v podobě konference a následného workshopu uspořádal Ústav pedagogických a psychologických věd (ÚPPV) Fakulty veřejných politik ve spolupráci s opavským Dětským centrem Čtyřlístek. Pod titulem Proměny rodiny se 5. listopadu konalo už počtvrté.

Odborná setkání k problematice rodiny,
ÚPPV uspořádaná v letech 2006-2014

seminář
Náhradní rodinná péče; 2006

konference
Rodina očima naší doby, 2007;
Sociálně-terapeutická práce s rodinou, 2008;
Hledám svou cestu,
aneb když rodina selhává; 2009
Mámo, táto, kde jsi,
aneb rodičovství jako výzva, 2010;
Proměny rodiny I,
Multidisciplinární péče o dítě a rodinu, 2011;
Proměny rodiny II,
Ohrožující dítě, ohrožující rodina, 2012;

workshop
Proměny rodiny III,
k Týdnu pro inkluzi ve školách
(pro studenty oboru SPP), 2013

konference
Proměny rodiny IV,
Dítě v měnící se společnosti, 2014

„Příznivému hodnocení připraveného odborného programu, z něhož máme i my dobrý pocit, napomohla skutečnost, že jsme se protentokrát neorientovali na jedinou striktně vymezenou cílovou skupinu. Oslovili jsme jich víc, posluchače oboru Sociální patologie a prevence a studenty Ostravské univerzity nevyjímaje,“ shodli se za organizátory doc. PhDr. PaedDr. Kamil Janiš, CSc., vedoucí ÚPPV, a jeho kolegyně PhDr. Edita Ondřejová, Ph.D., a Mgr. et Mgr. Marta Kolaříková, Ph.D. Jednání konference totiž po polední přestávce přešlo ve workshop vedený Mgr. Silvií Quisovou. „Jak jsme si ověřili, nejen jeho tematické zaměření na komunikaci s puberťáky, tedy na efektivní způsoby komunikace se žáky v období pubescence, vedlo k tomu, že většina účastníků dopoledního jednání setrvala,“ potvrdili.

Dalšími zúčastněnými se stali pedagogové ze základních a středních škol Moravskoslezského kraje (MSK), pro něž byl v závěru připraven certifikát stvrzující akreditaci akce ze strany resortního Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, a v neposlední řadě sociální pracovníci, kteří konferenci sledují od samotných počátků, v nichž se navíc jednání těšilo přízni a záštitě vedení Krajského úřadu MSK.

K problematice sňatečnosti, porodnosti, rozvodovosti a rodiny jen s jedním rodičem se hned po zahájení konference vyslovila PhDr. E. Ondřejová, Ph.D., k jejímuž vystoupení se v brzké době vrátíme samostatným textem. Následoval příspěvek Mgr. et Mgr. M. Kolaříkové, Ph.D., „Rozvod a jeho dopad na dětskou psychiku“, jenž si vysloužil některé zaznamenáníhodné reakce. „Z vašeho výkladu mě mimo jiné oslovilo zdůraznění chování manželů, kteří se rozvádějí a žijí spolu pod jednou střechou. Plně se ztotožňuji s názorem, že stav jejich věci musí být pro děti jednoznačný, aby v sobě neživily plané naděje na jeho možnou záchranu,“ reagovala speciální pedagožka PhDr. Nora Gavendová z Psychiatrické nemocnice v Opavě, jejíchž zkušeností z psychopedie, logopedie a etopedie využívá ke spolupráci i ÚPPV.

Poté svým osobitým způsobem, jímž si pro jeho „šťavnatost“ už v minulosti získal přízeň dlouhé řady posluchačů, přistoupil doc. PhDr. PaedDr. K. Janiš, CSc., k tématu „Prevence domácího násilí prostřednictvím výchovy k partnerství a manželství“. „Vedle toho, že nám zprostředkoval množství zajímavých a užitečných informací, dokázal i pobavit,“ konstatovali zkušenější účastníci konference. „Docela jsme těm mladším, kteří dnes na Slezské univerzitě studují, záviděli štěstí mít takového přednášejícího,“ konstatovali s úsměvem a potvrdili, že na ÚPPV nebyli naposled. „Budeme samozřejmě zvědavi i na další ročníky, jichž se po letošní pozitivní zkušenosti rádi zúčastníme,“ dodali a mnozí z nich s povděkem přijali sborníky, jež v minulosti jejich hostitelské pracoviště Fakulty veřejných politik vydalo.

Foto: Ivan AugustinProgram pokračoval výkladem k formování vztahu dětí k prarodičům, který prezentoval Mgr. Kamil Janiš, Ph.D., a předáním zkušeností pracovníků Dětského centra Čtyřlístek v Opavě, které jim poskytuje kontakt s nezletilými matkami. V přítomnosti ředitele této příspěvkové organizace zřizované MSK Mgr. Petra Fabiána, jenž také průběh celé konference moderoval, s ním vystoupila Mgr. Eva Kozelská Cholastová.

Odpoledne pak patřilo již výše uvedenému workshopu o komunikaci s puberťáky. „Kolegyně Quisová do puntíku splnila naše předpoklady a očekávání, že posluchače dokáže zaujmout i na delší dobu. Výklad vhodně propojovala s interakcí se zúčastněnými, když je zapojila do práce ve skupinkách sestavených bez ohledu na věkové kritérium. Pěkná diskuse se tak záhy rozvinula třeba ve směru ke krizím, protože přístupy těch, kdo o krizi identity, autority, sexuality a tělesnosti uvažovali, samozřejmě nahlas, přinášely vzájemné obohacení,“ přiblížila M. Kolaříková průběh závěrečné části konference Proměny rodiny IV.

„Na podrobnější zhodnocení za účasti všech, kdo se na programu jednání podíleli, si prostor určitě ještě najdeme, nicméně hlavní poznatek mohu interpretovat už nyní. Jak tradice těchto jednání, tak příznivý ohlas toho posledního nám dává poměrně jasný signál, abychom v takto orientovaných konferencích pokračovali i v budoucnosti. Pokud se jedná o úvahy, jak pro ně využít vlastní odborné kapacity či případně k odpovědné spolupráci přizvat kolegy z jiných vysokoškolských pracovišť, zůstávají samozřejmě plně otevřené,“ prohlásil z postu vedoucího ÚPPV doc. K. Janiš.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015