Ve druhé volbě kandidáta na post rektora Slezské univerzity v Opavě se opět utkají dva uchazeči

pátek 7. listopadu 2014 21:13 Autor: Martin Kůs

Doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph.D. (vlevo) a prof. RNDr. Miroslav Engliš, DrSc. (vpravo)
 
OPAVA – Volební komise Akademického senátu Slezské univerzity v Opavě otrevřela 7. listopadu obálky s návrhy uchazečů na post rektora Slezské univerzity pro volební období 2015-2019.

2014 10 volby rektora predstaveni15Podaných návrhů bylo šest; čtyři pro stávajícího děkana Obchodně podnikatelské fakulty (OPF) v Karviné doc. Ing. Pavla Tuleju, Ph.D., a dva návrhy pro současného prorektora pro vědu a zahraniční styky prof. RNDr. Miroslava Engliše, DrSc. Podle předsedy volební komise RNDr. Vladimíra Sedláře, CSc., všechny návrhy splňovaly zadané podmínky a byly platné.

V příštím týdnu oba kandidáti představí své vize a představy o vedení a směřování Slezské univerzity v Opavě na veřejném zasedání Akademického senátu Slezské univerzity, které se sejde 13. listopadu (v 9 hodin v Opavě a ve 14 hodin v Karviné). Vlastní volba (první a případné druhé kolo) kandidáta na rektora Slezské univerzity v Opavě se s největší pravděpodobností uskuteční na půdě OPF 18. listopadu od 13 hodin (ještě může být změněno s ohledem na možnosti kandidátů či volitelů). V případě, že ani jeden kandidát nezíská potřebnou nadpoloviční většinu hlasů, třetí kolo volby bude o týden později.   

Nový rektor se ujme funkce pro nadcházející čtyřleté období od 1. března 2015 do 28. února 2019. Den před prvním uvedeným datem vyprší mandát stávajícímu rektoru Slezské univerzity prof. PhDr. Rudolfu Žáčkovi, Dr., který tím naplnil zákonné podmínky a již nemůže bez přerušení znovu kandidovat. O kandidátovi na funkci rektora SU rozhodují tajnou volbou členové Akademického senátu Slezské univerzity v Opavě. Ten tvoří 13 volených zástupců komory zaměstnanců (po 4 z každé součásti /FPF, OPF,FVP/ + 1 nominant Matematického ústavu) a 9 volených zástupců komory studentů (po 3 zástupcích). Aby byla volby platná, musí některý z kandidátů získat nadpoloviční počet hlasů. Zvolený kandidát ale ještě nemá úplnou jistotu, že se skutečně stane rektorem Slezské univerzity. Na návrh Akademického senátu SU jej musí do funkce nejprve jmenovat prezident České republiky a teprve poté při následné slavnostní inauguraci převezme insignie své funkce – rektorský řetěz a rektorské žezlo.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015