Opavou bude od konce listopadu jezdit unikátní trolejbus s galerií z fotografického díla Zdeňka Stuchlíka

středa 12. listopadu 2014 8:00

Foto: Zdeněk StuchlíkCo: Skryté osudy - výstava fotografií z díla Zdeňka Stuchlíka
Anotace: Instalací v netradičním prostoru chce autor, který ctí zásadu, že umění má přicházet za lidmi, oslovit širokou veřejnost města i její návštěvníky.
Kde: nový trolejbus vozového parku Městského dopravního podniku Opava, Dolní náměstí v Opavě
Kdy: do začátku ledna 2015; vernisáž 27. listopadu v 16 hodin

VÍCE

Cestující opavskou městskou hromadnou dopravou budou mít jedinečnou možnost cestovat trolejbusem, který nikde jinde v Česku nejezdí. Ve voze vonícím novotou bude totiž nainstalován soubor fotografií děkana Filozoficko-přírodovědecké fakulty (FPF) Slezské univerzity prof. RNDr. Zdeňka Stuchlíka, CSc. Výstavu jeho snímků nesoucí název Skryté osudy otevře osobně sám autor spolu s ředitelem Městského dopravního podniku Opava (MDPO), a.s., Ing. Radkem Filipczykem a dalšími významnými osobnostmi.

Veřejnost si budou moci prohlédnout téměř dvacítku snímků umístěných v panelech v obou horních částech po celé délce vozu. Největší fotografie pak bude umístěna tak, aby byla vidět i zvenčí a zároveň zvala zájemce k cestě tímto trolejbusem.

Podle tiskového mluvčího MDPO, a.s., Jaromíra Šimánka proběhne vernisáž výstavy přímo ve voze, který bude stát na Dolním náměstí v Opavě. Odtud pak trolejbus zamíří rovnou do ostrého provozu opavskými ulicemi. Lidé se z fotografií mohou těšit po celý předvánoční a vánoční čas až do ledna příštího roku.

Organizátoři chtějí touto unikátní akcí, která nemá v této formě v naší republice obdoby, zpřístupnit umění široké veřejnosti. „Umění přichází za lidmi, nikoli lidé za uměním,“ uvedl ředitel MDPO, a.s., Radek Filipczyk s tím, že se jedná o nový začátek spolupráce mezi opavským dopravním podnikem a Slezskou univerzitou. „Vůz na tuto akci poskytne náš dopravní podnik zcela bezplatně, instalace fotografií je v režii Slezské univerzity,“ doplnil J. Šimánek.

Děkan FPF Zdeněk Stuchlík uvedl, že s velkou radostí využil nabídky opavského dopravního podniku na zprostředkování cesty umění za lidmi. „Této skutečnosti jsem přizpůsobil výběr fotografií, který bude z hlediska mých současných aktivit nestandardní. Výstava ponese název Skryté osudy a bude věnována záběrům ze života lidí, jak jsem je zachytil na svých cestách světem,“ dodal Stuchlík.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015