O funkci děkana Filozoficko-přírodovědecké fakulty se uchází dva zájemci – astrofyzik a historik

pondělí 10. listopadu 2014 14:35 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA – Stejně jako hledá Slezská univerzity v Opavě svého nového rektora pro období let 2015-2019, hledá v těchto dnech nového děkana i její Filozoficko-přírodovědecká fakulta (FPF).

Volební komise Akademického senátu (AS) FPF, které předsedá PhDr. Libuše Foberová, Ph.D., už zná jména navrhovaných uchazečů. Podobně jako při volbě rektora budou i na FPF volit mezi dvěma muži - stávajícím děkanem prof. RNDr. Zdeňkem Stuchlíkem, CSc., a doc. PhDr. Pavlem Šopákem, Ph.D.            
            
Volební komise AS FPF dostala třiatřicet návrhů. Ty však obsahovaly pouze dvě uvedená jména s tím, že prof. Stuchlík byl navržen 29krát a doc. Šopák čtyřikrát. Tento nepoměr ale ještě nemusí vůbec nic znamenat. Okolnostem znalým je jasné, že se u volební urny bude jednat o zajímavý souboj. Zatímco prof. Stuchlík, jinak profesně astrofyzik, již má řadu zkušeností s vedoucími funkcemi akademické obce, včetně nejvyššího postu (v období od konce září 1991 do konce února 1992 byl pověřen řízením SU), jeho oponent doc. Šopák, profesně odborník na památkovou péči a muzeologii, v současné době vykonávající funkci zástupce vedoucího Ústavu historických věd FPF, tyto zkušenosti zatím postrádá, ale profiluje se svou netajenou kritikou současných poměrů na fakultě, potažmo na celé univerzitě.

V rámci FPF bude o kandidátovi na post děkana fakulty rozhodovat deset členů akademického senátu, složeného jak z komory zaměstnanců (6 členů), tak komory studentů (4 členové).

V následujícím týdnu, tj. od 17. do 21. listopadu, oba navrhovaní zájemci představí své programy na veřejném zasedání Akademického senátu FPF a v prvním prosincovém týdnu se uskuteční vlastní volba, první a případně druhé kolo. V případě, že ani jeden z navrhovaných nezíská u volitelů nadpoloviční počet hlasů (tedy 6 a víc), proběhne třetí kolo volby o týden později.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015