Opavský seminář Kulinární dědictví Slezska ukázal, že spojení historie a gastronomie je nanejvýš logické

úterý 11. listopadu 2014 9:34 Autor: Martin Kůs

 

 

Foto: Martin Kůs

Autor: Petra Nevelöšová

OPAVA - Ve dnech 23. a 24. října se uskutečnil mezinárodní seminář Kulinární dědictví Slezska, na kterém se ke společnému jednání sešli odborníci dvou na první pohled ne zcela příbuzných oborů – historie a gastronomie. Seminář pořádala Slezská univerzita v Opavě spolu s Mezinárodním centrem slezských studií při Konferenci rektorů slezských univerzit.

Foto: Martin KůsBěhem dvoudenního semináře vystoupili se svými příspěvky nejen zástupci Slezské univerzity, ale také zástupci z univerzity v Toruni, Vratislavi a zástupce Biblioteky Śląska. V jednotlivých příspěvcích se jejich přednášející zabývali tématy, která spojovalo jedno hlavní – slezská gastronomie. Jak se v průběhu diskusí ukázalo, všichni přítomní vnímají gastronomii jako nedílnou součást historie lidstva a spojení těchto dvou oblastí do jednoho semináře bylo pro ně vlastně jen logickým vyústěním řady vědeckých badatelských prací.

Seminář zahájil rektor Slezské univerzity prof. Rudolf Žáček svým příspěvkem věnovaným všeobecným tradicím a významům gastronomické historie pro současnost. V dalším příspěvku se prof. Irena Korbelářová zamýšlela nad významem gastronomických tradic v oblasti historického území Slezska a konkrétněji pak v regionu Opavského Slezska. Rovněž prezentovala projekt Týden Slezské kuchyně, který se poprvé konal v dubnu letošního roku a který vyvolal velmi pozitivní ohlas. Mgr. Barbara Jakimowicz-Klein prezentovala výzkum kulinární kultury na základě archeologických pramenů a příkladech jednotlivých nálezů od paleolitu do raného středověku. V předposledním příspěvku prvního dne prof. Jarosław Dumanowski poukázal na široké možnosti využití psaných kuchařek jako historického pramene nejen v kulinární historii, ale i v historii kulturních dějin. V tom posledním pak doktor Grzegorz Sobel prezentoval historii gastronomie ve Vratislavi, kterou přiblížil na příkladech jednotlivých kaváren a restaurací.

Během obou dnů byla prezentována celá řada místních pokrmů. Čtvrteční slavnostní večeře proběhla v Moravské kapli kostela sv. Václava v Opavě, kde měli účastníci semináře možnost ochutnat pokrmy tradiční slezské kuchyně v moderních variacích. Z jídel se podávala brotka neboli chlebjanka, dále slezská kachna s cibulovým zelím a šťouchanými brambory a nakonec bryja s halečkami. Z nápojů pak vařonka, několik druhů místních piv, káva a bylinný likér Marianna. Večeře byla komentována odborným výkladem Mgr. Alexandra Burdy.

Foto: Martin KůsPáteční příspěvky byly v podání opavských doktorandů. Jako první přednesla svůj příspěvek Mgr. Hana Miketová, která prezentovala první poznatky z pátrání v účtech Lehnického panství z let 1372-1373. Po ní se pak představil Mgr. Petr Chlebec, jenž se zamýšlel nad archeologickými prameny a jejich využitím pro poznání vývoje v pohostinství. Jako poslední pak přednesla svůj příspěvek dr. Radmila Dluhošová, která poukázala na problémy při překladu jednotlivých názvů pokrmů do cizích jazyků. Program pak zakončili společným příspěvkem Mgr. Jadwiga Dunaj a dr. Riszard Gładkiewicz. Představili mezinárodní síť domácích muzeí, která se věnují uchovávání lidových tradic včetně tradic gastronomických. Závěrem pak dr. Gładkiewicz poukázal na přínos jednotlivých příspěvků pro další bádání, konstatoval, že semináře tohoto druhu jsou pro poznání společné česko-polské historie velmi vítané a široká škála témat, které spojení historie a gastronomie přináší, je jistě důvodem další obdobná setkání.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015