Oba kandidáti na rektora si mimořádnou odpovědnost za vývoj univerzity v příštím období plně uvědomují

pátek 14. listopadu 2014 8:53

Foto: Ivan AugustinOPAVA, KARVINÁ - Pro budoucnost Slezské univerzity významný den prožili 13. listopadu ti členové její akademické obce, kteří se v aule Na Rybníčku a v Malém sále Obchodně podnikatelské fakulty zúčastnili veřejné prezentace kandidátů na rektora pro volební období 2015-2019. Předstoupili před ně uchazeči o tento post Miroslav Engliš a Pavel Tuleja.

Foto: Ivan AugustinObě veřejná zasedání Akademického senátu (AS) Slezské univerzity (SU), jež byla svolána za účelem prezentace dvou kandidátů na rektora a diskuse s nimi, zahájil Mgr. Jiří Siostrzonek, Ph.D., místopředseda tohoto orgánu. Jak v Opavě, tak v Karviné měl na nich možnost přivítat prvního rektora SU prof. RNDr. Martina Černohorského, CSc. Poté už svěřil péči o jejich další průběh předsedovi volební komise AS RNDr. Vladimíru Sedlářovi, CSc.

Volební programy uchazečů o rektorskou funkci měli přítomní k dispozici v písemné podobě; ti, kdo se zasedání zúčastnit nemohli, se s nimi mohou, v případě P. Tuleji dokonce ve dvou verzích, seznámit zde.

Rozpravu k předneseným prezentacím zahájil v Opavě RNDr. Zdeněk Franěk, jenž kandidáty oslovil otázkami, jaká je jejich představa o nejbližších spolupracovnících ve vedení SU, a o jejich osobní motivaci. V reakci se oba uchazeči shodli na tom, že přijali výzvu univerzitě sloužit. Shodně také potvrdili, že existující představu o složení vedoucího týmu mají, ale více ji nekonkretizovali. V otázce prorektorů doc. P. Tuleja ujistil, že by jejich počet nezvyšoval, zatímco prof. M. Engliš připustil možnost úvahy o čtyřech osobnostech na tomto postu. Prof. RNDr. Jaroslavem Smítalem, DrSc., byli uchazeči dotázáni na očekávané naplnění programů, které představili. „Věřím, že k nejčernějšímu scénáři nedojde, ale důkaz o tom jako matematik nepodám,“ uvedl M. Engliš. „Z mého pohledu ekonoma bych považoval za úspěch, kdy se stanovené cíle podařilo naplnit na 60 procent,“ konstatoval P. Tuleja.

Foto: Ivan AugustinIng. Radim Řihák kandidáty vyzval k jejich názoru na spolupráci napříč. SU. Stávající děkan karvinské fakulty potvrdil potřebu mezifakultní spolupráce, vzniku mezifakultních oborů a interdisciplinárních vědeckých týmů. „Institut interdisciplinárního výzkumu, jenž u nás vznikl k 1. říjnu, považuji v tomto směru za předzvěst takové spolupráce,“ řekl P. Tuleja. Nynější prorektor SU pro vědu a zahraniční styky byl ve vztahu k této záležitosti přece jen o něco rezervovanější. „Domnívám se, že zatížení akademických pracovníků je značné, a tak by o této záležitosti rozhodoval především ekonomický efekt. Za základní předpoklad pro tuto spolupráci však považuji koncensus těch, kdo by ji realizovali. Jde tedy především o věc součástí,“ potvrdil M. Engliš.

K další úvaze oba kandidáty vyzval prof. M. Černohorský, když se zajímal o jejich názor na působení v České konferenci rektorů a při dalším budování pozice SU v Moravskoslezském kraji i na úrovni vztahu k resortnímu ministerstvu. Oslovení se předně vyjádřili pro posilování suverenity SU, která, jak potvrdily též závěry OECD, má v regionu své místo. Samostatnost SU jsou podle svých slov připraveni upevňovat na všech dostupných úrovních. Jejich pohledy nerozdělila ani doplňující otázka na očekávanou institucionální akreditaci. „Neměli bychom se v ní ztratit,“ vyzněla jejich odpověď.

Poslední dotaz položený v Opavě směřoval k problematice činnosti pracovních komisí AS. M. Engliš potvrdil, že jejich případné zřízení je plně v kompetenci senátu a prohlásil, že jejich vznik by akceptoval, nicméně je samozřejmě připraven ke komunikaci se senátem bez ohledu na jejich existenci. P. Tuleja netajil pozitivní zkušenosti z práce komisí na karvinské fakultě a jejich vznik na úrovni AS by přivítal.

Foto: Ivan AugustinV Karviné se vedle některých opakovaně položených otázek doc. PhDr. Helena Kolibová, CSc., dotkla problematiky péče o seniory. K té se oba kandidáti vyslovili v tom smyslu, že je na podobné benefity potřebné si nejprve vydělat. Doc. Tuleji se poté dotazovala na jeho rozhodnutí kandidovat s poukazem na skutečnost, že jím započatá práce na fakultě není dosud dokončena. „Cítím z vaší otázky podtext nepopulárních opatření vůči zaměstnancům, jež bylo nutno učinit. Nejsem na ně hrdý, nečinil jsem je s lehkým srdcem, ale kdyby k nim nedošlo, byla by situace fakulty ještě mnohem složitější. O tom jsem přesvědčen,“ reagoval P. Tuleja a vyjádřil názor, že karvinská fakulta je nyní stabilizovaná. „Opečovávat započaté dílo jsou tu schopni i jiní,“ konstatoval na adresu své kandidatury na vyšší funkci.

Na půdě Obchodně podnikatelské fakulty (OPF) se diskutovalo i o práci s absolventy, rozvoji zahraničních mobilit, kultivační úloze univerzity, míře autonomie fakult v připravovaném vysokoškolském zákoně, marketingové strategii SU a oblasti human relations.

Obě setkání proběhla ve zcela korektní a vysoce kolegiální atmosféře hledání nejlepších řešení pro budoucnost SU. Kandidáti své představy veřejně prezentovali, nyní jsou na řadě znovu senátoři, aby se už 18. listopadu pokusili kandidáta na rektora zvolit. Zasedání AS, v jehož programu je první, případně i druhé kolo volby, se uskuteční na OPF se začátkem ve 13 hodin.

Další texty související s tímto tématem zde a zde.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015