Resortnímu ministerstvu a prezidentovi bude předložen návrh na jmenování nového rektora Pavla Tuleji

středa 19. listopadu 2014 8:41

Foto: Ivan AugustinKARVINÁ - Zasedání Akademického senátu (AS) Slezské univerzity, které se uskutečnilo 18. listopadu na Obchodně podnikatelské fakultě, završilo náročný proces voleb kandidáta na rektorský post. V I. kole voleb získal potřebný počet 12 hlasů doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph.D. Jeho soupeři prof. RNDr. Miroslavu Englišovi, DrSc., projevilo přízeň 10 senátorů.

Vizitka kandidáta na rektora
doc. Ing. Pavla Tuleji, Ph.D.

Ostravský rodák (1971) absolvoval nejprve střední ekonomické vzdělání a poté magisterské studium na Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) v oboru Národohospodářství. Se jmenovanou alma mater spojil také celý svůj další profesní postup. Doktorské studium v oboru Ekonomie ukončil v roce 2001, habilitován byl v roce 2008. V současné době zastává funkci děkana Obchodně podnikatelské fakulty, na níž působí od počátku akademického roku 1997-1998 a je vedoucím katedry ekonomie a veřejné správy. Vyučuje i na Ústavu veřejné správy a regionální politiky Fakulty veřejných politik. „Nechejte mě, prosím, čerstvé dojmy nejprve trochu vstřebat, chvíli to potrvá,“ přiblížil krátce po volbě své rozpoložení. „Volební program se budu snažit naplnit nikoliv jen na v kampani přislíbených 60 procent, ale na 100 procent,“ řekl před senátory.

Než předseda volební komise RNDr. Vladimír Sedlář, CSc., vyzval k předání hlasovacích lístků, dostali členové AS příležitost k dotazům na přítomné kandidáty. Oba uchazeči v reakci na otázku doc. PhDr. Heleny Kolibové, CSc., po finančně nenáročných benefitech pro „zaměstnance třetího věku“ potvrdili již dříve projevenou vůli vycházet takovým požadavkům vstříc. Místopředseda AS Mgr. Jiří Siostrzonek, Ph.D., pak vyslovil přání, aby volba naši univerzitu nerozdělila, a Ing. Radim Řihák informoval z pozice předsedy studentské komory AS o jejích posledních aktivitách.

Na rozdíl od prvních voleb, v nichž kandidovali prof. PhDr. Zdeněk Jirásek, CSc., a prof. Ing. Daniel Stavárek, Ph.D., přineslo tentokrát rozhodnutí hned I. kolo. Vítězný kandidát po něm přijal jak blahopřání prof. M. Engliše, tak členů AS, kteří za účast ve volbách a k nim kvalitně připravený program, jenž se v mnohém výrazně nelišil od programu doc. P. Tuleji, poděkovali i protikandidátovi, jemuž se od šťastnějšího soupeře dostalo rovněž nabídky ke spolupráci.

Poté zasedání AS pokračovalo standardním programem, v němž byla nejprve za účasti představitelů vedení - prorektora doc. RNDr. Františka Koliby, CSc., prorektorky PhDr. Radmily Dluhošové, Ph.D., a kvestora Ing. Jaroslava Kanii - na pořadu II. změna Statutu Slezské univerzity v Opavě, Filozoficko-přírodovědecké fakulty (FPF) v Opavě. Jak uvedl PhDr. Petr Vojtal, 6. října ji schválil AS jmenované univerzitní součásti. Vznik Centra multimediální tvorby jako nového pracoviště ve struktuře FPF zdůvodnil Mgr. J. Siostrzonek, Ph.D. „Na fakultě zastřeší umělecké obory, reaguje na nynější systém financování vysokých škol a vychází i z návrhu nového vysokoškolského zákona,“ uvedl s poukazem na potřebu získávat nejen dobře známé RIV body, ale také hodnocení do registru uměleckých výstupů (RUV).

Foto: Ivan AugustinBez připomínek proběhlo projednání dodatku č. 3 k rozpisu příspěvku a dotace součástem pro rok 2014. V různém pak kvestor Ing. J. Kania předložil členům AS informaci o postupu zpracování Strategického plánu Slezské univerzity (SU) v Opavě na období 2015-2020, který zahrnuje osm prioritních oblastí, a vyzval senátory k účasti na připomínkovém řízení k tomuto dokumentu korespondenční formou. Následně předseda AS Mgr. Petr Slováček, Ph.D., seznámil s výsledky hlasování o zastoupení SU v Radě vysokých škol (RVŠ). Za delegáta sněmu a do předsednictva RVŠ vyšle SU prof. RNDr. Zdeňka Stuchlíka, CSc., do sněmu byli zvoleni i doc. Ing. Marian Lebiedzik, Ph.D., prof. PhDr. Vladimír Birgus, Ing. Magdalena Chmelařová, Ph.D., a prof. RNDr. Jaroslav Ramík, CSc. Zástupcem SU ve studentské komoře RVŠ bude Ing. R. Řihák.

Přítomní minutou ticha uctili památku 15. listopadu zemřelého doc. PhDr. Jiřího Urbance, CSc., jednoho z hlavních iniciátorů vzniku SU, a vyslechli krátkou vzpomínku doc. PhDr. Evy Höflerové, Ph.D., která po něm před časem převzala štafetu na postu vedoucí Ústavu bohemistiky a knihovnictví FPF. „Poznala jsem ho jako houževnatého člověka, jehož přáním bylo do poslední chvíle pro naši univerzitu pracovat, což se mu splnilo,“ konstatovala.
Závěrečná informace patřila Ing. R. Řihákovi, který avizoval sněm RVŠ (20. listopadu) a zejména rozšířené zasedání studentské komory RVŠ, jehož dějištěm budou ve dnech 24. a 25. listopadu rektorát SU a karvinská Obchodně podnikatelská fakulta, a poděkoval vedení univerzity za to, že bylo jeho vstřícným postojem umožněno. K příštímu řádnému zasedání se senátoři sejdou 9. prosince v Opavě.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015