„S největší výstavou příštího roku mohou pomoci všichni,“ říká Jiří Šíl ze Slezského zemského muzea

čtvrtek 20. listopadu 2014 10:42 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA – Dnešní náměstek pro společenské vědy Slezského zemského muzea (SZM) v Opavě Mgr. Jiří Šíl, Ph.D. se do povědomí akademické půdy Slezské univerzity zapsal hned několikrát. Nejprve to bylo v době jeho studií na Ústavu historických věd, kdy se z postu prezidenta Asociace studentů a přátel Slezské univerzity podílel na mimostudijním životě posluchačů, a později, už coby absolvent, na svoji alma mater nezapomněl a při své muzejní činnosti spolupracuje na přípravě výstav se studenty i pedagogy. Zatím poslední byla úspěšná výstava Vincenc Prasek, seznamte se!, dnes už připravuje největší plánovanou výstavu roku 2015 nazvanou Neklidné století. A do její přípravy by rád zapojil i veřejnost.
 
„Výstava chce ukázat, jak v regionu Slezska a severní Moravy probíhaly zlomové události 20. století, tedy první i druhá světová válka, vznik samostatného Československa, rok 1938, únor 1948, okupace z roku 1968 a  listopadové události 1989. Rádi bychom přinesli svědectví, jaký měly dopad na všední život a jak proměnily životní styl obyvatel kraje,“ popisuje námět výstavy Jiří Šíl.

A právě široký časový záběr, který výstava postihne, přivedl autory výstavy k myšlence oslovit občany a požádat je o pomoc s přípravou výstavy, která se uskuteční v Historické výstavní budově v Opavě od konce dubna 2015 do ledna 2016. „Byli bychom rádi, kdyby se lidé zamysleli a doma porozhlédli po tom, čím by mohli výstavu obohatit. Asi většina z nás doma skladuje spoustu nepotřebných věcí po předcích – ale pro nás muzejníky mezi nimi mohou být skutečné skvosty, z nichž pak ve výsledku dokážeme poskládat plastický obraz života dané doby,“ říká dnešní náměstek SZM a své myšlenky rozvíjí: „Zajímají nás především jakékoli dokumentární materiály ke zlomovým událostem, pokud lidé najdou v soukromých archivech fotografie, nebo ještě lépe videa, domácí filmy či jakékoli audiovizuální záznamy a mohou nám je pro výstavu zapůjčit, nebo případně darovat, budeme moc rádi.“

Nabízené předměty pro výstavu Neklidné století mohou lidé přinášet do Historické výstavní budovy v Opavě o víkendu 22. – 23. listopadu 2014 od 9 do 19 hodin. Její prohlídku pak budou mít zdarma.

Bližší informace zájemci získají na mailových adresách Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. . Na tyto adresy lze také zasílat fotografie zejména rozměrnějších věcí.


Stejnou výzvu má Jiří Šíl k občanům, ale i studentům a jejich rodičům také pro část výstavy věnovanou proměnám životního stylu: „Stejně tak věříme, že doma každý objeví celou řadu předmětů a dalších věcí, které uvedenou dobu provázely. Chceme zohlednit také novější dobu od poloviny minulého století do roku 1989, tedy „budování socialismu“ a období normalizace. Zajímá nás tzv. paneláková kultura, fenomén chalupaření, ale i kultura neoficiální, underground a exil,“ vysvětluje Jiří Šíl.

Takovým tématem je například kutilství. Češi jsou národem kutilů a alespoň některé takové výrobky by muzejníci rádi na výstavě Neklidné století ukázali. „Prozradí toho hodně nejen o nás samých, ale i o době, ve které jsme žili. Mohou to být například podomácku vyrobené zahrádkářské nástroje ze 70. a 80. let. Sbíráme i rukodělné výrobky, třeba produkci Slezské tvorby, nebo ozdoby z tehdy populárního chemlonu, ze samorostů nebo vystřihovánky z „ábíčka“. Anebo typický nábytek a předměty denní potřeby, elektrospotřebiče apod. – od 50. let do roku 1989,“ uzavírá Jiří Šíl ze Slezského zemského muzea.

Sberny_den

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015