Slezská univerzita hostí výjezdní zasedání širšího vedení Studentské komory Rady vysokých škol

pondělí 24. listopadu 2014 6:58 Autor: Martin Kůs

2014 11 AS RVS OPAVA, KARVINÁ - Poněkud ojedinělá a výjimečná událost čeká Slezskou univerzitu 24. listopadu v Opavě a o den později v Karviné. Akademická obec naší univerzity poskytne zázemí dvoudennímu výjezdnímu jednání představitelů širšího vedení Studentské komory Rady vysokých škol (SK RVŠ).

Slezská univerzita (SU) přivítá delegáty několika českých vysokých škol, kteří do Opavy a Karviné přijíždí rokovat na základě iniciativy delegáta SU v SK RVŠ – Ing. Radima Řiháka, toho času studenta doktorského studijního programu na Obchodně podnikatelské fakultě, místopředsedy Akademického senátu SU a současně předsedy SK Akademického senátu OPF. „Je namístě podotknout, že Slezská univerzita se do naduniverzitního dění kromě samotné práce a aktivního působení šesti delegátů univerzity (z toho pěti akademických pracovníků SU a jednoho delegáta ve studentské komoře, pozn. aut.) zapojuje a zapisuje příznivě ve velmi krátkém čase již podruhé, vezmeme-li v potaz osobní přítomnost předsedy SK RVŠ na slavnostním zahájení akademického roku 30. září v Opavě,“ konstatuje Radim Řihák.

Zmiňovaného pracovního jednání se v zasedací místnosti rektora SU, potažmo v zasedací místnosti děkana OPF, účastní delegáti předních českých univerzit v čele s předsedou SK RVŠ Danielem Thibaudem (Univerzita obrany). Na část jednání jsou prostřednictvím Radima Řiháka přizváni také senátoři studentské komory Akademického senátu SU, stejně tak předsedové studentských komor našich fakultních senátů.

Dle aktuálních informací svou přítomnost na zasedání potvrdilo vedení SK RVŠ v plném složení. Představitelé vedení SU, jakožto i zmiňovaní studentští senátoři tak mají možnost setkat se a podebatovat mimo jiné s delegátem z Masarykova univerzity, Univerzity Palackého v Olomouci, Západočeské univerzity v Plzni, stejně tak z Vysoké školy finanční a správní či z Policejní akademie. Mezi pozvanými zástupci nechybí ani delegáti SK RVŠ moravskoslezských partnerských univerzit v zastoupení Ostravské univerzity v Ostravě a VŠB-TU Ostrava.

Jak dodává senátor Řihák, jistou míru oficiality co do svého povědomí se dostálo této akci již 20. listopadu na jednání Sněmu Rady vysokých škol: „Zde bylo před několika desítkami delegátů českých vysokých škol předsedou SK RVŠ oficiálně poděkováno Slezské univerzitě za možnost uspořádat výjezdní zasedání právě v jejích prostorách a za participaci na této akci. Za projev pozitivního přístupu Slezské univerzity k tomuto mnou iniciovanému záměru, jež bude, jak věřím, zdárně naplněn, patří velké poděkování také z mé strany.“

S ohledem na blížící se závěr roku a končící dvouleté funkční období delegátů RVŠ je výjezdní zasedání v Opavě a v Karviné značně náročné i z pohledu práce na finalizování závěrečných hodnotících zpráv, přípravy návazné strategie pro nové funkční období komory a stejně tak důležité bude co do vyhodnocení činnosti jednotlivých interních komisí a pracovních skupin tohoto orgánu. O tom všem se aktuálně jedná a bude jednat na uzavřené opavské a karvinské části zasedání.

Rada vysokých škol, jakožto orgán, který se společně s Českou konferencí rektorů velmi aktivně zabývá otázkami směřování českého vysokého školství a aktuálními problémy terciární sféry, má svou nedílnou organizační součást - Studentskou komoru RVŠ - tvořenou delegáty z řad studentů českých vysokých škol, přičemž každá vysoká škola vysílá jednoho zástupce a nominuje jednoho náhradníka delegáta. Do nadcházejícího funkčního období 2015-2016 bude mít naše univerzita nadále zastoupení v podobě současného delegáta v SK RVŠ Ing. Radima Řiháka, náhradníkem delegáta byl nominován student Fakulty veřejných politik Pavel Polok.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015