„Jsem ráda, že můžeme prezentovat naši práci před odbornou veřejností a motivovat zdravotní sestry ke studiu,“ říká Jana Haluzíková

úterý 9. prosince 2014 8:02 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

NOVÝ JIČÍN, OPAVA - 1. novojičínský den dětských sester, tak to je název konference, na jejíž přípravě se významně podílí i Ústav ošetřovatelství Fakulty veřejných politik (ÚO FVP) Slezské univerzity v Opavě.

Vše se uskuteční 12. prosince 2014 v prostorách zámku Kunín a záštitu nad vším konáním přijal primář dětského a novorozeneckého oddělení Nemocnice Nový Jičín MUDr. Miroslav Kobza, který je i s vedoucí ÚO FVP PhDr. Janou Haluzíkovou, PhD., odborným garantem konference, a hlavní sestra novojičínské nemocnice Bc. Marie Jurošková.
Nápad na konferenci s tematikou pediatrie dostala Mgr. Miroslava Vaňková, která má k univerzitě velmi blízký vztah – pracuje zde jako externí vyučující ústavu ošetřovatelství. Oslovila vedoucí ústavu a konference začala dostávat konkrétní obrysy v organizační spolupráci novojičínské nemocnice a opavského ústavu ošetřovatelství. „Jsem ráda, že nemocnice s naší koncepcí souhlasila a my tak můžeme na konferenci prezentovat naši práci před odbornou veřejností a případně i motivovat zdravotní sestry ke studiu. Je velmi důležité propojovat teorii s praxí a upozornit, že nejsme jen škola, ale také praktici, kteří pracují přímo v terénu,“ říká ke konferenci vedoucí ÚO FVP Jana Haluzíková.  

Vše začne v 8.50 hodin slavnostním zahájením a hned poté se vedoucí ÚO Jana Haluzíková ujme své role předsedající prvnímu bloku jednání. První příspěvek konference nazvaný “Trendy ve vzdělávání sester v ČR“ pronese další zástupce opavské univerzity, Mgr. Lenka Špirudová, PhD., která přiblíží přítomným změny a nejnovější trendy v ošetřovatelství a jejich zavádění do praxe. V průběhu celého dne, který je rozdělen do čtyř jednacích bloků, najdeme jmen přednášejících spojených se Slezskou univerzitou podstatně více. Jan namátkou: Mgr. Pavlína Rabasová, Mgr. Zuzana Hlubková. Mgr. Jana Kačorová či již zmiňovaná Mgr. Miroslava Vaňková…
Pohled na soudobou pediatrii zaujme konference ze všech možných úhlů. „Záběr témat jednotlivých příspěvků je opravdu od narození pro období adolescence, a to především z pohledu zdravotní péče. Opomenuta nebude ani související sociální politika či psychologická podpora ve směru k pacientům i k ošetřujícímu personálu,“ popisuje rozměr konference Jana Haluzíková.

Konference si dala jako motto téma Z praxe do praxe, aneb sestry sestrám. Co je myšleno slovy praxe, je asi jasné. Sestry sestrám pak naznačuje, že setkání je určeno zejména praktikujícím dětským sestrám, kterým budou prezentovány zkušenosti, náměty a podněty k jejich práci a budou mít možnost podívat se na svoji práci z trochu jiného úhlu. A dobrou zprávou je, že se zájemkyně nebo zájemci mohou stále hlásit. Podrobnosti získají na http//:detskesestry.nnj.agel.cz, kde je umístěna i přihláška.
O spolupráci mezi opavskou školou a novojičínskou nemocnicí mají na ústavu ošetřovatelství velký zájem a rádi by konferencí odstartovali užší propojení své vzdělávací teorie s výkonem praxe na tomto pracovišti. Navíc konference se uskutečňuje v předvánočním adventním čase a vedle své pracovní části přináší i část kulturní, sváteční.

Pozvánka na konferenci

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015