Opavský pedagog se účastnil v USA diskuse o lidských právech

úterý 9. prosince 2014 14:02 Autor: Martin Kůs

Foto: Archiv Petra Jančárka

FLORIDA, USA - V rámci připomínky problematiky dodržování lidských práv v současném světě se jako host Florida International University (School of International & Public Affairs) zúčastnil pedagog oboru Multimediální techniky Slezské univerzity Ing.Petr Jančárek panelové diskuse "MOC  MEZINÁRODNÍ SOLIDARITY". V rámci programu zde prezentoval svůj film "Hlasy z Ostrova svobody", natočený přímo na Kubě s místními disidenty v roce 2001. V rámci panelu byly diskutovány především otázky stavu kubánské opozice a jeho vývoje v uplynulých letech. Akce se uskutečnila s podporou "Václav Havel Initiative for Human Rights and Diplomacy", vedené bývalým velvyslancem ČR v USA Martinem Paloušem.

Foto: Archiv Petra JančárkaPanelu se zúčastnil kubánský novinář a fotograf Omar Saludes, který se na vzniku dokumentu Česká televize významně podílel. Fidel Castro nechal v březnu 2003 v rámci tzv. Černého jara zatknout a odsoudit 75 kubánských disidentů, mezi nimiž byl i nepohodlný disident a spolupracovník českých filmařů Omar Saludes. Dostal druhý nejvyšší trest, jehož výše je vidět na fotografii. Odseděl si z něj přes sedm let.

10. prosinec připadá každoročně na Mezinárodní den lidských práv. Toto datum bylo zvoleno na počest přijetí Všeobecné deklarace lidských práv Valným shromážděním OSN v roce 1948, jako mezinárodní svátek byl Den lidských práv ustaven 4. prosince 1950.

„Plakátek na fotografii je z demonstrací, které pořádala humanitární organizace Člověk v tísni na podporu všech politických vězňů na Kubě. Problematikou dodržování lidských práv se tato společnost zabývá už od svého vzniku, tedy přes 20 let a věnuje se řadě dalších aktivit, které je možno sledovat na stránkách www.clovekvtisni.cz," říká Petr Jančárek, který vzpomíná i na dalšího z disidentů, se kterým se na Kubě setkal:
„Byl to Oswaldo Payá Sardiñas, který za svého života byl považován za jednoho z nejvýznamnějších kubánských disidentů. V ukázce z filmu Hlasy z Ostrova svobody mluví právě on,“ konstatuje Jančárek s tím, že Sardiñas v roce 2002 získal od Evropského parlamentu Sacharovovu cenu za svobodu myšlení a několikrát byl nominován na Nobelovu cenu míru. V roce 2005 jej nominoval také bývalý český prezident Václav Havel, který takto navrhoval i další kubánské šiřitele svobody, novináře a disidenta Raúla Riveru a Óscara Elíase Bisceta.      

Podle opavského pedagoga provází určitá podezření také nečekanou Sardiñasovu smrt v roce 2012. „Oswaldo Payá zahynul při automobilové nehodě 22. července 2012. Protože už předtím panovaly obavy o jeho život a jen měsíc před smrtí měl už jednu nehodu z nejasných příčin, začalo se také spekulovat o politickém atentátu na tohoto disidenta,“ vysvětluje opavský pedagog a filmový dokumentarista.

Foto: Archiv Petra Jančárka

 

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015