Studentští senátoři jeli na "zkušenou" do Ostravy, kde se sešli se sousedy z VŠB-TUO a Ostravské univerzity

středa 17. prosince 2014 13:38 Autor: Martin Kůs

Foto: Archiv Radima Řiháka

OSTRAVA, OPAVA - Pozitivní reakce na nedávné jednání delegátů Studentské komory Rady vysokých škol, které se sešlo ve druhé polovině listopadu na půdě Slezské univerzity (mj. za účasti delegátek z Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava a z Ostravské univerzity v Ostravě), na sebe nenechala dlouho čekat. V minulém týdnu se totiž naši dva senátorští zástupci ze Studentské komory Akademického senátu Slezské univerzity účastnili, právě na základě pozvání delegátky VŠB-TUO, společného setkání studentských organizací VŠB-TUO a Ostravské univerzity v Ostravě. 

Přizvání hostů ze Slezské univerzity – Ing. Radima Řiháka (předsedy SK AS SU) a senátora Pavla Poloka - je možno chápat dle slov prvně jmenovaného jako počátek bližší spolupráce mezi senátory obou univerzit: „Pevně věřím, že tímto začíná užší komunikace nejen mezi předsedy studentských komor akademických senátů VŠB-TUO, OU a SU, ale otvírá se také prostor pro další kooperaci a zkvalitňování zájmového a volnočasového vyžití studentů partnerských univerzit ve městech Ostrava, Opava a Karviná,“ říká k setkání Radim Řihák.  

„Pokud bych měl zhodnotit toto setkání studentských organizací, uskutečněné v zasedací místnosti rektora na VŠB-TUO, bylo pro mne jedním slovem inspirativní,“ spontánně navazuje Pavel Polok, náhradník delegáta SU v SK RVŠ pro nadcházející funkční období let 2015-2017. Oficiální zasedání za účasti prof. Ing. Iva Vondráka, CSc., rektora VŠB-TUO, prof. Ing. Jaromíra Gottvalda, CSc., prorektora pro mezinárodní vztahy a sociální záležitosti VŠB-TUO a prof. MUDr. Jana Laty, CSc., toho času nově zvoleného rektora Ostravské univerzity v Ostravě, probíhalo v doprovodu přátelských slov a konstruktivních příspěvků více než třiceti účastníků akce, kteří vždy v rámci několikaminutové prezentace představili ostatním aktivity jednotlivých studentských organizací působících na ostravských univerzitách. Zasedání tak podalo objektivní pohled na činnosti a aktivity, které studentské spolky a organizace v hostitelském městě nabízí. Jen namátkou můžeme zdůraznit aktivity spojené s vysíláním kolejního studentského rádia (Rádio Kolej), vydávání časopisu UNDERGROUD, činnost Spolku studentů geografie nebo fungování Stavovské unie studentů Ostrava, která zastřešuje pestrou spolupráci se studentskými organizacemi a sdružuje zainteresované studenty a know-how, jež spoluvytváří a doprovází život vysokoškoláků.

„Ze setkání, na němž jsme následně s přítomnými neformálně debatovali také o dílčích aktivitách organizací a spolků působících na Slezské univerzitě, jsme získali zajisté podnětnou inspiraci pro další zintenzivnění volnočasových akcí v rámci Slezské univerzity a také možnost případné spolupráce s našimi studentskými organizacemi. V neposlední řadě pak toto setkání nepochybně přispělo k bližšímu seznámení se s akademickými sousedy partnerských univerzit a předání si cenných zkušeností,“ uzavírá krátkou zmínku o ostravském setkání Pavel Polok.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015