Univerzita hostí soutěž mladých historiků

pátek 23. ledna 2015 7:24 Autor: Martin Kůs

Foto: Ivan Augustin

OPAVA – Slezská univerzita v Opavě a její Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě se v pátek 23. ledna 2015 stane místem soutěžního zápolení mladých historiků.
Již VIII. ročník Dějepisné soutěže, kterou univerzita hostí a kterou pro žáky středních škol pořádají obě opavská gymnázia, se odehraje od 9 hodin (prezence 8:45 – 9 hodin) v učebně M6 budovy na Masarykově třídě 37.

Námětově má hned tři témata: Společnost v pohybu; Raně novověké revoluce v Evropě a Zámoří a Osobnost George Washingtona. Soutěžící žáci – každá škola může přihlásit dva své zástupce – se nejprve poperou s písemným testem a následně postupující prověří ještě ústní pohovor s komisí, složené z univerzitních pracovníků a studentů doktorského studia.

„Adepti doktorandského studia ústavu historických věd na Slezské univerzitě v Opavě vypracovali seznam doporučené studijní literatury, který byl přiložen k předchozímu oznámení. Těšíme se na všechny nadšené obdivovatele historie a doufáme, že nám osmý ročník přinese zkušenosti i chuť k pořádání dalšího ročníku,“ říká k soutěži za organizátory Mgr. Veronika Pilavková a PhDr. Simona Krajcarová, která před osmi lety stála u zrodu celé soutěže.

Lednové kolo je kolem krajským. Základní kolo soutěže se na jednotlivých školách uskutečnila v listopadu a prosinci 2014 a jeho námětem byla 1. světová válka. O zájmu o soutěž hovoří například fakt, že jen na Mendelově gymnáziu v Opavě se jej zúčastnilo 78 žáků. Loňské vítězství budou letos obhajovat gymnazisté z Vítkova, jejichž posluchač Vít Mužík v lednu 2014 zvítězil.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015