Po třech zlatech letos stříbro. Anketa Fakulta roku zná své vítěze

pátek 13. února 2015 14:30 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA, PRAHA – Tři roky po sobě kraloval veřejným vysokým školám. Letos se ale Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě musel sklonit před Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy. Sedmé místo pak ve své kategorii vybojovala Fakulta veřejných politik, osmé místo patří Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné a v silné konkurenci si 14. příčku odnesla Filozoficko-přírodovědecká fakulta.

To jsou zatím neoficiální výsledky tradiční hlasovací soutěže studentů FakultaRoku.cz.

Tři roky za sebou kraloval Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě své kategorii Matematika a fyzika – veřejné. Tak oblíbený byl u svých studentů i absolventů. Až v akademickém roce 2014/2015 se musel sklonit před konkurencí, konkrétně před Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy (UK). Zda tato porážka byla jednoznačná či jen těsná zatím nevíme, pořadatel nám tyto údaje neposkytl, ale v každém případě si tři certifikáty, potvrzující titul v minulých letech, zaslouží obdiv i úctu okolí.

Karvinská fakulta si letos oproti loňsku sice o dvě příčky pohoršila, ale podíváme-li se např. na ročník 2011/2012, kdy se krčila mezi 23 hodnocenými fakultami ekonomického směru se v kategorii veřejných vysokých škol až na 16. příčce, je to poskok dopředu skutečně úctyhodný.

Meziročně o jedno místo také klesla Fakulta veřejných politik. Pro ni ale také platí to samé, co pro OPF, ještě před dvěma roky mezi 16 fakultami podobného zaměření skončila dvanáctá.
Dá se říci, že nejvíce si u studentů oproti loňsku pohoršila Filozoficko-přírodovědecká fakulta, loni devátá, letos až čtrnáctá. Na druhou stranu si fakulta z Opavy, kam je to z Prahy mnohem dál, než z Opavy do Prahy, dokázala v popularitě porazit například Filozofickou fakultu UJEP v Ústí n. Labem či Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy.

Anketu FakultaRoku.cz pořádá Česká studentská unie (ČeSU). Anketa by měla být průzkumem mezi studenty a absolventy vysokých škol v České republice o jejich pocitech ze studia na jejich vysoké škole či fakultě, jak z dostupných informací ČeSU vyplývá, žebříček je sestaven nejen na základě hodnocení současných studentů, ale rozhodují také hlasy absolventů. Vedle celkové spokojenosti se školou mezi vyhlášenými kritérii hodnocení figurují např. zajímavé předměty, odbornost vyučujících, schopnost zajímavého podání (výkladu) látky, příprava do praxe, možnosti realizace studentských nápadů a projektů a také hledisko kamarádských, týmových a inspirativních spolužáků. Anketa si dává za cíl také stát se určitým vodítkem při rozhodování o výběru vysoké škole. Letošní soutěž byla ukončena 15. ledna.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015