S naším Afričanem Chrisem o životě v Mahangu

úterý 24. února 2015 8:50 Autor: Martin Kůs

Pozvánka na akciKARVINÁ - Občanské sdružení BezMámy už asi není třeba akademické obci Slezské univerzity dlouze představovat. Jeho aktivity, směřující ke vzniku a provozování domu pro sirotky v africké Tanzanii, už na univerzitní půdu pronikly dostatečně a není žádným tajemstvím, že vedle osoby předsedy sdružení Mgr. Tomáše Gongola, Ph.D., jinak proděkana pro studijní a sociální záležitosti Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné (OPF) jsou do aktivit BezMámy zapojeni i někteří studenti a absolventi.

Dnes se mohou akademici i veřejnost osobně setkat také s “naším Afričanem Chrisem“, jak mu “bezmámáci“ důvěrně říkají. Mužem, který v Tanzanii žije a přímo zastupuje občanské sdružení v Mahangu, osadě, kde zázemí pro sirotky roste.

První setkání a beseda s Chrisem se uskuteční od 14 hodin v aule Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné na Univerzitním náměstí v Karviné a druhé, které na něj naváže, bude ve kavárně a čajovně FAIR Coffee & Food, který zájemci najdou prakticky za rohem, ve Fryštátské ulici,“ říká k setkáním Ing. Jan Dittrich, projektový manažer Občanského sdružení BezMámy.

Občanské sdružení BezMámy
BezMamy_logovzniklo v roce 2006 i iniciativy Ondřeje Horeckého. Současné sídlo je umístěno v Nošovicích a předsedou je Mgr. Tomáš Gongol, Ph.D., jinak proděkan Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné.
Základním cílem sdružení je pomoc a podpora dětem v Africe, zvláště sirotkům, zejména v oblastech, kde populaci dospělých ničí epidemie HIV/AIDS. Po smrti rodičů se o sirotky starají nejbližší příbuzní, ale ti se zvýšenými nároky zpravidla jen propadají do začarovaného kruhu chudoby. Aktivity sdružení tak nejsou přímo cílené na konkrétní pomoc, ale jedná se o komplexní snahu řešení problému sirotků a potřebných v Africe. Při tom je důraz přikládán také výchově a vzdělání, neboť tu nejde pouze o to, aby děti přežily, ale také o to, aby se samy staly přínosem pro rozvoj společnosti. Cílem je naučit děti soběstačnosti pro další život, umožnit jim vzdělávání v dětství a následně podpořit při učení se řemeslu či ve studiu. Zkrátka, aby jednou dokázaly postavit dům, osadit pole a vychovat své děti.  
Svoje aktivity se snaží podpořit sdružení BezMámy nejen veřejnou sbírkou, ale i dlouhodobými aktivitami, například internetovým obchodem s africkým domorodým uměním či prodejem kávy.

 

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015