Opavský Náboj ukořistili gymnazisté z Ostravy-Poruby a matematici Slovanského gymnázia Olomouc

pondělí 16. března 2015 12:00 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA – Vítězným týmem opavského klání juniorů mezinárodní soutěže mladých matematiků Náboj 2015 se stalo družstvo Wichterlova gymnázia z Ostravy-Poruby. Druzí skončili reprezentanti Gymnázia tř. Kapitána Jaroše, Brno a třetí tým Gymnázia Šumperk. V kategorii seniorů si opavský Náboj odneslo družstvo Slovanského gymnázia Olomouc, které za sebou nechalo druhé Gymnázium Jakuba Škody v Přerově a pomyslné bronzové medaile bralo Slezské gymnázium Opava.

Foto: Martin KůsSlezská univerzita, respektive její Matematický ústav v Opavě, se také letos stala hostitelkou mezinárodní soutěže středoškolských matematiků Náboj 2015. V Opavě se utkalo 64 pětičlenných týmů, zástupců gymnázií a středních škol z celé Moravy a Slezska, tedy 320 účastníků. Tím byla naplněna maximální možná kapacita účasti a pořadatelé tak vyhradili učebny matematického ústavu a aulu rektorátu pro kategorii junior a učebny v budově na Hauerově ulici kategorii senior. O bezproblémový průběh a hodnocení výsledků se starali především studenti matematického ústavu.

Foto: Martin KůsVítězným týmem opavského klání juniorů (žáci nejvyššího /maturitního/ nebo jemu bezprostředně předcházejícího ročníku střední školy) se stalo družstvo Wichterlova gymnázia z Ostravy-Poruby, které reprezentovala pětice Lukáš Kramný, Tat Dat Duong, Daniela Hrbáčová, Martin Raška a Jiří Škrobánek. V národním měřítku jim 26 bodů přineslo i skvělou pátou příčku, v mezinárodním měření sil 25 místo. Druzí skončili reprezentanti Gymnázia tř. Kapitána Jaroše, Brno a třetí tým Gymnázia Šumperk.
V kategorii seniorů (týmy s libovolným věkovým složením) si opavský Náboj odneslo družstvo Slovanského gymnázia Olomouc (Karel Hubáček, Marek Janka, Adam Kubín, Patrik Šindler a Adam Uher), které si v celorepublikovém měření vybojovalo krásné 10. místo. Na opavském kolbišti za sebou Olomoučtí nechali druhé Gymnázium Jakuba Škody, Komenského 29, Přerov a pomyslné bronzové medaile bralo Slezské gymnázium Opava.

Fotoreportáž z opavského klání Náboje 2015 najdete na facebooku Slezské univerzity

Kromě České republiky, kde se pořadatelství vedle Matematického ústavu Slezské univerzity ujala také Katedra matematické analýzy MFF UK, se soutěž ve stejném čase konala ve slovenských městech Bratislava a Košice, německém Pasově, rakouském Linci, polském Krakově a maďarské Budapešti. Celkem se ročníku 2015 zúčastnilo 237 družstev juniorů a 219 týmů seniorů. V jednotlivých místech se klání vyhodnocovalo zvlášť a v celkovém závěrečném pořadí pak mohli studenti srovnat své výsledky s ostatními týmy ve své zemi i v mezinárodním žebříčku.

Celá soutěž trvala 120 minut, během nichž se týmy snažily vyřešit co nejvíce příkladů. Na začátku soutěže obdržel každý tým zadání šesti příkladů. Jakmile tým dospěl u některého z nich ke správnému, většinou číselnému výsledku, dostal zadání dalšího. Kdo vyřešil v daném časovém limitu nejvíce příkladů, vyhrál. A jedna zajímavost ze soutěže: prvních vyřešenou úlohu zvládlo nejrychlejší družstvo za 1 minutu a 12 vteřin.

Foto: Martin Kůs

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015