Projekt nepostavil jen jeden výtah, realizoval rovnou dva

čtvrtek 15. ledna 2015 12:01 Autor: Martin Kůs

2014 08 OPF Vyhlidka1

 

KARVINÁ – Místo jednoho rovnou dva. Studentům Slezské univerzity v Opavě slouží od konce minulého roku dva zbrusu nové výtahy. S tímto úspěchem vstoupil do posledních dvou měsíců své činnosti realizační tým projektu Zkvalitnění výuky a poskytovaných služeb podporující rovný přístup ke vzdělávání na Slezské univerzitě v Opavě (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/29.0005), vedený hlavním řešitelem projektu Ing. Petrem Korvinym, Ph.D.

„V rámci klíčové aktivity č. 1 (KA 1) Zvyšování bezbariérovosti studijního prostředí na SU se podařilo realizaci prvního výtahu v budově na Bezručově náměstí 13 v Opavě realizovat s velkou úsporou, a proto bylo rozhodnuto, že ušetřené prostředky využijeme k vybudování druhého výtahu v budově Na Vyhlídce v Karviné,“ řekl k tomu Petr Korviny s tím, že tak se podařilo projektovému týmu zajistit už druhý bezbariérový objekt patřící Slezské univerzitě. Tímto krokem byla podpořena snaha Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné, která budovu Na Vyhlídce provozuje, o změnu užívání části celého areálu, kdy se jeho část promění v učebny a koleje. Nový výtah umožní především studentům bezbariérovou dosažitelnost jak nových prostor, tak i těch stávajících v původním objektu. Realizaci a i ochota Obchodně podnikatelské fakulty finančně se podílet na stavbě výtahu.

„Náklady na výtah v Karviné přesáhly částku 3 500 tisíc korun. Tolik se nám ušetřit nepodařilo, ale Obchodně podnikatelská fakulta rozdíl pokryla,“ říká hlavní řešitel s tím, že na základě výsledku zveřejněné veřejné zakázky se stavby ujala společnost SSKA-Stavební společnost Karviná, a.s.
 
Celá akce si vyžádala vybetonování železobetonové výtahové šachty, přeložení dešťové kanalizace, demontáž a úpravu podlahy a střechy vstupní haly a vybudování dělících příček na chodbách tří pater. K tomu můžeme připočítat úpravy ústředního topení a elektroinstalace, zhotovení protipožárních opatření a úpravu dveří v přízemí vstupní haly. Na jeden výtah práce až dost.

Na mysli nám vyvstává otázka: Proč zrovna Na Vyhlídce, vždyť jiné univerzitní stavby jsou stavěny daleko dříve a výtah by se určitě hodil i tam? Odpověď nám dala Vlasta Avlojarisová, vedoucí oddělení vysokoškolské koleje a menzy OPF: „Došlo ke změně užívání jednoho patra budovy E areálu Na Vyhlídce, která se tak stala kolejemi a částečně nám tak vyrovnala kapacitní ztrátu za objekt Kosmos, kde koleje byly a kde nám skončila nájemní smlouva. Prozatím je tato změna oficiální do konce roku 2015, poté koleje nastavíme podle zájmu studentů o ubytování,“ říká vedoucí oddělení  s tím, že aktuálně koleje Na Vyhlídce nabízí 462 míst.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015