První Opavská vinná stezka startuje patnáctého

pondělí 11. května 2015 6:00 Autor: Martin Kůs

OPAVA – „Zveme všechny milovníky vína na první Opavskou vinnou stezku.“ Tak oslovují posluchači Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity všechny Opavany k netradičnímu strávení pátečního večera. Vše totiž bude probíhat v pátek 15. května 2015.

PozvánkaO co jde, nám vysvětlí Sabina Vargová a Lukáš Mikolajský, studenti třetího ročníku oboru Lázeňství a turismus: „Společně se spolupracujícími opavskými vinotékami jsme vytvořili trasu Opavou, kterou se lidé vydají a v jednotlivých provozech mohou ochutnávat z nabídky konkrétní vinotéky. Zájemci se mohou těšit na více než padesát druhů vzorků kvalitního lahvového vína, kdy vzorky budou nabízeny v cenách 10, 20 a 30 korun podle kvality vína, ale vzorky se budou nabízet také za maloobchodní ceny.“

Zapojených vinoték bude celkem osm - Víno & Destiláty, U Čárečky, Gustissimo, Art MAGNUS, Vinotéka U Sudu, Bobule, Kašpárkova Hasičárna a Gastrocentrum Slezské univerzity.

Zda se milovníci vína vydají po stezce přesně podle mapky nebo si zvolí vlastní, záleží na každém podle jeho uvážení. „Začátek a konec stezky není stanoven. Stačí přijít do jakékoliv vinotéky a trasu si určit podle sebe. Mapky a degustační listy budou k dispozici v každé z vinoték,“ říká Lukáš s tím, že vinotéky se otevřou v 18 hodin a garantují minimální dobu provozu do 21:30 hodin. Podmínkou také není v každém podniku ochutnávat, i to záleží na chuti každého. Sabina ještě dodává, že kromě dobrého vína čekají na “vinné pochodníky“ také soutěž o ceny: „Pro ty, kteří navštíví alespoň tři vinotéky a obdrží tři razítka na soutěžní lístek, je připravena soutěž.

Opavská vinná stezka je další novinkou vzniklou na půdě Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity a spojenou s nápojem bohů“, jak bývá víno občas nazýváno. Vedle loňské premiéry Týdne slezské kuchyně, který měl letos v dubnu úspěšné druhé pokračování, se v loňském roce uskutečnily v prostoru Obchodního centra Breda&Weistein Opavské vinné trhy.

„Konec sezony 2015 bude znovu patřit Opavským vinným trhům. Jenže do listopadu je daleko, a proto jsme se rozhodli zorganizovat ještě jednu malou (ne)vinnou akcičku v květnu. Připraveny budou ochutnávky vzorků převážně přívlastkových vín, majitelé vinoték budou mít čas si se svými hosty popovídat o víně a ve hře budou i zajímavé ceny. Stačí najít si v pátek čas a vydat se po opavských vinárnách…“ zve na Opavskou vinnou stezku Mgr. Alexandr Burda, vyučující oboru Podnikání v oboru, v jehož rámci celá studentská aktivita vznikla.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015