Pěvecký sbor připomene v Hradci nad Moravicí počátky křesťanství

čtvrtek 28. května 2015 12:44 Autor: Martin Kůs

Pozvánka na koncertHRADEC NAD MORAVICÍ, OPAVA – Komorní pěvecký sbor Slezské univerzity zve milovníky hudby na koncert, který se uskuteční v neděli 7. června v 15 hodin v kostele sv. Petra a Pavla v Hradci nad Moravicí.

„Vše vlastně vyšlo z popudu pana doktora Artura Sommera, který pracoval na překladu latinsky psaných hradeckých kronik a z iniciativy zdejší Římskokatolická farnosti. Náš koncert tak bude mít dvě roviny – v té první bude připomínat počátky křesťanství na našem území, v té druhé pak 1050 let od setkání svatebních průvodů polského knížete Měška a české kněžny Doubravky, dcery českého knížete Boleslava I., z 2. poloviny 10. století,“ uvádí k blížícímu se koncertu Mgr. Lucie Deutsch.

Toto setkání se podle názorů některých historiků odehrálo na tehdejším hradišti v roce 965, místě, které dnes známe jako Hradec nad Moravicí. Už tehdy byl totiž Hradec významným mezinárodním centrem – byl jednou ze zastávek tzv. Jantarové cesty propojující Evropu od jihu k severu.

Nepřekvapí tak, že zazní především duchovní skladby. Tou patrně nejstarší bude Svatováclavský chorál, známý také jako Svatý Václave!, pocházející pravděpodobně z počátku 13. století, ale univerzitní zpěváci mají ve svém repertoáru zařazeny i skladby z pozdního středověku, baroka či moderní spirituály.

Koncert uvedou P. Antonín Kolář, farář v Hradci nad Moravicí a starosta Hradce nad Moravicí Josef Vícha. Krátký exkurs do historie pak hostům přednese PhDr. Artur Sommer a o sboru krátce pohovoří PhDr. Petr Vojtal. Sbor povede jeho sbormistryně Mgr. Vladimíra Vašinková.

 

Komorní pěvecký sbor Slezské univerzity v Opavě byl založen před dvaceti pěti lety současně se vznikem své alma mater. Založení sboru inicioval PhDr. Artur Sommer a prvním sbormistrem se stal MgA. et MgA. Petr Škarohlíd, který sbor vedl osmnáct let. Současnou sbormistryní je Vladimíra Vašinková. Po celé čtvrtstoletí sbor provází život Slezské univerzity jako její kulturní vyslanec nejen při akcích univerzity, ale také na různých jiných příležitostech. Vystupuje v obou sídelních městech univerzity Opavě a Karviné, ale také v České republice i zahraničí, kde rovněž získal významná ocenění na soutěžích.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015