„Náš cíl? Profesionál, který se ve střední Evropě neztratí,“ říká Kamil Janiš ml.

středa 3. června 2015 9:10 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA - „Náš cíl? Profesionál, který se ve střední Evropě neztratí,“ odpovídá na první otázku Kamil Janiš ml. z Fakulty veřejných politik Slezské univerzity v Opavě. S mužem, který kromě působení na Ústavu pedagogických a psychologických věd s profesní specializací na dějiny pedagogiky, volný čas seniorů a sociální pedagogiku a který v současné době vykonává funkci předsedy akademického senátu zmiňované fakulty, si budeme povídat hlavně o novém studijním programu Veřejná politika a veřejná správa ve střední Evropě.
 
Na webových stránkách vaší fakulty se objevil odkaz na nový mezinárodní obor. Můžete o něm říci více?
Naše fakulta po velkém úsilí získala akreditaci nového mezinárodního studijního programu joint degree s názvem oboru Veřejná politika a veřejná správa ve střední Evropě. Obor je realizován společně s Fakultou verejnej správy Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košicích.

Pojem joint degree mě zaujal. Co si pod ním mají uchazeči o studium představit?
Leták oboruJedná se o relativně unikátní studijní program, kdy student, který je přijat do prvního ročníku, studuje první semestr v Opavě, druhý semestr stráví studiem v Košicích, ve třetím semestru přivítáme naše slovenské přátele u nás, kde budou studovat společně se svými českými spolužáky. Poslední semestr studují všichni na svých kmenových fakultách. Joint degree je tedy společný studijní program s partnerskou školou ze zahraničí, vyznačuje se společným kurikulem a shodnými podmínkami studia. Nelze ho však jednoduše zaměnit za program Erasmus, který je znám i laické veřejnosti.

Čemu všemu by se mohl absolvent takového oboru v praxi věnovat?
Potencionálním uchazečům doporučuji se podívat na naše webové stránky www.fvp.slu.cz, protože uplatnění je opravdu široké, což však neznamená, že by absolvent uměl všechno a v podstatě nic. S jistou mírou nadsázky to bude profesionální úředník v oblasti veřejných politik se zaměřením na prostor střední Evropy. Naším přáním je, aby absolventi tohoto oboru působili ve strukturách Evropské unie. Naše studium jim takové znalosti poskytne, dále je to již na nich.

Pokud bych se nyní vžila do role zájemce o studium, tak mě napadá spoustu otázek. Například kde bych na Slovensku bydlela? Co vše bych si musela zařídit?
S takovými dotazy jsme počítali a počítáme, proto jsme opět na našich stránkách připravili seznam nejčastějších možných otázek a odpovědí. Pokud by uchazeč požadovanou odpověď nenašel, tak tam nalezne příslušné kontaktní informace. Vše mu rádi zodpovíme.

Ještě jedna důležitá otázka: není na podání přihlášek již pozdě?
Mohu všechny potencionální uchazeče uklidnit. Není. Čas na podání přihlášek mají až do 10. června 2015. Opět bych je odkázal na naše webové stránky. Uvítáme rádi všechny absolventy bakalářských studijních programů a oborů orientovaných politologicky, sociologicky, ekonomicky, na soudobé dějiny nebo veřejnou správu a veřejné politiky. Jazykem studia je čeština, slovenština a angličtina.

Jaká je vaše role v novém studijním mezinárodním programu?
Moje role? V podstatě žádná a zásadní zároveň. Na výuce se podílet nebudu, to rád přenechám kolegům, kteří v jednotlivých předmětech absolvovaných studentem publikačně a vědecky působí.  Avšak jako předsedovi akademického senátu naší fakulty a mým kolegům „senátorům“ nám připadá funkce zásadní, která mimo jiné spočívá ve schvalování jednotlivých dokumentů nutných pro organizaci a realizaci studia programu joint degree.

Ptala se Mgr. Zuzana Urbánková

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015