Zástupci Slezské univerzity vystoupili na konferenci Život s celiakií

pátek 16. října 2015 10:17

Foto: Stance Communications

OSTRAVA, OPAVA - Život s celiakií, jak ji známe, či neznáme, byl hlavním tématem konference, která se uskutečnila 14. října 2015 v Městské nemocnici Ostrava. Debatovalo se o bezlepkové dietě, kožních projevech u celiakie a dalších okruzích spojených s touto nemocí.
 
Konferenci pořádal Klub celiakie pro Ostravu a Moravskoslezský kraj (KCO) ve spolupráci s Městskou nemocnicí Ostrava-Fifejdy a byla určena především zdravotním sestrám, pracovníkům v oblasti zdravotnictví, ale také zájemcům o odbornou problematiku z řad veřejnosti. Přednášeli odborní lékaři, členové Klubu celiakie pro Ostravu a Moravskoslezský kraj a zástupci Slezské univerzity. Hovořilo se o problamatice celiakalie v kojeneckém věku – např. Michaela Skořupová z Ústavu ošetřovatelství Fakulty veřejných politik hovořila o kojenecké výživě a prevenci, diskutovalo se o dětských celiaticích a dalších tématech. Zástupkyně Slezské univerzity také seznámily s výsledky výzkumu realizovaného společně s Univerzitní nemocnicí L. Pasteuera v Košicích na téma celiakie u žen či Petra Nucová (rovněž ze Slezské univerzity) svůj příspěvek zaměřila na adaptací pacienta na nově diagnostikované onemocnění a to především v rovině přijetí a vyrovnání se s touto informací.

Foto: Stance CommunicationsV další části konference byly účastníci seznámeni s novinkami v potravinách vhodných pro celiaky, blíže se představil KCO nebo se rozhořela diskuse na téma důležitosti změny jídelníčku. Prezentovány byly i příběhy celiaků, kteří již procesem změny životního stylu úspěšně prošli.  

Ostravské konference se stávají již tradicí. Na myšlenku pořádat ji přivedly členy KCO osobní zkušenosti a problémy, se kterými se v běžném životě setkávají. Podobné setkání připravil KCO v tomto roce již potřetí. Snahou klubu je především šířit informace mezi celiaky i veřejnost, být v kontaktu s těmi, kterým lepek komplikuje život, ať už proto, že sami musí dodržovat bezlepkovou dietu nebo se o celiaka starají, a poskytuje jim poradenství. O činnosti klubu a spoutu dalších užitečných informací se lze dočíst na webu KCO http://celiatik.webnode.cz/, kde se leze nejen kontaktovat s členy, ale také se ke členství přihlásit.

V Evropě jsou asi tři miliony pacientů vykazujících celiakii. Přitom existuje spousta dalších, kteří trpí určitou formou nesnášenlivosti na lepek, která ale ještě není diagnostikována jako celiakie.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015