Vedoucí Kulturní dramaturgie Hasan Zahirović prezentoval ve Slovinsku práci svých studentů

neděle 15. listopadu 2015 12:00 Autor: Martin Kůs

Foto: archiv festivalu

MARIBOR, OPAVA – Slezská univerzita v Opavě měla prostřednictvím vedoucího oddělení Kulturní dramaturgie Hasana Zahiroviće své zastoupení na 50. ročníku divadelního festivalu Boršnikovo srečanje v Mariboru. Toto slovinské město se vždy v říjnu stává desetidenním středem divadelního umění nejen na národní úrovni, ale od roku 1986 také evropské divadelní kultury. Bezesporu tak patří k nejvýznamnějším akcím svého druhu.

Foto: archiv festivalu

Opavský pedagog Hasan Zahirović, ale také aktivní tvůrce divadelních aktivit, esejista a překladatel (překládá např. Karla Čapka nebo Jana Skácela do jazyků zemí bývalé Jugoslávie), se v Mariboru zúčastnil mezinárodní vědecká konference múzických umění a vystoupil zde v rámci diskusního fóra věnovaného divadlu jako prostředku mezikulturní výměny a sbližování kultur různých národů. Není žádným tajemstvím, že Hasan Zahirović nejen překládá české autory do jazyků balkánských zemí (sám pochází z Bosny a Hercegoviny), ale také seznamuje české publikum s inscenacemi a literaturou balkánských autorů, např. rámci projektu YOUGO! v brněnském Divadle Feste.

Foto: archiv festivalu„Pozvánku do Mariboru jsem přijal ještě v minulém semestru a celé léto jsem si mapoval kulturní styky mezi Českem a Slovinskem, které bych tam představil. Na festival jsme se vydali společně s režisérem Urošem Trefaltem, Slovincem, který také působí v České republice a společně jsme v Mariboru prezentovali divadelní a kulturní aktivity v Česku,“ uvádí na téma účasti na festivalu Hasan. Jak zdůraznil, při své přednášce neopomněl zmínit také některé aktivity svých opavských studentů, zejména pak mimořádně úspěšné nastudování jednoaktové hry amerického dramatika Israela Horovitze Bejrútský nářez, jejíž světovou premiéru posluchači Kulturní dramaturgie připravili ve spolupráci s THeatr Ludem. To však nebyl jediný kontakt na Opavu, který v Mariboru byl: „Na konferenci vystupoval i profesor Aleš Gabrič ze slovinského Institutu za současné dějiny. Když jsme se dali spolu do řeči, dozvěděl jsem se, že syn pana profesora přijede na naši univerzitu do Opavy v rámci programu Erasmus,“ svěřil se Hasan s nečekaným překvapením.

Protože se mariborský festival konal letos popadesáté, je logické, že se ho zúčastnilo hodně divadelníků nejen ze zemí bývalé Jugoslávie a prakticky celé Evropy, ale nechyběli tam ani zástupci z USA či Kanady.

„Právě kvůli tomuto výročí slovinští akademici věnovali konferenci veliké úsilí a rozhodli se, že připraví profilovou monografii, představující nejen historii festivalu, ale také slovinského divadla a mezinárodních styků v minulém století,“ uvedl opavský pedagog. Zdůraznil, že Slovinci přípravu monografie vzali velmi seriózně a poprvé v životě musel pro konferenci poslat svůj příspěvek měsíc dopředu a to ještě v překladu do angličtiny. „To je vstřícný krok vůči zahraničním hostům festivalu a kniha bude, mimo jiného, určitě dobrá propagace našeho snažení na Slezské univerzitě,“ doplnil ještě Hasan Zahirović.

Pro Hasana měla cesta do Slovinska i další rozměr: „Kromě konference a setkání s cizí kolegy, jsem na festivalu viděl to nejlepší ze  současného slovinského divadla. Jsem rád, že můžu našim studentům alespoň trochu přiblížit, jakou divadelní cestou směruje slovanský jih,“ shrnuje své festivalové dojmy pedagog a závěrem se svěřuje, že cenná pro něj byla i setkání s dramatiky, které jsem bud překládal nebo v jejichž hrách hrál.

Mariborský divadelní festival je nejstarší a nejprestižnější divadelní festival ve Slovinsku. Vznikl v roce 1966 na podnět Frana Žižka, tehdejšího ředitele Mariborského divadla dramatu. O čtyři roky později se jej zúčastnili poprvé profesionální divadla a režiséři a v roce 1986 se stal mezinárodním. Festival je každoroční konfrontací mezinárodní divadelní scény s řadou představení, součástí jsou sympozia, diskusní fóra a veletrh“ mezinárodního divadelního dění. Součástí je i udílení ceny festivalu Cena Borštnika, oceňující nejúspěšnější divadelní počiny ve Slovinsku a divácky populární divadelní herci. Tato cena je pojmenována po Ignatiusu Borštnikovi (nar. 1858), který je považován za zakladatele slovinského uměleckého divadla a tvůrce moderní realistické divadelní kultury na přelomu 19. a 20. století.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015