Pozor! V listopadu se na Slezské univerzitě začnou množit knírači!

neděle 1. listopadu 2015 9:04 Autor: Martin Kůs

logoOPAVA - Už několik let se jinak vždy hladce oholení akademici na jeden měsíc přestanou oholit pod nosem a přes všechny výtky svých přítelkyň a manželek si pěstují jeden z mužských symbolů – knírek. Důvod k tomu je celkem jednoduchý. Movember.

Foto: Martin KůsListopad je už od roku 2003 vyhlášen jako měsíc, kdy muži tímto způsobem poukazují na fakt, že i oni jsou jen lidé a také mají své nemoci a neduhy. Ať se jedná o rakovinu prostaty, rakovinu varlat, psychická onemocnění či jen problémy s pohybem. A právě na tyto mužské záležitosti mají upozornit knírky svých nositelů (ale můžeme nazvat pěstitelů, protože každý “movembrista“ si jej určitě pečlivě hýčká a opečovává). Navíc také podporují veřejnou sbírku, kterou dělá Nadace Movember, a která je určena právě na preventivní aktivity těchto problémů – její smysl je šířit povědomí o nebezpečí, které tyto mužské nemoci přinášejí a vyburcovat pány k návštěvám prohlídek u lékaře.

V průběhu let se k aktivitě k Movembru přidalo mnoho mužů, ale podporu nachází také u žen. Je jedno, zda vyrůstá knírek neznámému muži třeba ze sousedství nebo světově známé celebritě. Smyl je stejný – upozornit a podpořit dobrou věc. Na Slezské univerzitě si už myšlenka Movemberu našla pochopení a v listopadu zde knírů viditelně přibývá.

Foto: Martin KůsPokud ani vám není lhostejné, že za pár let můžete odcházet od lékaře s některou z výše uvedených diagnóz, zahajte také letošní Movember tím, že se 1. listopadu hladce oholíte a poté si necháte narůst knír, o který pečujete po dobu 30 dnů. Velikost a tvar vaší ozdoby je čistě věcí osobního vkusu, počítá se knírek po vzoru Charlie Chaplina stejně jako zdaleka viditelný knír Salvatora Dalího. A cokoli mezi tím. Na konci měsíce pak spolu s ostatními kníráči přiďte na akci (o té vás budeme včas informovat), kde se kníry hromadně oholí a kde také můžete případně přihodit nějakou tu korunu do pokladničky nadace. Zkrátka, šiřte povědomí o zdraví mužů a podpořte ty, kterým to úplně nevyšlo, aby žili šťastnější, zdravější a trochu déle.

Nadace Movember Foundation je celosvětová charitativní organizace, jejímž cílem je šťastnější, zdravější a delší život. Od roku 2003 se k tomuto zdravotnímu hnutí připojily po celém světě milióny lidí. Celkem se vybrala částka v přepočtu 12.7 miliardy Kč, která byla použita na financování více než 1000 programů. V centru zájmu stojí rakovina prostaty, rakovina varlat, psychické zdraví a nedostatek pohybu.

z webu Nadace Movember

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015