Proděkanka Irena Korbelářová: „Doufáme, že nový studijní obor Kulturní dědictví v regionální praxi přispěje k uplatnění našich absolventů v kulturním turismu

sobota 28. listopadu 2015 8:08 Autor: Zuzana Urbánková

Foto: Martin KůsOPAVA - Zážitkový degustační svatomartinský večer se stal v Gastrocentru Slezské univerzity v Opavě již tradicí – svatomartinská vína se zde na svatého Martina 11. listopadu podávala i v minulých letech a v rámci této tradice bylo na stole i něco k zakousnutí. Přesto však byl letošní rok v něčem jiný. Zážitkové menu totiž svým hostům tentokrát připravili studenti nového magisterského oboru “Kulturní dědictví v regionální praxi“, a to v rámci předmětu Kulinární dědictví.

Gastronomickou stránku večera měla na starosti studentka Martina Kahánková, která dokázala zúročit své teoretické znalosti i praxi z pražské restaurace oceněné “michelinskou“ hvězdou a připravila exklusivní pětichodové menu. Tým jejích spolužaček vytvořil slavnostní tabuli s podzimní tématikou a zajistil servis i příjemnou atmosféru večera, kterou navodily i krátkou přednáškou s videoprezentací na svatomartinské téma.
Foto: Martin KůsVšechny chody tvořící menu – husí paštika a vinným želé, silný husí vývar s vaječnou sedlinou, konfinovaná husa s červeným zelím a lokšemi a martinský rohlíček s hruškou a ořechovo-čokoládovou omáčkou – se snoubily s podávanými svatomartinskými víny: suchá bílá a červená s masitými pokrmy, mladá sladká vína a Svatováclavské víno pak s tradičními “martinky“.

Skladba spokojených hostů byla jako vždy opravdu pestrá. U společného stolu se setkali zástupci obou opavských fakult, pravidelní návštěvníci gastrocentra z Opavy a okolí i hosté ze zahraničí. Vína hostům představil Mgr. Alexandr Burda, který praktickou část výuky kulinární kultury na magisterském stupni studia vede.

Foto: Martin KůsGarantkou nového studijního oboru Kulturní dědictví v regionální praxi je proděkanka Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě Prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., která v této souvislosti odpověděla na několik otázek.

Název tohoto nového studijního oboru Kulturní dědictví v regionální praxi je trochu nezvyklý. Co přesně obnáší?
Ano, na první pohled se možná jedná o trochu nezvyklý název. Nicméně naznačuje, že jde o studium mezioborové. Odborným jazykem bychom mohli říci, že usiluje o sepětí kulturně společenské a historické problematiky s oblastí služeb v cestovním ruchu, lázeňství a volnočasové sféře. Srozumitelněji bychom jej mohli vnímat jako „kulturní turismus“. Studenti se učí vnímat kulturní dědictví – nejen nemovité památky, ale také zvyky a tradice, lidové umění, kulinária – na pozadí kulturně historického vývoje českých zemí a střední Evropy a také rozlišovat specifika a výjimečné rysy jednotlivých regionů, našich i zahraničních. Učí se práci s klienty, přípravě obsahově nadstandardních produktů, manažerským a projektovým dovednostem.
 
Co je cílem teoretické průpravy studentů?
Teoretická průprava směřuje k hlavnímu cíli: připravit studenty poskytovat klientům na vysoké úrovni služby spojené s tradicemi naší země i přilehlých regionů, s dějinnými událostmi, gastronomií, zvyky.
Směřuje je k práci se zákazníky se specifickými požadavky na tematické a zážitkové programy poznávacího a vzdělávacího charakteru. A také k práci s klienty se specifickými potřebami, nejen handicapovanými v obvyklém pojetí, ale také se seniory, rodiči s dětmi, těhotnými ženami, se školní mládeží apod. Učí je vnímat kulturní dědictví a kulturní turismus jejich očima, komunikovat s nimi a naplňovat jejich požadavky.

Vytvoření takového nového studijního oboru, jak ho popisujete, vyžaduje spolupráci. Kteří odborníci se zapojili?
Do realizace nového oboru se pustili prostřednictvím Výzkumného centra pro kulturní dějiny Slezska a střední Evropy nejen pedagogové spojení s Ústavem gastronomie, lázeňství a turismu a Ústavu historických věd Filozoficko-přírodovědecké fakulty, ale požádali o spolupráci také odborníky z oblasti speciální pedagogiky z Fakulty veřejných politik.

Jaký titul mohou uchazeči získat?
Obor Kulturní dědictví v regionální praxi byl již v letošním akademickém roce otevřen v magisterském stupni. Od příštího roku pak je možno podat přihlášku ke studiu bakalářského i navazujícího magisterského stupně a dokonce získat v oboru i tzv. malý doktorát.

Co byste jako garantka tomuto studijnímu oboru a jeho budoucím absolventům popřála?
Všichni zainteresovaní doufáme, že přispějeme k zachování mnohovrstevnatého kulturního dědictví našich předků i v globalizujícím se světě. A to nikoli jen těch nejatraktivnějších tradic a zvyků, mnohdy navíc při umělém oživování překroucených, jak občas můžeme vídat. A také, že se naši absolventi v praxi dobře uplatní, nejen v již výše zmíněné oblasti turismu, edukace a volného času, ale také ve státní správě a samosprávě, v kulturně společenských institucích či v médiích.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015