Studentky připravily návštěvníkům zámku slezskou kuchyni

úterý 31. května 2016 11:27

Autorka: Aneta Schwabová

2016 05 Hradec zahajeni 2HRADEC NAD MORAVICÍ - Letošní první květnovou sobotu jsme my, studentky Slezské univerzity, strávily velice příjemně, a to díky tomu, že jsme se mohly zúčastnit a společně s dalšími lidmi podílet na zahájení turistické sezony Opavského Slezska, akci konané na zámku v Hradci nad Moravicí. Jelikož to byla naše první veřejná prezentace, byly jsme plné očekávání, jak se nám vše vydaří a zdali to zvládneme tak, abychom mohly být na konci dne se svým výkonem spokojeny.   
         
Počátky přípravy na den „D“ začaly již na začátku letního semestru, kdy jsme dostaly při příležitosti zahájení turistické sezony na zámku za úkol přípravu slezské kuchyně. Během toho času jsme se společnými silami snažily splnit daný úkol, po jehož uskutečnění díky práci a úsilí následovalo úspěšné zakončení předmětu Podnikání v oboru.

V den akce, tedy v sobotu ráno, po příjezdu na místo nastaly přípravy, během kterých u nás panovala dobrá nálada. Společnými silami jsme se snažily postavit velký nafukovací stan, rozmístit všechno naše potřebné náčiní od kotlíku až po kasičku na peníze. Poté nastala fáze přípravy pokrmů. Náš stánek se zaměřil na pokrmy typické pro slezský region. Návštěvníci si u nás mohli pochutnat na slezském bigosu, zelňácích s uzeným masem a bramboračce s houbami.

2016 05 Hradec zahajeni 4Samozřejmě jsme nezapomněly také na něco sladkého, charakterizující tuto kuchyni, tedy na Černou mačku a výborný ořechový koláč Bínenštych, ke kterému si mohli dát čerstvě namletou, kvalitní kateřinskou kávu s Hlavnickým mlékem. V naší nabídce byla taktéž minerální „živá voda“ Schaumannovka, jenž byla příjemným osvěžením během celého dne. Dále pak výborné Vitaminátory, což jsou přírodní vylisované šťávy z ovoce, které potěšily zejména menší návštěvníky. Na konci dne jsme měly téměř vyprodáno a návštěvníci, kteří se u našeho stánku zastavili, byli velice spokojeni, což nám dali najevo četnými pochvalami na naše kulinářské umění.

Na závěr se dá říci, že to byl v podstatě běh na dlouhou trať, kterou jsme ukončily příjemnou zkušeností. Na jeden den se z nás staly podnikatelky, které měly všechno na starosti a přebíraly veškerou zodpovědnost za své rozhodnutí. A možná se díky tomuto zážitku sejdeme příští rok znovu na stejném místě.

2016 05 Hradec zahajeni 3

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015