Opavané pokřtili knihu O víně a vydali se na exkurzi po moravských vinicích

čtvrtek 4. července 2013 10:19 Autor: Martin Kůs

2013 07 o vine 1OPAVA – Zázemí degustačně-zážitkového večera pro první prázdninovou akci Gastrocentra Slezské univerzity v Opavě poskytl 2. července Café bar Myslivna na Masarykově třídě. Večer byl určen veřejnosti a konal se při příležitosti křtu publikace O víně pedagoga Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Filozoficko-přírodovědecké fakulty (FPF) Slezské univerzity Mgr. Alexandra Burdy. Ten Opavany také pozval na malou exkurzi po moravských vinicích.

2013 07 o vine 2Kniha O víně, podobně jako předchozí Burdova publikace O kávě, čaji a dalších nápojích, není určena jenom odborníkům. Jejími majiteli by se měli stát hlavně ti, kteří víno milují jako nápoj, chtějí o něm něco vědět a získat přehled o jeho pěstování, výrobě, typologii, vlastnostech, konzumaci či uchování. „Věřím, že je to kniha, kterou čtenář po prvním přečtení neodloží, ale bude se k ní vracet. Snažil jsem se ji napsat tak, aby nejen zaujala, ale také poučila, potěšila či přivedla k porozumění a zamyšlení nejen o vínu jako takovém, ale také o kultuře tohoto prastarého nápoje,“ řekl mimo jiné při představení knihy Alexandr Burda.  
Hned první řádky, do kterých se člověk začte, ukazují, že kniha je napsána stejným stylem, jakým její autor provází své degustační večery. Sice s přesností a jasností učebnice, ale přesto s nadhledem, lehkostí i vhodnou dávkou humoru. Slovy milovníka vína bychom řekli, že je lahodná, má jiskru, vyrovnanou chuť a na patře zanechává výrazný, ale příjemný dozvuk.
Přesně takové byly i vzorky vín, které Burda hostům křtu v průběhu večera nabídl. Mezi nimi nechyběly jak „tradiční“ odrůdy z moravských vinic, tak méně známé druhy včetně možnosti porovnání s vínem neregistrovaným Státní odrůdovou knihou vín České republiky. Na jednom vzorku rovněž ukázal, co znamená, že má víno vadu a čím je to způsobené. Ve svém komentáři se pak neomezil jen na vzorek a jeho typologii, ale ochutnávku doprovodil i řadou zajímavostí či souvislostí, které se ke každému druhu či místu jeho pěstování váží.

2013 07 o vine 3Publikace O víně by také mohla být pro nezasvěcené jen jednou z mnoha, které na toto téma v posledním období vyšly. Tato však ve své ucelenosti poskytuje nejen faktické informace o víně a poznatky ze sommelierké praxe, které se dlouhodobě Alexandr Burda věnuje jako univerzitní pedagog. Publikace rovnoměrně nabízí vinařskou teorii i praxi. Vítaná může být možná zatím nejjednodušeji a přesto vyčerpávajícím způsobem pojatá část věnovaná orientaci ve vinařských oblastech na území České republiky s jejich charakteristickými podmínkami a druhy pěstované révy: Z těch praktičtějších částí pak lze ocenit třeba kapitolu, která poradí vhodné kombinace pokrmů a vína tak, aby se vzájemně chuťově nerušily, ale naopak zdůrazňovaly. To s ohledem na restaurační praxi i běžnou domácnost.
Milovníci vína jistě ocení, že kniha rovněž narovnává některé šířené fámy, neopomíjí diskutované téma vlivu vína a pití vůbec na lidské zdraví a nabízí řadu rad a doporučení k příjemnému „soužití“ člověka s vínem.

Podle autora knihy se v současnosti jedná s vydavatelem o distribuci v České republice. „Zatím lze knihu zakoupit jenom na degustacích pořádaných univerzitním Gastrocentrem. Kdy se konají, se zájemci dozví především na facebookových profilech Gastrocentra a Café Baru Myslivna,“ vysvětlil Alexandr Burda.

Fotoreportáž z akce najdete na facebooku Gastrocentra Slezské univerzity
Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015