Vydejte se s Ústavem lázeňství, gastronomie a turismu do slezské kuchyně, za gastronomickou etiketou i světovými víny

čtvrtek 12. září 2013 9:20 Autor: Martin Kůs

2013 09 toskanskoOPAVA – Začátek nového akademického roku přináší pro studenty a vědecko-pedagogické pracovníky nejen plnění svých studijních a pracovních povinností, ale také zahájení tradičních zážitkových gastronomických večerů Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu (ÚLGT), které jsou pro veřejnost pořádány v gastrocentru v Hradecké ulici.

„Hned v pondělí 7. října zveme zájemce do gastrocentra na první degustační večer, kterým bude přednáška o Toskánsku spojená s ochutnávkou tamního vína, oleje a sýra,“ říká o první akci odborný pracovník ÚLGT Mgr. Alexandr Burda, s tím, že tento i všechny další večery začnou v 18 hodin. Průvodního slova setkání zájemců o poznávání cizích zemí sluchem, pohledem i chutí, se ujme nejen on, ale rovněž profesionální sommeliér Václav Šmach.

Následující sobotu, tedy 12. října, nabídne ÚLGT široké veřejnosti možnost naučit se něčemu novému v kuchyni. „Jedná se o workshop Podzim v kuchyni, který povede zkušený mistr kuchař a náš pedagog Zdeněk Remeš. Kurz bude věnován přípravě sezónních potravin v kuchyni,“ přibližuje Alexandr Burda. Od deváté ranní se tak kuchařští nadšenci i praktici mohou přiučit a prakticky si vyzkoušet, jak připravovat jídla například s dýní či zvěřinou.

Další akce 14. října bude sice více teoretická, ale možná o to důležitější pro všechny, kteří se pohybují ve společnosti, ať se již jedná o pracovní, nebo kulturní aktivity. Přednášky nazvané Etiketa v každodenním životě se ujme opavská odbornice na společenský protokol Anna Wenzlová. Praktické rady ocení pracovníci ve službách, manažeři firem ale i široká veřejnost, navštěvuje-li společenské akce, kulturní a gastronomická zařízení.

Večer zážitkové gastronomie navazující na vloni zahájený úspěšný cyklus „Svět na talíři“ přijde na řadu 18. října. Složité menu bude věnováno Itálii a kromě slavnostní tabule tvořené jihoevropskými specialitami se hosté mohou těšit na italská vína. Přednáší Alexandr Burda, menu připravuje Jan Pařízek.

Největší akcí října ale nebude setkání v gastrocentru. Bude jí třídenní exkurze do Tokaje, legendárního kraje slunce a vína. „V průběhu návštěvy jsou plánovány dvě degustace ve vinařství, pro srovnání malovýroba a exkluzivní vinařství v hrabství Degenfeld, ochutnávky místních specialit a pálenek a samozřejmě večer plný zábavy s vínem i muzikou,“ nastínil rámec programu Alexandr Burda s tím, že krajem a jeho vinařstvím bude výpravu provádět zdejší enolog a jeho slova z maďarštiny překládat pedagog působící na ÚLGT  Mgr. Michal Adam. Spolu s ním se do Maďarska může vypravit ve dnech 26. až 28. října.

V podobném duchu pak bude činnost gastrocentra pokračovat i v následujících měsících. Už teď se zájemci mohou těšit na listopadový barmanský kurz určený odborníkům, studentům i veřejnosti. „Dále připravujeme degustaci svatomartinských vín, přednášku o tajemném Banátu, který je místem pobytu česky hovořící menšiny v Rumunsku nebo další entomofagický večer Jana Pařízka. Ten bude tentokrát připravovat šváby, sarančata nebo larvy vosy," upozorňuje Alexandr Burda s tím, že závěrem měsíce nabídneme gastrocentrum ještě jednodenní kurz pečení a zdobení perníčků.

„O našich akcích se mohou lidé více dozvědět z několika zdrojů. Především facebookových stránek Gastrocentra Slezské univerzity (Gastrocentrum Opava), internetových novin univerzity iNoviny.slu.cz, ale také místního tisku či měsíčníku Hláska. V provozu je i emailová adresa Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , kde přijímáme rezervace na jednotlivé akce. Gastrocentrum má přece jen omezenou kapacitu míst,“ zdůraznil závěrem Alexandr Burda.

 

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015