SERIÁL: Jsem ráda, že jsem tady, protože Slezská univerzita je taková osobnější, říká Marie Schumannová z Německa

pondělí 16. prosince 2013 8:00 Autor: Veronika Motúzová

2013-1216 schumanovaOPAVA – Slezská univerzita nabízí širokou škálu oborů, proto se člověk mnohdy nepozastavuje nad pestrostí měst, odkud sem studenti přijíždějí. Ale pokud si Slezskou univerzitu pro své studium vybere někdo z Německa, vede to k mnoha otázkám. A to se týká Marie Schumannové z okolí Drážďan, která studiu v Česku dala přednost před domovinou: "Bakalářský stupeň jsem vystudovala v Hamburku, ale po třech letech jsem potřebovala změnu. A tak jsem podala přihlášky do zahraničí."

Důvody, proč se člověk rozhodne jet studovat za hranice, mohou být různé. Vedle samotného vzdělání to může být prostá touha po poznání, jak to v cizí zemi chodí. V našem miniseriálu na stránkách inovin Vás seznámíme s některými z těch, kteří si Slezskou univerzitu v Opavě vybrali jako svou Alma Mater. Nikola Přikrylová ze Slovenska: Volba české vysoké školy byla pro mě samozřejmostí

Marie Schumannová je studentkou 2. ročníku magisterského programu v oboru Informační a knihovnická studia na Filozoficko-přírodovědecké fakultě. Bakalářský titul získala na univerzitě v Hamburku. Pochází z malé německé vesnice jménem Doberzeit.

V Opavě zná každý každého

A co ji vedlo právě do Česka? "Moje rodina bydlí v okolí Drážďan, takže Česká republika byla pro mě nejbližší zahraniční možnost." Na otázku, jak se ke své volbě školy staví, Marie odpovídá: "Jsem ráda, že jsem tady, protože Slezská univerzita je taková osobnější," vysvětluje: ,,Každý zná každého, profesoři vědí, že jsem cizinka a že mohu mít občas problémy s jazykem.“

Jelikož tady Marie není přes program Erasmus, ptáme se, jak zvládá češtinu: "Musela jsem dělat normální přijímací zkoušky s ostatními studenty, ale na gymnáziu jsem měla čtyři roky jako druhý jazyk češtinu. Ačkoliv pak jsem ji zase zapomněla, protože kolem 6 let jsem ji nepoužívala."

Jako zahraniční studentka se nemůžu cítit znevýhodněná

Vzdálenost Mariina bydliště je od Opavy zhruba 500 kilometrů. Proto nás zajímá, jak často jezdí domů: "V minulém roce jsem jela domů pouze jednou za semestr. Letos už víc, asi jednou za měsíc.

Když se ptáme, jaký je rozdíl mezi studiem v Německu a Česku, odpovídá, že malý. A jak je to z hlediska financí? "Pokud to srovnám s bydlištěm v Hamburku, tak například za bydlení jsem tam zaplatila měsíčně asi 260 eur čili v přepočtu kolem 6 a půl tisíce, tady 2 tisíce. U jídla to takový rozdíl není, možná ještě pivo. To tam stojí minimálně 60 korun za půllitr," a dodává: "Na Oktoberfestu prý stojí v přepočtu skoro 250 korun, tolik jsem v Česku nezaplatila za celý jeden večer," uzavírá s úsměvem.

Na otázku, jestli se cítí jako zahraniční studentka znevýhodněna, nám razantně odpovídá: "Ne, já jsem tady chtěla studovat. Takže se nemůžu cítit znevýhodněna. A skoro všichni jsou na mě hodní. Nevýhodou je, že mi dlouho trvá čtení a psaní v češtině. Jinak mám pocit, že mám spíš výhody."

Vizitka

Marie Schumannová, 25 let, bydliště Doberzeit
Co ji baví: lezení po skalách, čtení, hra na kytaře nebo scházení se s přáteli
Co má ráda: rodinu, přítele a přátele
Co čte: Marie přiznala závislost na J. R. R. Tolkienovi, ráda čte i Waltera Moersa

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015