SERIÁL: Marina Cernisenco z Podněstří v Moldavsku: Taková malá historie, jak jsem dojela do České republiky

pondělí 10. března 2014 10:36 Autor: Veronika Motúzová

2014 02 Marina1KARVINÁ - Marina Cernisenco má ve svých 24 letech za sebou dlouholetou zkušenost s mezinárodní organizací AIESEC v Moldavsku, ze kterého pochází. A právě díky této organizaci se dostala do České republiky, kde nyní studuje pátý ročník  Marketingu a managementu na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné. Vracet se zpátky do Moldávie prý nemá v plánu. Na studiu v Karviné si kromě zájmu o svůj obor pochvaluje mimo jiné vstřícné a přátelské lidi nejenom na univerzitě.

V Karviné to bylo přátelské
Do Česka přijela Marina v březnu 2011, několik měsíců strávila ve firmě na stáži a od září začala studovat na karvinské fakultě. Po roce se sice odstěhovala do hlavního města, ale ve studiu pokračovala. ,,V Karviné byli hrozně milí lidé, když jsem tam rok bydlela, tak jsem měla velice pěkné vztahy, bydlela jsem na koleji, zkoušela jsem mluvit česky, měla jsem z toho trochu strach, že budu mluvit špatně a nikdo mě nepochopí, ale opravdu to bylo takové přátelské. V Praze je to pro mě trochu zvláštní, protože tam má většina lidí spíš individualistický přístup.”

Marina pracuje ve společnosti, která se zabývá importem a exportem, a tak uplatňuje znalosti ze studia. I proto je se školou spokojená. ,,Potřebuju marketing v obchodech, management taky, stejně tak obchod je můj obor, protože jsme měli například předmět Obchodní společnosti nebo Managerské účetnictví, takže já jsem spokojená,” a dodává, že v předchozím bakalářské studiu v oboru Marketing a logistika, který absolvovala v Moldavsku, jí scházel právě management.

Důvody, proč se člověk rozhodne jet studovat za hranice, mohou být různé. Vedle samotného vzdělání to může být prostá touha po poznání, jak to v cizí zemi chodí. V našem miniseriálu na stránkách inovin Vás seznámíme s některými z těch, kteří si Slezskou univerzitu v Opavě vybrali jako svou Alma Mater.
Příště: Řekla jsem si, že potřebuji nějakou perspektivu, prozradila Anja Flaume z Německa

Česká republika si vybrala mě
Do České republiky se dostala přes organizaci AIESEC, ve které tři roky působila v Moldavsku. Díky ní se dostala například do Turecka, Rumunska nebo Francie. A proč si vybrala Českou republiku? ,,To Česká republika si vybrala mě. Chtěla jsem jít na stáž do zahraničí. Měli jsme platformu, kde studentská organizace AIESEC z druhých zemí vidí údaje členů. A oni si z těch lidí můžou vybírat. Kontaktoval mě AIESEC Ostrava a poslali mi papíry na vyplnění. Chtěli vědět, jak vidím tu danou situaci, jak bych to rozhodla. Pak zjistili, že jsem pro ně přijatelná, dohodli jsme se, vyplnila jsem všechny papíry na vízum a jela, to je taková malá historie, jak jsem dojela do České republiky,” říká s úsměvem.

Moldavština je úplně jiný jazyk
Marina kromě rodného jazyka moldavštiny umí rusky, dobře česky, učila se i francouzsky a polsky. ,,Mně se čeština moc líbí, jenom mám problém s gramatikou, s koncovkami, protože když píšu, někde můžu napsat nesprávně koncovky a háčky. Je to pro mě problém, když neslyším dlouhé á nebo i/y. Moldavština je úplně jiný jazyk, je blízko k románským jazykům jako italština a španělština. Ruština a čestina jsou si trošku blíž. Ale nemůžu říct, který se mi nejvíc líbí, protože mám prostě jazyky ráda.”

Zatím nemám v plánu vrátit se do Moldavska
V Moldavsku má Marina celou rodinu. ,,Ale nejezdím tam tak moc často, jak bych chtěla, jenom jednou ročně. I když minulý rok dvakrát kvůli vyřízení pasu.” Ve studiu v rodné zemi a v Česku Marina rozdíl nevidí. ,,Systém školství je celkem stejný, ale v naší zemi je určitě lepší, když studuješ v zahraničí a když máš diplom nebo absolvuješ nějaké kurzy, je to velká výhoda.”
A jak je v Moldavsku známá Česká republika? ,,Všichni vědí, o čem mluvíš, pokud vzpomeneš Česko, je to země Evropské unie a v Moldávii vědí všichni, jaké země tam jsou.”
Na otázku, kde se vidí za pár let, odpovídá: ,,Zatím nemám v plánu se vrátit do Moldavska. Ne, mně se tady líbí, alespoň dalších pár let chci zůstat a pracovat v nějaké firmě tady. Líbí se mi ten obchod, obchodní vztahy a práce s ostatními společnostmi.”

VIZITKA
Marina Cernisenco, 24 let, Praha
Co má ráda: české pivo, čtení, běh a pěší turistiku
Co ráda dělá: cvičí horkou jógu
Co čte: naposledy knihu Kdo je ta holka? od Alexandry Potter a Annu Kareninu od L. N. Tolstého

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015