SERIÁL: Česko je můj druhý domov, říká Olga Karasova z Ukrajiny

úterý 25. března 2014 10:31 Autor: Veronika Motúzová

Olga KarasovaOPAVA - Olga Karasova je ve svých 23 letech studentkou 2. ročníku navazujícího studia v oboru Ekonomika podnikání v obchodě a službách na fakultě Obchodně podnikatelské v Karviné. Pochází  z malého města Dolynska, které leží v centru Ukrajiny. 

Důvody, proč se člověk rozhodne jet studovat za hranice, mohou být různé. Vedle samotného vzdělání to může být prostá touha po poznání, jak to v cizí zemi chodí. V našem miniseriálu na stránkách inovin Vás seznámíme s některými z těch, kteří si Slezskou univerzitu v Opavě vybrali jako svou Alma Mater.

V Praze je pro cizince více možností na uplatnění na trhu práce
Olga se do České republiky přistěhovala v roce 2008 a nejprve bydlela v Ostravě, kde dokončila své bakalářské studium na Vysoké skole podnikání. Jako důvod, proč se rozhodla přijet do Česka, uvádí vzdělání: ,,V té chvíli ziskat vzdělání u nás a v Česku stálo přibližně stejně, a proto jsem se rozhodla využít tuto příležitost," a dodává: ,,Pak jsem se rozhodla přestěhovat se svými kamarády do Prahy, protože v Praze je pro cizince více možností pro uplatnění na trhu práce. Ale v momentě, když jsem si vybírala školu, jsem ještě nevěděla přesně, jestli se přestěhuju do Prahy, nebo zůstanu v Ostravě. Hlásila jsem se na jiné vysoké školy v Praze, ale podařilo se mi najít práci, a proto jsem tam ve studiu nepokračovala.“

Důvod, proč si lidé z větších vzdáleností a pracující vybírají právě Slezskou univerzitu, je kromě zajímavých oborů často právě možnost kombinované formy studia. A tak je to i u Olgy, která prozradila, co by na studiu v Karviné vylepšila: ,,Do Karviné jezdím docela často, i když studuju v kombinované formě. A se studiem jsem spokojená, jen škoda, že během zkouškového nevycházejí vstříc studentům kombinované formy – zkoušky jsou nejčastěji v pracovních dnech, a tak si musím brát dovolenou. Na Ukrajině to řeší jinak – studentům dávají dva-tři týdny a oni vědí, že mají pořád zkoušky a mohou si vzít dovolenou a celou dobu být ve škole,“ říká s úsměvem.

Česko je můj druhý domov
Na otázku, jaké má pocity z České republiky, odpovídá: ,,Mám ráda Česko, je to můj druhý domov, protože jsem tady od svých 17 let a život tady měl obrovský vliv na moje dospívání. Prahu zbožňuju, život tady pořád utíká a skoro nikdy se nenudím.“ A co Karviná? ,,To je těžká otázka, protože tam dojíždím a jsem tam jen málo.“ A s trochou nadsázky a s úsměvem dodává: ,,Občas mám v obchodech pocit, že jsem jako malá opice v zoo, protože nejsem zvyklá, když se na mě lidi divně koukají, uslyší-li, že mluvím rusky“.  

Olga pochází z ukrajinského města Dolynska, které leží vedle města Kryvyj Rih (Krivoj Rog), jež je „srdcem ukrajinké metalurgie“. Od Karviné ho dělí vzdálenost více než 1200 kilometrů.

O Ukrajině teď slyšíte asi hodně
O své zemi říká, že je krásná. ,,Teď o ní asi hodně slyšíte kvůli politice, a to mě strašně mrzí.
Ukrajina je krasná a neuvěřitelná. Na jednu stranu bohatá historie, příroda, na druhou – sami vidíte. Ale lidé jsou skvělí a rádi pomůžou v kterékoliv situaci. Jsou úplně jiní než Češi. Hodně emocí, pořád někam běží, snaží se dokázat svou pravdu. A Češi jsou podle mě úplně jiní. Oni nikam nespěchají, pořád o něčem přemýšlí, skoro nikdy nedělají to, o čem nepřemýšlí dopředu“.

A co říká na aktuální situaci na Ukrajině? ,,Bydlí tam moje rodina, kamarádi a mám o ně pořád strach, protože to, co vidím ve zprávách, vypadá drsně. Doufám, že to skončí co nejdřív, že přestanou umírat lidé a situace se začne řešit mírnějším způsobem."

VIZITKA
Olga Karasova, 23 let, Praha
Co má ráda: sladké: čokoládu, zákusky, zmrzlinu, kino, hudbu, knihy
Co ráda dělá: zpívá, tančí, baví se. ,,Zbožňuju procházky po Praze, protože ji chci poznat co nejlépe. Když je skvělé počasí, vždycky chodím někam do parku nebo na Staroměstské náměstí dívat se na různá vystoupení.“
Co čte: naposled knihu 1984 od George Orwella

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015