SERIÁL: Arman Tursunov z Uzbekistánu: Do Opavy jsem vyrazil studovat, když jsem zjistil, že profesor Stuchlík by mohl být mým vědeckým vedoucím

úterý 28. ledna 2014 7:01 Autor: Veronika Motúzová

Arman TursunovOPAVA – Je studentem čtyřletého doktorského programu v oboru Teoretická fyzika a astrofyzika na Ústavu fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty a říká, že do České republiky ho přivedla zdejší tradice vědy. Když Arman Tursunov loni v září ke studiu nastoupil, s Opavou to nebylo jeho první setkání.

,,Na začátku 20. století zde žil velký teoretický fyzik Albert Einstein, jehož skvělá teorie obecné relativity byla vyvinuta během jeho pobytu a práci v Praze. Tento a mnoho dalších příkladů ukazují, že Česká republika má výjimečnou vědeckou, kulturní a historickou atmosféru,“ říká s nadšením mladý vědec.

Pracují tady vědci se světoznámými jmény
,,Slezská univerzita si zaslouží zaujmout místo mezi světovými univerzitami a ve vědecké společnosti, a to kvůli aktivní a plodné práci vědeckých pracovníků univerzity,“ svěřuje se na úvod Arman a na otázku, proč si pro své doktorské studium zvolil právě Opavu, reaguje: ,,Pracují tady vědci se světoznámými jmény jako například profesor Zdeněk Stuchlík, jehož příspěvek k současné teoretické fyzice je dobře znám i dál než v České republice“.

Přiznává, že Opavu před svým studiem už jednou navštívil: ,,Byl jsem v Opavě loni během magisterského studia na škole National University of Uzbekistan. Přijeli jsme do Opavy s vedoucím mého magisterské studia profesorem Bobomuratem Ahmedovem kvůli spolupráci s profesorem Zdeňkem Stuchlíkem a jeho doktorandem Martinem Kološem,“ netají a připojuje ujištění, že Českou republikou s Uzbekistánem pojí dlouholeté a hluboké vědecké vztahy.

Důvody, proč se člověk rozhodne jet studovat za hranice, mohou být různé. Vedle samotného vzdělání to může být prostá touha po poznání, jak to v cizí zemi chodí. V našem miniseriálu na stránkách inovin Vás seznámíme s některými z těch, kteří si Slezskou univerzitu v Opavě vybrali jako svou Alma Mater.
Příště: Do Opavy jsem se zamilovala, říká Martina Kostelanská z Považské Bystrice

Hlavním problémem byla čeština
Arman si u
vědomuje, že studium v České republice má pro něj mnoho pozitiv: ,,Doktorandi dostávají měsíčně peníze formou stipendia a také jsem mohl spolupracovat na projektu Studentské grantové soutěže s názvem Temná energie a elektromagnetická pole v astrofyzikálních procesech na Ústavu fyziky. Za to jsem velice vděčný a chci poděkovat,“ prozradil Arman, který se ze začátku svého pobytu musel vyrovnat především s jazykovou bariérou.

,,Když jsem přijel do Opavy v září minulého roku, byl hlavním problémem český jazyk. Měl jsem nějaké základy, které jsem se naučil v létě, ale to nestačilo. Potíže byly i v některých základních věcech: na většině výrobků, které si koupíte v obchodě, jsou informace napsané v deseti nebo více jazycích, ale ne anglicky. Také není mnoho lidí, kteří by mluvili anglicky nebo rusky,“ říká s úsměvem a dodává, že pak si nainstaloval do telefonu nějaké překladatelské aplikace a začal chodit na kurzy jazyka.

A co srovnání dvou zemí, které od sebe dělí pět tisíc kilometrů? ,,Nenacházím nic, co by mi mohlo způsobit kulturní šok", říká o České republice, Uzbekistán pak charakterizuje jako zemi, ve které je tradicí úcta k seniorům a pohostinnost.

Arman pochází z malého města Yangiyo’l, které leží blízko hlavního města Uzbekistánu Tashkentu. Za poslední čtyři měsíce jel domů dvakrát. Leteckou dopravu, kterou využívá, označuje za ne vždy spolehlivou, poslední cesta do Uzbekistánu se prodloužila na čtyřiadvacet hodin a musel využít deset dopravních prostředků.


VIZITKA
Arman Tursunov, 22 let, bydliště Yangiyo’l
Co ho baví:
pokud je hezké počasí, tak procházky po venkově nebo cizích městech
Co má rád:
v poslední době si oblíbil Slezské divadlo v Opavě, z jídla má nejraději národní pokrm Kazachstánu Besbarmaq a uzbekistánské tradiční jídlo Pilaff
Co čte: nejraději knihy G. G. Márqueze a sci-fi literaturu

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015