SERIÁL: Pro stážisty z Latinské Ameriky je Česká republika exotickým místem

pondělí 3. března 2014 8:05 Autor: Veronika Motúzová

2014 02 staziste2KARVINÁ - Ačkoliv to může znít neuvěřitelně, pro někoho je Česko opravdovou exotikou. Pro Beatriz Alfaro z Chile a Gonzala Escandona z Argentiny to platí dvojnásob. Díky organizaci AIESEC vyrazili na šest týdnů do České republiky, jejich první zastávkou se stala Karviná. A důvod? Rozšířit znalosti dětí základních a středních škol o zemi, ze které pocházejí.

Šest týdnů, šest míst, šest jiných škol, šest jiných hostovských rodin. Cesta do Evropy se pro Beatriz Alfaro a Gonzala Escandona stala opravdovým dobrodružstvím. Vedle toho, že mají děti na školách seznámit se svou rodnou zemí, je dalším z jejich úkolů zlepšovat si jazykovou vybavenost v angličtině. Karviná byla jejich první zastávkou a v době, kdy článek vznikal, bylo ještě jarní počasí v nedohlednu.

Na otázku, jaké byly jejich první pocity z Karviné, odpovídá Gonzala vtipně: ,,Zima... Představte si, že v Buenos Aires bylo minulý týden 45 stupnů, nemohli jsme se pohnout..." A co je lepší? Tahle zima? ,,Ne, ne, já teď mrznu, myslím, že si půjdu koupit nějaké extra oblečení, protože jsem na tohle nebyl připravený," říká s úsměvem a Beatriz doplňuje: ,,My máme teď v Chile léto, sice menší teplo než v Buenos Aires, přesto hodně teplo, a když jsem přijela do Karviné, ten sníh, to bylo pro mě velice šokující, nikdy jsem neviděla tolik sněhu."

Důvody, proč se člověk rozhodne jet studovat za hranice, mohou být různé. Vedle samotného vzdělání to může být prostá touha po poznání, jak to v cizí zemi chodí. V našem miniseriálu na stránkách inovin Vás seznámíme s některými z těch, kteří si Slezskou univerzitu v Opavě vybrali jako svou Alma Mater.
Příště: Marina Cernisenco z Podněstří v Moldavsku: Taková malá historie, jak jsem dojela do České republiky

Na odpověď, že letošní zima je opravdu mírná a že oproti loňsku tohle nic nebylo, reaguje Gonzala: ,,Tohle je nic?! Aha... Ale velmi se mi to líbí, poprvé jsem viděl sníh, když jsem dojel do Prahy. A když jsem pak přijel další den do Karviné, bylo sněhu hodně, bylo krásně a pořád jsem fotil a fotil a fotil. Jo, je krásně, ale šílená zima," říká usměvavý student psychologie.

Oba jsou nejen v Česku, ale celkově v Evropě poprvé a říkají, že návštěva tohoto kontinentu byla jejich snem. ,,Plánuju měsíční výlet například do Londýna, Paříže, Říma. Vždycky jsem to chtěl udělat, ale přihodila se tahle stáž a já si řekl - skvěle, tohle je ještě lepší, protože jsem si nikdy ani nepomyslel, že budu v České republice," říká Escandona a Beatriz, která studuje práva, přihazuje: ,,Česká republika je velmi exotická," ale Gonzala ji skáče do řeči: ,,Asi tak, jako jsme exotičtí my pro vás," připomíná s úsměvem.

Oba se pro tuhle stáž rozhodli ze stejného důvodu - protože je potřebné ukázat cizí kulturu, která je tak odlišná. ,,Jsem tady, protože mám ráda práci s dětmi a chci ukázat moji kulturu," říká Beatriz a Gonzala odpovídá taky: ,,Můžu jít do škol a povídat o Argentině a poznat lidi ve světě a zjistit, jak funguje systém českého vzdělávání. Myslím, že mé znalosti, které mám, mi můžou pomoct při hraní s dětmi. I proto jsem se na tento projekt zapsal. Nevím, jak je to tady, asi hodně odlišné, ale když jdete do školy v Argentině, je to samé mluvení, mluvení a mluvení a děti se začnou nudit, takže myslím, že je důležité si s nimi hrát a přitom je něco naučit. Tak si představuji tu práci, která mě tady čeká. Myslím, že pro děti je velmi důležité se dozvědět více o odlišných kulturách, do budoucna se jim to určitě může hodit," uzavírá.

Za možnost rozhovoru děkuji i Janě Mikeškové z organizace AIESEC v Karviné.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015