SERIÁL: Fotím to, co se shoduje s mým vnitřním světem, nebo se naopak s ním konfrontuje

pondělí 10. února 2014 8:11 Autor: Veronika Motúzová

MargaritaOPAVA - Narodila se v Litvě, vyrůstala v Bělorusku, více než dva roky již bydlí v Praze. Když Margarita Kirilkina zvažovala, zda svůj zájem o fotografii má prohloubit vysokoškolským studiem, rozhodla se podat přihlášku na Filozoficko-přírodovědeckou fakultu v Opavě. Uspěla, dnes je studentkou prvního ročníku Tvůrčí fotografie. Jak totiž říká, škola znamená více možností, znalostí a inspirace.

Důležitá část výuky probíhá i mimo školu
Jak se jí zatím studuje na Institutu tvůrčí fotografie? ,,Do Institutu jezdím pětkrát ročně. Několik dní máme přednášky od rána do večera. Ale úkoly děláme hlavně doma nebo na cestách a konzultujeme je s pedagogy přes internet," prozradila Margarita, která se pro studium Tvůrčí fotografie rozhodla po předchozí zkušenosti v oboru Média a komunikace, který studovala v Litvě. ,,Bylo tam ale hodně teorie, chtěla jsem to využít v praxi. A fotografie se pro mě stala nejdůležitějším prostředkem komunikace s Prahou."

Do hlavního města se přestěhovala po studiu ve Vilniusu a v Česku žije už dva a půl roku. ,,Pak jsem přemýšlela, jestli mám studovat fotku na vysoké škole, nebo se jí zabývat samostatně. Ale škola vždycky dává víc možností, znalostí a inspirace. A velmi důležitá čast výuky vždy probíhá mimo přednášky: na chodbách, během obědu, když se stýkáme se spolužáky, ukazujeme si fotky a předáváme si vlastní zkušenosti a názory."

Úroveň vzdělání se výrazně liší
A proč si pro své studium vybrala právě Slezskou univerzitu? ,,V Česku jsem našla rovnováhu mezi východní Evropou, odkud pocházím, a mezi západní Evropou rozvíjející se jiným způsobem se snahou k dokonalosti, která je v některých aspektech pro mě cizí. Když jsem se rozhodla studovat fotografii, vybírala jsem mezi několika vysokými školami a zjistila jsem, že ITF na Slezské univerzitě je pro mě nejbližší, i když geograficky nejvzdálenější."

Na otázku, jaký je rozdíl ve studiu vysokoškolské úrovně v její zemi a v Česku, odpovídá úpřimně: ,,Když mám mluvit o Bělorusku, úroveň vzdělání se výrazně liší, a to kvůli zastaralému sovětskému systému, jenž do současné doby působí v této oblasti, i vzhledem k současné ideologii vlády, kterou jsou načichlé všechny sféry veřejného života. V Litvě je samozřejmě všechno trochu jinak. Baltské země byly vždy trochu nezávislejší. Ale nemůžu moc mluvit o litevském vzdělání, studovala jsem běloruskou univerzitu v exilu a její úroveň docela odpovídá svému názvu - Evropská humanitární. Ale všechno záleží na jednotlivých pedagozích a na studentských aktivitách."

Univerzita, o které Margarita mluví - Evropská univerzita humanitních věd - musela být z politických důvodů v roce 2004 přemístěna z Minska do litevského Vilniusu. To přivádí k otázce, jak jsou na tom zmíněné země ve vzájemném srovnání. ,,Podle mě je rozdíl celkem veliký, i když v minulosti tyhle země měly celkem podobné historické zkušenosti. Nicméně Česká republika se rychleji vysvobodila od sovětského vlivu, zatímco východ potřebuje ještě dost času, zejména Bělorusko." Přiznává, že neví, kterou zemi vlastně nazývat svojí, jestli Litvu, nebo Bělorusko. ,,Ale obě jsou krásné a mají svou osobitou kulturu, kterou ráda zkoumám prostřednictvím foťáku".

Důvody, proč se člověk rozhodne jet studovat za hranice, mohou být různé. Vedle samotného vzdělání to může být prostá touha po poznání, jak to v cizí zemi chodí. V našem miniseriálu na stránkách inovin Vás seznámíme s některými z těch, kteří si Slezskou univerzitu v Opavě vybrali jako svou Alma Mater.
Příště: Chtěla bych si založit vlastní čajovnu nebo bar, přiznává Neli Christovová z Bulharska

Fotka je pro mě způsobem vyjádření
Jak již bylo řečeno, fotografování pro Margaritu znamená hodně, intenzivně se mu začala věnovat až při svém pobytu v České republice. Po studiu by se chtěla věnovat právě fotografování a na otázku, co říká na to, že v dnešní době se fotografem nazývá každý druhý, odpovídá: ,,Zdá se to jednoduché - zmáčknout tlačítko a něco vytvořit. Všechny láká ta jednoduchost a možnost současné techniky. Ale je rozdíl mezi kopírováním reality a její interpretací, mezi unáhlenou spotřebou reality a přemýšlením nad ní," a dodává ,,pro mě fotka v žádné případě není reprodukcí okolního světa, ale je to způsob vyjádření se. Ráda totiž fotím to, co se shoduje s mým vnitřním světem, nebo naopak s ním konfrontuje."


VIZITKA
Margarita Kirilkina, 24 let, bydliště Praha
Co ji baví: fotografie, film, moderní tanec, tlumočit a překládat
Co má ráda: obrázky a pohyby
Co čte: v poslední době nejvíc ruské básníky futurismu

 

 

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015