Konference Kniha ve 21. století již deset let sdružuje odborníky z univerzit i z knihovnické praxe

pátek 10. ledna 2014 9:11

2014-01-09 konference knihaVýzkumné aktivity odborných pracovníků Ústavu bohemistiky a knihovnictví (ÚBK) Filozoficko-přírodovědecké fakulty rozhojňují též ti, kdo na jeho oddělení knihovnictví organizují od roku 2004 konference Kniha v 21. století. S myšlenkou jejich každoročního konání přišla tehdejší vedoucí oddělení doc. PhDr. Milada Písková, CSc.

A záhy se jí pro ni podařilo získat podporu široké knihovnické obce. Tak tato setkání v Opavě zdomácněla. Premiérový celodenní únorový seminář, jehož osou se stala diskuse na téma „papírová kniha versus kniha elektronická“ byl sedmi desítkami účastníků přijat s takovým zájmem, že hned v následujícím roce 2005 přerostl ve dvoudenní konferenci, kterou pořadatelé vyhradili pro téma „Dnešní úloha knih a knihoven v estetické a etické výchově“. V programu 3. ročníku se pak poprvé mezi referujícími ukázala také zástupkyně vedoucí oddělení knihovnictví ÚBK Mgr. Libuše Foberová a v souladu s přijatou tematikou „Percepce textu, výchova čtenáře - ano či ne“ dokumentovala na příkladu Městské knihovny Matěje Josefa Sychry ve Žďáru nad Sázavou principy přírůstkové politiky a jejich vliv na kvalitu četby. Dnes je PhDr. Foberová, Ph.D., na stejném postu garantem konference, jejíž 10. ročník se sejde ve dnech 5. a 6. února.

„Pro další existenci našich jednání bylo životně důležité, že se v uvedeném roce 2006 rozšířily také řady těch subjektů, které projevily vůli jim organizačně napomáhat. K ÚBK přistoupila moravskoslezská regionální organizace Svazu knihovníků a informačních pracovníků (SKIP) a zůstala této roli věrná i v dnešní transformované podobě jako SKIP 10 - Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Navíc jako třetí partner mezi pořadateli letošní jubilejní konference figuruje Moravská zemská knihovna v Brně,“ konstatuje dr. L. Foberová s tím, že tentokrát je jednání zacíleno na trendy rozvoje veřejných knihovnických a informačních služeb.

Roční periodicita konferencí byla přerušena až ukončením 9. ročníku, kdy se ÚBK rozhodl v tradici dále pokračovat ve dvouletých cyklech. Zato konference s podtitulem „Budoucnost knihoven - trendy a směry“ konaná v únoru 2012 zaznamenala dosud rekordní zájem 160 účastníků. „V plénu a ve čtyřech sekcích - Metamorfóza knihy, Role knihoven v celoživotním vzdělávání, Teenager a konečně ve studentské sekci - zaznělo 19 příspěvků renomovaných knihovníků. Za soukromý sektor přijel diskutovat vydavatel eKnih z vydavatelství Jan Melvil Publishing Mgr. Tomáš Baránek, který nabídl pohled na edice eKnih z druhé strany a potvrdil, že mají před sebou velkou budoucnost, což ovlivní též činnost knihoven,“ přibližuje dr. Foberová. Ze zástupců obecních a městských knihoven pak připomíná alespoň vystoupení ředitelky Masarykovy veřejné knihovny Vsetín PhDr. Heleny Gajduškové.

V rámci programu zatím posledního opavského setkání knihovníků se řešenými projekty a výzkumy prezentovali též studenti Masarykovy a Slezské univerzity a z konference byl prvně, byť ne bez určitých edičních problémů, vydán tištěný sborník - více o něm se dočtete zde.

Proč je už samotná příprava 10. konference provázena velkým očekáváním? „Jednak jsme se teď dva roky při podobné příležitosti neviděli, ale hlavně, osobně věřím, a nejsem jistě ani zdaleka sama, ve skvělou budoucnost knihoven. Protože i když ztrácejí dominantní postavení na trhu, mají hodnotu, kterou nikdo jiný nedokáže nahradit. Jsou totiž největším odborníkem na krásnou literaturu a neznám lepšího propagátora knih a jejich autorů. Umějí identifikovat dokument a sbírat, třídit, ukládat, distribuovat a vytvářet informace tak, jako nikdo druhý. Knihovník je strážcem brány k poznání. Proto, jak trefně poznamenal knihovník australského původu Robert Iannello, respektovaný znalec stovek knihoven po celém světě a jejich marketingu, prodávejme knihovnu jako zdravou alternativu k rychlé informaci,“ připojuje na závěr k pozvání k účasti na konferenci dr. L. Foberová.

Dosud realizovaná odborná setkání Kniha v 21. století zde.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015