Dějiny Slezska postihující období 1740-2000 zůstávají i po deseti letech velkým činem opavských historiků

středa 12. března 2014 9:15

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Dlouhodobé úsilí týmu tuctu odborných pracovníků Ústavu historie a muzeologie Filozoficko-přírodovědecké fakulty vydalo v únoru 2004 zralé plody. Za podpory Grantové agentury ČR v rámci plnění dvou grantových projektů (409/99/1375 a 409/03/1150) vyšly Dějiny Českého Slezska 1740-2000. Jejich prezentace se konala 30. března 2004.

„Ukazuje se, že potřeba napsání českých dějin Slezska je velmi naléhavá z hlediska potřeb komplexní syntézy dějin českého státu i z hlediska potřeb mezinárodní spolupráce a kooperace, jež zahrnuje rovněž aspekt nutné komparace a konfrontace. Otázka takto pojaté syntézy je sice prioritou, avšak výsledky lze očekávat nesporně až ve vzdálenější perspektivě. Vyžaduje řadu dílčích studií i dílčích syntéz, které by měly odstranit dosavadní disproporce ve výzkumu. To je jeden z důvodů, jež vedly k napsání této publikace,“ praví se v jejím úvodu po vysvětlení renesance slezské problematiky v nejrůznějších směrech a při vědomí formující se představy o syntéze slezských dějin jako výsledku úsilí českých, polských a německých historiků.

Za alespoň částečné splacení dluhu řady generací označil dvoudílný titul kolektivu autorů z Ústavu historie a muzeologie (ÚHM) a Ústavu veřejné správy a regionální politiky Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity Dan Gawrecki, tehdejší vedoucí ÚHM. „V roce 1991 jsme připravili rozsáhlou komentovanou bilanci dosavadních výsledků a úkolů s tím spojených, v roce 1998 jsme k tématu uspořádali k výročí Slezského ústavu Slezského zemského muzea pod záštitou prezidenta republiky mezinárodní konferenci a publikaci, za několik dalších let byl hotov preprint přehledu pro období 1740-2000, k němuž jsme zorganizovali workshop za účasti polských kolegů,“ uvedl D. Gawrecki před zaplněnou univerzitní aulou. V ní nechyběli ani rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava prof. Ing. Tomáš Čermák, CSc., generální konzul ČR v Katovicích JUDr. Ing. Josef Byrtus a hosté z Opolí. Kmotry publikace se stali PhDr. Karel Müller, ředitel Zemského archivu v Opavě, a PhDr. Artur Sommer, předseda ústředního výboru Matice slezské.

Repro: archiv SUSvým výkladem D. Gawrecki odhalil též bezprostřední impuls vydání díla. „V roce 1997 do Opavy přijel Wiesław Lesiuk, někdejší ředitel Slezského vědeckého ústavu v Opolí s námětem, že je už načase, abychom se po zásadní změně společenských poměrů pokusili přispět k ovzduší vzájemného pochopení a tolerance pokud jde o kontroverzní pohledy na slezské moderní dějiny, a to tak, že bychom dali podnět ke koncipování německo-polsko-české syntézy Dějiny Horního Slezska (Dzieje Górnego Śląska, Geschichte Oberschlesiens) 1742-1989,“ řekl a Dějiny Českého Slezska 1740-2000 charakterizoval jako plnohodnotný příspěvek pro citovanou syntézu. Současně s tím vyjádřil lítost nad nečekaným odchodem polského historika W. Lesiuka (1943-2003) z Opolí, jenž se kmotrovství publikace nedočkal.

Význam vydání publikace pak D. Gawrecki položil do souvislosti sepětí výzkumu dějin Slezska s akademickou půdou Slezské univerzity. „Vždyť právě v Opavě existuje vědecké a společenské zázemí reprezentované Maticí slezskou, Zemským archivem a Slezským zemským muzeem, orgány veřejné správy, předními osobnostmi města a slezskomoravského regionu,“ připomněl v závěru oficiální prezentace knihy.

Ani odstup deseti let nic nezměnil na skutečnosti, že vydání publikace Dějiny Českého Slezska 1740-2000 zůstává významným edičním činem. To plně platí i při vědomí, že výzkum dějin Slezska se poté nezastavil. Mnohá aktiva v tomto směru přinesl sedmiletý výzkumný záměr „Slezsko v dějinách českého státu a střední Evropy“ (2005-2011), v němž úlohu hlavního řešitele převzal po odchodu prof. PhDr. D. Gawreckého, CSc., na Opolskou univerzitu prof. PhDr. Zdeněk Jirásek, CSc. Hodnocení tohoto záměru získalo kategorii vynikající. „Výstupy zaplnily řadu dosavadních mezer v poznání vývoje Slezska, jakožto nesmírně důležité země přináležející do svazku Koruny české, obohatily dosavadní poznání tohoto vývoje o nové poznatky a paralelně zachytily široké evropské souvislosti. A to jak z pohledu událostí, které ovlivnily modelování vývoje území Slezska, tak z hlediska těch dějů, v nichž Slezsko vystupovalo jako významný dějinný faktor,“ konstatovali členové hodnotící komise.

Na šest desítek studií v recenzovaných časopisech, více než stovku monografií, případně kapitol v recenzovaných monografiích a téměř 130 dalších významných výsledků korunovala nová reprezentativní dvoudílná publikace desítky odborných pracovníků nyní už Ústavu historických věd (dříve ÚHM) Slezsko v dějinách českého státu. Dílo na Akademickém dnu Slezské univerzity 2012 konaném ve Sněmovním sále minoritského kláštera v Opavě 8. října toho roku představil za řešitele výzkumného záměru prof. Z. Jirásek a po něm za vydavatele vedoucí historické redakce Nakladatelství Lidové noviny PhDr. Jan Urban.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015