První zahraniční turné představilo Komorní pěvecký sbor Slezské univerzity publiku v Manzianě a v Římě

pondělí 19. května 2014 10:49

Repro: archiv SUOPAVA - Jako splněný sen hodnotili účastníci prvního zahraničního turné Komorního sboru Slezské univerzity (KPSSU) výjezd do Itálie, k němuž došlo na jaře 2004 (14. - 22. května). Zazpívali si v Manzianě (tamější sbor „Quelli delle 21:18“ vystoupil v Opavě v září 2003) a ze XVII. ročníku soutěže konané v chrámu S. Alessio v Římě přivezli stříbrné pásmo.

Úspěchu předcházely roky práce pod vedením zkušeného a současně náročného sbormistra a dirigenta MgA. et MgA. Petra Škarohlída (1945-2008), poprvé zhodnocené na premiérovém vystoupení tělesa 29. června 1992 v rámci koncertu duchovní hudby Pěveckého sdružení slezských učitelek v kostele sv. Ducha v Opavě. S odstupem téměř 15 let zavzpomínal P. Škarohlíd na počátky sboru. „To mě pedagog PhDr. Artur Sommer pozval v přítomnosti tehdejšího děkana opavské Filozofické fakulty Masarykovy univerzity PhDr. Jiřího Urbance, CSc., na schůzku asi s tuctem studentů. Začali jsme s jednohlasem, vždyť je vůbec nejtěžší, a třemi českými chorály - Hospodine pomiluj ny, Svatý Václave a Buóh všemohúcí,“ připomněl při svých šedesátinách P. Škarohlíd.

Čtyři květnové koncerty uskutečněné před deseti lety patří i s odstupem času k nejvýraznějším úspěchům dosaženým za celou dobu existence KPSSU. V Manzianě se 16. května 2004 konaly jak ve společnosti místního sboru při mši svaté, tak následně v podobě samostatného vystoupení. Oba připomíná plaketa, jejíž text pokládá koncerty za významné projevy kulturní výměny mezi Manzianou a Opavou.

Repro: archiv SUPro těleso nejprestižnější byla účast na mezinárodním festivalu pěveckých sborů na Aventinu, ukončená společným provedením Ódy na radost všemi zúčastněnými pěvci. „Její dirigování bylo svěřeno zástupci České republiky jako nové členské zemi Evropské unie, tedy sbormistru Petru Škarohlídovi,“ popsaly i za další pěvce Alena Flejberková a Martina Brázdová a PhDr. A. Sommer doplnil, že soutěž nazvanou „Sbory na Aventinu“, jež KPSSU přinesla tak významný úspěch, konkrétně stříbrné pásmo oceněné stříbrnou plaketou, uspořádala kulturní asociace Canticorum Jubilo.

Přesto si však členové KPSSU, kteří italské turné absolvovali, možná ještě více cení ohlasu na slavnostní koncert uskutečněný na půdě staroslavné římské univerzity La Sapienza založené papežem Bonifácem VIII. v roce 1303. Ve velké univerzitní aule zprvu v přítomnosti rektora SU prof. PhDr. Zdeňka Jiráska, CSc., vystoupili děkan Filozofické fakulty univerzity La Sapienza prof. Guido Pescosolido, ředitelka Ústavu slovanských studií prof. Emanuela Sgambatti, zástupkyně velvyslanectví ČR v Itálii dr. Lenka Pokorná a předsedkyně italské asociace Praga dr. Marcela Loudová. Za sbor vzácné hosty a posluchače pozdravil dr. A. Sommer z Ústavu cizích jazyků Filozoficko-přírodovědecké fakulty SU, zakladatel tělesa. Datum konání koncertu, 20. května 2004, zůstane v historii KPSS zapsáno zlatým písmem.

„Jako poděkování za předvedený výkon jsme vyslechli oslavnou skladbu Amate mi ben mio“, jejímž autorem je Luca Marenzio. Nastudoval ji Massimo Paffi, dirigent sboru Quelli delle 21:18, od kontaktů s nímž všech začalo,“ netajily A. Flejberková s M. Brázdovou a přidaly i nezapomenutelný zážitek z večeře na lodi na Tibeře, kde se po koncertu dál zpívalo. „Umíte si jistě představit, že z plna hrdla,“ potvrdily jmenované členky KPSSU.

„Se sborovým zpěvem jsem toho zažil už mnoho, ale italský výjezd univerzitního tělesa do Itálie bude patřit k těm okamžikům, na něž se nezapomíná,“ ohlíží se dr. A. Sommer a pro svá slova má po ruce silné argumenty. „Realizací tohoto turné se naplnila touha, jež provázela už první krůčky KPSSU. Živil jsem ji spolu s MgA. P. Škarohlídem, ale oba jsme dobře věděli, že jet do zahraničí předpokládá dosažení jisté kvality. Když se jí podařilo dosáhnout, dosáhla naše mladá univerzita jednoho z nepominutelných rozvojových stupňů - mít svůj sbor, který by ji reprezentoval a obecně prokázal nadčasovost myšlenky, že sborový zpěv ke tvůrčímu vyžití vysokoškolských studentů a pedagogů odjakživa patří,“ zhodnotil dr. A. Sommer a přidal poděkování sbormistru P: Škarohlídovi, organizačnímu vedoucímu zájezdu PhDr. Petru Vojtalovi a za materiální podporu také známému a hudbymilovnému opavskému podnikateli Ing. Jaromíru Pekárkovi.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015